Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki eivät olleet Minskin neuvotteluissa mukana täydellä sydämellä

Ulkomaat
 
Maksim Zmejev Reuters
Ukrainan armeijan lentäjä Nadja Savtšenko oli tiistaina oikeudessa Moskovassa.
Ukrainan armeijan lentäjä Nadja Savtšenko oli tiistaina oikeudessa Moskovassa. Kuva: Maksim Zmejev Reuters

Minskin torstaisen tulitaukosopimuksen tai siis "keinovalikoiman" allekirjoittajat ovat Ety-lähettiläs Heidi Tagliavini, Ukrainan ex-presidentti Leonid Kutšma, Venäjän Ukrainan-lähettiläs Mihail Zurabov sekä Donbassin kapinatasavaltojen johtajat Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plotnitski.

Allekirjoittajiin eivät siis kuulu presidentit Petro Porošenko, Vladimir Putin, François Hollande eikä liittokansleri Angela Merkel. Nämä neljä valtiojohtajaa antoivat vain julkilausuman, jossa he ilmoittivat tukevansa keinovalikoimaa.

Menettely oli tärkeää Putinille – Venäjä kun ei katso olevansa kriisin osapuoli. Toisaalta Porošenko ei suostu panemaan nimeään samaan paperiin separatistijohtajien kanssa.

Panee epäilemään, että kaikki eivät olleet Minskin maratonistunnossa mukana täydellä sydämellään.

Vaikeinta oli epäilemättä Ukrainan presidentillä Petro Porošenkolla. Hän ehätti jo torstaina päivällä sanomaan useampaan kertaan, että sopimus sisältää Ukrainalle mahdottomia kohtia.

Sellainen on ainakin pykälä 11, jossa jokin kontaktiryhmä naapurimaiden päämiesten siunauksella sanelee ukrainalaisille, minkälainen heidän perustuslakinsa tulee olla. Tämä voi olla presidentin kotijoukoille jo liikaa.

Vladimir Putin kyllä muisti korostaa Ukrainan perustuslain muutoksen ja liittovaltiomuodon tärkeyttä lähes joka kerta avatessaan suunsa keskiviikkona ja torstaina.

Voittona voi sentään pitää Zahartšenkon ja Plotnitskin allekirjoituksia. Kapinajohtajat eivät ole Minskin kontaktiryhmän kokouksiin aikoihin vaivautuneetkaan, vaan heitä on edustanut Donetskin "parlamentin" varapuheenjohtaja Denis Pušilin.

Ja hellät hetkensä oli Venäjän ja Ukrainan johtajillakin. Porošenko kertoi torstaina Radio Free Europelle Putinin luvanneen nimittäin vapauttaa Nadja Savtšenkon.

Savtšenko on Irakin sodan lentäjäsankari ja ukrainalainen kansanedustaja. Hänet siepattiin kesällä Luhanskin alueella ja kuljettiin vankeuteen Venäjälle syytettynä ties mistä.

Jos Venäjä todella vapauttaa moskovalaisvankilassa syömälakossa olevan sankarittaren, on kyseessä hyvän tahdon ele: Venäjähän ei tunnusta, että Savtšenko olisi sotavanki ja miten olisikaan, jos Venäjä kerran ei ole missään sodassa.

Pekka Hakala HS pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-
kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat