Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baodingin asukkaat hengittävät Kiinan likaisinta ilmaa

Baodingin asukkaat hengittävät Kiinan likaisinta ilmaa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Mies ja tyttö turvautuivat hengityssuojaimiin Baodingin teollisuusalueella.
Mies ja tyttö turvautuivat hengityssuojaimiin Baodingin teollisuusalueella. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Kaupungin työntekijä kirkkaan oranssissa takissa lakaisee asfalttia Kiinan Baodingin keskustassa hengityssuojain naamallaan. Risteyksissä pönöttävien liikennepoliisien huoliteltuihin univormuihin sen sijaan ei maski näytä kuuluvan.

Suojaimesta olisi hyötyä, sillä Baodingissa hengittäminen vaarantaa terveyden pitkällä aikavälillä.

Kaupungin ilma oli viime vuonna keskimäärin Kiinan saastuneinta, ilmenee Kiinan ympäristöviranomaisten tässä kuussa julkaisemasta kaupunkien ilmanlaadun vertailusta.

Vertailussa otettiin huomioon viisi eri ilman epäpuhtautta. Niistä vaarallisimpia ovat pienhiukkaset, joita tulee lähinnä teollisuudesta, voimaloista ja liikenteestä.

Arkiaamuna Baodingin ilmassa on niin sanottuja PM2.5-pienhiukkasia 186 mikrogrammaa kuutiometriä kohti. YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan ihmisille alkaa tulla terveyshaittoja, jos luku on vuorokauden ajan keskimäärin yli 25.

Ilmassa tuntuu vieno poltetun hiilen käry. Etäämmällä korkeista rakennuksista näkyy vaalean savusumun läpi vain ääriviivat.

Mikko Paakkanen HS
Baodingin kaupungin ilma oli tilastojen mukaan viime vuonna Kiinan saastuneinta. Suurimpia saastuttajia on teollisuus, kuten kuvan lämpövoimala.
Baodingin kaupungin ilma oli tilastojen mukaan viime vuonna Kiinan saastuneinta. Suurimpia saastuttajia on teollisuus, kuten kuvan lämpövoimala.

Lähes kahdensadan mikrogramman pienhiukkaslukemiin on täällä totuttu. Tällaisessa ilmassa eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Zhang Wanliang, 79, viettää aikaa kotitalonsa pihalla.

"Tänään on ehkä vähän keskitasoa huonompi ilmanlaatu", mies sanoo.

Hän on kuitenkin toiveikas, koska Kiinan hallitus on luvannut panna saasteet kuriin.

Mikko Paakkanen HS
Eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Zhang Wanliang, 79, on asunut Baodingissa yli 60 vuotta.
Eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Zhang Wanliang, 79, on asunut Baodingissa yli 60 vuotta.

Tähän mennessä tulokset eivät tosin näytä kovin lupaavilta.

Baoding aloitti jo viime vuosikymmenellä ohjelman, jossa on tarkoitus siirtyä hiilen poltosta uusiutuviin energianlähteisiin ja korvata raskasta teollisuutta puhtaammalla. Teollisuuden rakennemuutos on kuitenkin vaikeaa, kun pitäisi saada talouskasvua.

Artikkeliin liittyvät

Baodingissa yli 60 vuotta asuneelle Zhangille saasteet eivät ole aiheuttaneet ruumiillisia oireita. "Mutta kun näen, että on saastetta ilmassa, en ole erityisen iloinen. Se ei tunnu hyvältä sydämessä."

Samaa kertoo moni HS:n Baodingissa tapaama asukas. Saastepäivinä on aivan eri tunnelma kuin kirkkaana päivänä, jolloin tuuli puhaltaa savusumun pois. Saaste ärsyttää ja saa mielen matalaksi.

"Kaikkein epämukavinta ilmansaaste on henkisesti", kertoo pientä lasta kanniskeleva äiti Zhen Yaling, 30, kotipihallaan. "Silloin, kun ilma ei ole puhdasta, ei ole kovin positiivisia tuntemuksia."

Kiinalaisessa savusumussa on hieman samanlaista apeutta kuin Suomen kaamoksessa, mutta siihen kuolee helpommin.

Keuhkoista elimistöön pääsevät pienet PM2.5-hiukkaset tappavat suunnilleen yhtä tehokkaasti kuin tupakointi, kerrotaan Peking-yliopiston ja ympäristöjärjestö Greenpeacen tuoreessa tutkimuksessa.

Kiinan 31:tä maakunnallista pääkaupunkia koskeva tutkimus ennustaa, että ilmansaasteet tappavat näissä suurkaupungeissa kymmenen vuoden kuluessa yli neljännesmiljoona ihmistä.

Tutkimuksen mukaan saasteet tappavat keskimäärin 90 ihmistä sadastatuhannesta.

Greenpeacen mukaan kuoleman riski on samaa tasoa kuin tupakoinnissa.

Baoding ei ollut tutkimuksessa mukana. Siellä on silti huonompi ilmanlaatu kuin esimerkiksi Pekingissä, jonka saasteongelmat saavat paljon julkisuutta.

Baodingissa ainakin osa asukkaista arvelee tietävänsä ihmisiä, jotka ovat kuolleet saasteisiin.

Esimerkiksi rouva Liun naapuri kuoli hiljattain keuhkosyöpään. Liu ei halua koko nimeään julki, koska kokee, että saasteongelmista ulkomaalaisille puhumisesta voi joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa.

Naapuri oli taksikuski, joten hän vietti työpäivänsä kaikkein pahimpien pienhiukkasmäärien keskellä. Sairauden syytä on vaikea varmistaa, mutta Liulla on vahva mielipide.

"Se johtui ilmansaasteista. Hän ei tupakoinut paljon."

Liu aikoo lähteä saasteita pakoon. Hän on ostanut Etelä-Kiinasta asunnon, johon hän on pian muuttamassa lapsenlapsensa kanssa.

"Haluan viettää vanhuuden päiväni puhtaassa paikassa", hän sanoo ja arvelee, ettei kotikaupunkia tule ikävä.

"Sellaisina päivinä, kun en sumun takia näe tuota rakennusta tuossa, tulen vihaiseksi."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat