Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:lta vaaditaan enemmän toimia siirtolaisten eteen

Vaatimukset pelastusoperaation kasvattamisesta kiihtyivät, kun yli 300 siirtolaista hukkui Välimerellä

Ulkomaat
 
MARCELLO PATERNOSTRO AFP
Mies vei kukkia viikonloppuna kuolleiden siirtolaisten ruumisarkuille Lampedusan saarella Italiassa.
Mies vei kukkia viikonloppuna kuolleiden siirtolaisten ruumisarkuille Lampedusan saarella Italiassa. Kuva: MARCELLO PATERNOSTRO AFP

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaati torstaina Euroopan unionilta huomattavasti tehokkaampia toimia Välimerta ylittävien siirtolaisten pelastamiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Järjestön mukaan EU:n tämänhetkinen merenkulun rajavartiosto on "täysin riittämätön".

Tästä on kyse

 YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Välimerellä pelastettiin viime vuonna yli 218 000 ihmistä.

 Järjestön mukaan noin 3 500 kuoli matkalla.

 Monet siirtolaisista ovat köyhistä tai sodassa olevista maista, kuten Syyriasta, Somaliasta ja Eritreasta.

Jopa kolmesataa siirtolaista hukkui viikonloppuna Libyasta kohti Italiaa lähteneiden neljän lautan jouduttua merihätään.

Aluksista kaksi upposi, yksi on yhä kadoksissa. Eloonjääneet kuvailivat, miten salakuljettajat olivat pakottaneet heidät hatarille lautoille aseilla uhaten.

"UNHCR kehottaa Euroopan unionia muuttamaan välittömästi lähestymistapaansa merta ylittäviin siirtolaisiin siten, että ihmishenkien pelastaminen on sen tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä", YK-järjestö vaatii julkilausumassaan.

Italia päätti viime vuonna lopettaa säästösyistä laajan Mare Nostrum (Meidän meremme) -etsintä- ja pelastusoperaation. Se käynnistettiin, kun 366 ihmistä hukkui Lampedusan edustalla lokakuussa 2013.

Nyt Mare Nostrumin on korvannut EU:n rajavalvonnan Triton-operaatio, jolla on käytössään vähemmän aluksia. Tilanteen on pelätty johtavan hukkuvien siirtolaisten määrän kasvuun.

UNHCR haluaakin EU:n rajavalvontaa hoitavan Triton-operaation lisäävän etsintä- ja pelastustoimiaan pelkän rajavalvonnan lisäksi.

"Tämän viikon tapahtumien jälkeen on ilmeistä, että Triton-operaatio on täysin riittämätön korvaamaan Italian Mare Nostrumia", sanoo UNHCR:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM sanoi, että viikonlopun tragedia olisi voitu todennäköisesti estää paremmalla valvonnalla. Järjestö totesi, että Euroopan mailla on toki oikeus rajavalvontaan. Samalla myös IOM toivoi, että Tritonin etsintä- ja pelastustoimintaa lisättäisiin, kertoi uutistoimisto AFP.

Esimerkiksi Britannian mielestä laajempi pelastusoperaatio houkuttelisi kuitenkin useampia ihmisiä yrittämään Välimeren ylitystä, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Euroopan komissio totesi keskiviikkona, että tilanteen parantamiseksi on tehtävä enemmän.

"Komission ja jäsenmaiden on tehtävä enemmän tämän yhteisen haasteen voittamiseksi", sanoi komission tiedottaja Natasha Bertaud AFP:lle.

Välimeri on yksi maailman vaarallisimmista meristä siirtolaisille. UNHCR:n mukaan ainakin 3 500 ihmistä kuoli viime vuonna pyrkiessään Välimeren yli Eurooppaan.

Suurin osa Eurooppaan laittomasti yrittävistä ihmisistä pakenee Lähi-idän tai Afrikan maista sotia tai köyhyyttä.

Tammikuussa suurin ryhmä olivat syyrialaiset, joiden kotimaassa sisällissota on jatkunut jo yli kolme vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat