Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakastavaisten päivä tuo brittipareille paineita

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Gracie Davies etsii kakkutarpeita lauantaita varten. Poikaystävä on vihjaillut jo moneen kertaan, millaisesta kakusta hän pitää.
Gracie Davies etsii kakkutarpeita lauantaita varten. Poikaystävä on vihjaillut jo moneen kertaan, millaisesta kakusta hän pitää. Kuva: Conor O'Leary
Fakta

Pyhä Valentinus eli 200-luvulla

 Britit käyttävät Valentinuksen päivän lahjoihin ja kukkiin yli kaksi miljardia euroa vuodessa.

 Valentinuksen päivää on vietetty Britanniassa 1500-luvulta lähtien.

 Alkuperäinen Valentinus oli roomalainen marttyyri, joka eli 200-luvulla. Myöhemmin hänestä tehtiin rakkauden symboli. Tarinasta on monta versiota.

 Suomessa rakastavaisten päivä 14. helmikuuta on laimennettu ystävänpäiväksi, jota on vietetty 1980-luvulta lähtien.

Lontoo. Gracie Daviesia jännittää.

Davies, 26, löysi toukokuussa netin deittipalvelun avulla uuden poikaystävän. Huomenna lauantaina pariskunta viettää ensimmäistä yhteistä Valentinuksen päivää.

"Aion leipoa hänelle kakun", Davies kertoo etelälontoolaisella esikaupunkialueella.

Lauantai-illaksi Daviesin Ryan -poikaystävä on varannut pöydän argentiinalaisesta pihviravintolasta. Se on romanttinen ja huomaavainen valinta.

"Laihdutan, mutta Ryan päätteli, että pihvilihaa ja vihanneksia voin syödä mielin määrin."

Valentinuksen päivää viettävät Britanniassa miljoonat muutkin, niin vakiintuneet parit kuin tuoreet lempiväisetkin.

Kaupat ovat pursunneet jo viikkoja pinkkiin ja punaiseen pakattua lahjatavaraa: suklaata, kuohujuomaa, postikortteja, makeisia, pitsialusasuja ja pehmoleluja. Ravintolat ovat aina Valentinuksen päivän iltana täynnä. Naiset edellyttävät, että heitä hemmotellaan.

Monille Valentinuksen päivän suorittamisesta tulee paineita.

Lehdet luovat kuvaa täydellisestä rakastavaisten päivästä, jolloin lillutaan yksilöllisen hotellin käyräjalkaisessa kylpyammeessa ruusunterälehtien seassa.

"Olisin vähän pettynyt, jos emme tekisi mitään. Mutta ei sen tarvitse olla suurellista. Koti-illallinen kelpaisi yhtä hyvin kuin ravintolakin", matkatoimiston markkinoinnissa työskentelevä Davies kertoo.

Lisämausteen pariskunnan Valentinuksen päivän viettoon tuo se, että Ryan on puoliksi japanilainen.

Japanissa on tapana, että nainen antaa miehelle helmikuun 14. päivänä suklaata tai lahjan, jonka valmistaminen on vienyt paljon aikaa. Juuri siksi Davies aikoo ryhtyä leipomispuuhiin.

Maaliskuussa on sitten japanilaismiehen vuoro antaa naiselleen vastalahja. Sen pitää olla vielä kalliimpi ja mieluiten jotain valkoista, valkosuklaata tai vaikkapa valkokultaa.

Valentinuksen päivän kaupallisuus ei Daviesia häiritse. Kaikkiin juhlapäiviin on tyrkyllä tavaraa, mutta sitä ei ole pakko ostaa. "Japanilainen versio se vasta kaupallinen on, koska koko jutun keksi suklaayhtiö."

Mutta mitä jos ei ole omaa Valentinusta, jonka kanssa viettää rakkauden päivää?

Daviesin mukaan monet sinkkutytöt järjestävät keskenään anti-Valentinuksen päivän juhlia, jolloin syödään tyttöporukassa pizzaa ja jäätelöä. Viiniäkin saattaa kulua.

Eikä seurustelu vielä takaa, että kumppani haluaisi juhlistaa toukokuun 14. päivää. Daviesin entinen poikaystävä ei vaivautunut ostamaan aina edes korttia.

"Joskus vähän harmitti, kun äiti rupesi laittautumaan Valentinuksen päivän illalliselle, eikä itselle ollut mitään tiedossa."

Nykyisellä poikaystävällä Ryanilla on onneksi silmää yksityiskohdille.

Kun pariskunta sopi ensitreffeistä viime keväänä, halusi Davies tavata puistossa. Meteorologina työskentelevä mies ei väittänyt vastaan, vaikka tiesi kohta satavan.

"Hän tuli treffeille kahden sateenvarjon ja varatakin kanssa."

Nikula&Aittokoski: Toisin kuin ihminen, kansakunta ei saa mennä toisen sisään
Nikula&Aittokoski: Toisin kuin ihminen, kansakunta ei saa mennä toisen sisään
Ystävänpäivä lähestyy, joten myös Heikki Aittokosken ja Jone Nikulan täytyy puhua rakkaudesta. Nikula&Aittokoski kertovatkin nyt lopullisen totuuden rakkauden merkityksestä heille, meille ja koko maailmalle. Vieraana ohjelmassa on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Romanttista ja huomaavaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat