Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainaan ehkä rauhanturvaajia Suomesta

Pääministeri Stubb: Yksi laukaus riittää aselevon romuttumiseen

Ulkomaat
 
HSTV:n studioraati: Sotatoimien loppuminen Ukrainassa erittäin epävarmaa
HSTV:n studioraati: Sotatoimien loppuminen Ukrainassa erittäin epävarmaa
HSTV:n studioraadin mukaan sotatoimien loppuminen on erittäin epävarmaa. Tapahtumat rintamalla eivät ehkä ole täysin Kiovan tai Moskovan hallinnassa eikä aselevolla ole valvojaa. Keskusteluun osallistuivat vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittinen instituutista, ulkoasiainvaliokunnan Pertti Salolainen (kok) sekä HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Ohjelman juonsivat HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli ja toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Suomalaisten rauhanturvaajien lähettämistä Ukrainaan on pohdittu hallituksen keskusteluissa, kertoi ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) torstaina.

"Tässähän on spekuloitu sellaisella mahdollisuudella, että sinne [Ukrainaan] tulisi rauhanturvajoukkoja. On vilauteltu EU-joukkoja ja on vilauteltu myös, että Suomen rauhanturvayksiköitä voisi olla siellä varsinkin valvomassa raja-aluetta – jos niin pitkälle päästään, että raja tulee Ukrainan hallituksen valvottavaksi", Salolainen sanoi HSTV:n studiokeskustelussa.

Salolaisen mukaan rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan voisi olla hyvä idea. Asia on silti epävarma, eikä siitä ole tehty mitään kirjallisia päätöksiä.

"Suomen hallituksen piirissäkin on myönteistä näkemystä tämän tapaiselle asialle. Tästä on keskusteltu, mutta on keskusteltu vain spekulatiivisesti, onko tällainen mahdollista."

Torstaiaamuna neuvotellun Ukrainan sodan aselevon on määrä alkaa sunnuntaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi huolensa siitä, mitä tapahtuu ennen aselevon voimaantuloa niin sanotussa Debaltseven motissa, jossa Venäjän-mieliset kapinalliset piirittävät Ukrainan armeijan sotilaita.

"Kyllä tässä pari seuraavaa vuorokautta saadaan vähän jännittää juuri siksi, että Debaltseven tasku tai motti, niin kuin jotkut sanovat, on varsin kipeä kohta. Sen suhteen näyttää, että ei ole syntynyt mitään sopimusta. Sunnuntaihin on vielä aikaa, joka voi olla hyvinkin levotonta", Niinistö sanoi puhuessaan toimittajille virka-asunnossaan Helsingin Mäntyniemessä.

Niinistö toivoi ja uskoi, että aselepo menestyy paremmin kuin syyskuussa sovittu, jota rikottiin laajasti molemmin puolin.

"Tässä välillä on nähty niin paljon pahaa, että toivottavasti se on herättänyt osapuolet miettimään, että sopimuksesta pidettäisiin kiinni, kun sellainen oli vielä saatavissa."

Niinistö huomautti, että pitävänäkin aselepo on vain ensimmäinen askel hankalien päätösten tiellä.

"Seuraavaksi pitää ratkaista kysymykset Venäjän ja Ukrainan rajan valvonnasta, Itä-Ukrainan oikeudellisesta asemasta ja vanha riita EU-assosiaatiosopimuksen ja [Venäjän johtaman] tulliliiton yhteensovittamisesta. Lisäksi jää kysymys, miten Ukraina selviää taloudellisesti kurjasta tilanteestaan."

Pääministeri Alexander Stubb (kok) piti aseleposopimusta Niinistön tavoin askeleena oikeaan suuntaan. Hän kuitenkin varoitti tilanteen hauraudesta.

"Yksi laukaisu, yksi väärä askel riittää siihen, että tilanne jälleen tulehtuu ja konflikti lähtee liikkeelle. Nyt on erittäin tärkeää, että kaikki osapuolet: separatistit, venäläiset sekä sitten ukrainalaiset pysyvät rauhallisina ja maltillisina, muuten tämä voi laueta käsiin", Stubb sanoi saapuessaan EU-maiden johtajien epäviralliseen kokoukseen torstaina Brysselissä.

Kokouksessa rauhansovittelijat eli Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande esittelivät aseleposopimuksen yksityiskohtia.

"Uskon, että myös Venäjä näkee, että tämä on viimeinen mahdollisuus löytää konfliktiin ratkaisu", Stubb sanoi.

 

Tietoja keräsivät myös Virve Kähkönen ja Juho-Pekka Pekonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat