Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalainen Cristinzion perhe maksaa lastenhoidosta yli kaksituhatta dollaria kuussa

Ulkomaat
 
Evelyn Hockstein
Anna, 3, ja Noah Cristinzio, 6, syövät aamiaista kello 7.45 samalla kun he kirjoittavat Valentinuksen päivän kortteja ystävilleen. Lobbareina työskentelevät vanhemmat Frank ja Dayle Cristinzio pakkaavat lapsille eväsreput, koska tarhasta tai koulusta ei saa ilmaista lounasta.
Anna, 3, ja Noah Cristinzio, 6, syövät aamiaista kello 7.45 samalla kun he kirjoittavat Valentinuksen päivän kortteja ystävilleen. Lobbareina työskentelevät vanhemmat Frank ja Dayle Cristinzio pakkaavat lapsille eväsreput, koska tarhasta tai koulusta ei saa ilmaista lounasta. Kuva: Evelyn Hockstein

Silver Spring, Maryland. Se on ollut vaikein asia urallani. Näin sanoo Dayle Cristinzio, 40, mutta hän ei puhu töistä. Hän puhuu lastenhoidosta.

Suomalaisperheet ovat etuoikeutettuja. Meillä on oikeus palkalliseen vanhempainlomaan sekä päivähoitopaikkaan. Monilla on pitkät kesälomat. Kaikki nämä puuttuvat Yhdysvalloista.

Tausta

Suomessa naiset ovat useammin työelämässä kuin USA:ssa

Äitiysloma. Yhdysvallat on ainoa OECD-maa, jossa ei ole palkallista äitiyslomaa.

Vuoden työskentelyn jälkeen työntekijä yli 50 ihmisen yrityksessä saa 12 viikkoa palkatonta äitiyslomaa.

Monet työnantajat tarjoavat vapaaehtoisesti yhdestä kolmeen kuukauteen palkallista äitiyslomaa.

Päivähoito. Subjektiivista päivähoito-oikeutta ei ole. Monet osavaltiot tarjoavat edullista päivähoitoa pienituloisille. Yksityinen kokopäivähoito maksaa vähintään 1 000–1 500 dollaria kuussa.

Lomat. Yhdysvaltalaisilla on keskimäärin 10 palkallista lomapäivää vuodessa. Lapsilla on koulusta noin 10 viikon kesäloma.

OECD:n tilastojen mukaan 25–54-vuotiaista naisista on Yhdysvalloissa työelämässä 73,9 prosenttia, Suomessa 83,4 prosenttia (2013). Ero alle 30-vuotiaiden yhdysvaltalais- ja suomalaisnaisten työllisyysasteessa on vain kolme prosenttiyksikköä, mutta kasvaa yli 10 prosenttiyksikköön 35 ikävuodesta alkaen.

Miten yhdysvaltalaisperheet selviytyvät?

"Kun esikoiseni syntyi, pomoni antoi minulle kolme kuukautta palkallista äitiyslomaa", Cristinzio kertoo kotonaan Washingtonin keskiluokkaisessa esikaupungissa Silver Springissä. Hänestä se on esimerkki siitä, kuinka perhekeskeinen esimies oli.

Esikoisen syntymän aikoihin valtiotieteiden kandidaatti Cristinzio työskenteli avustajana senaattorin toimistossa. Jokainen kongressiedustaja päätti alaistensa äitiyslomaeduista itse.

Cristinzio palasi töihin, kun Noah oli neljä kuukautta vanha. Vauva sai paikan yksityisestä päiväkodista, jossa hoito maksoi 1 600 dollaria kuussa. Se oli käypä hinta vauvojen päivähoidosta Washingtonissa.

Cristinzio tajusi, että hänen olisi löydettävä uusi työ – ei rahan vaan työaikojen takia.

"Kun haimme Noahin kuudelta illalla, puimme hänelle tarhassa pyjaman päälle, ja hän nukahti jo automatkalla kotiin. En nähnyt häntä kovin paljon."

Presidentti Barack Obama puuttui tammikuussa pitämässään kansakunnan tila -puheessa lastenhoidon ongelmiin.

Obaman terveydenhoitouudistus hyödytti eniten pienituloisia. Ajamalla nyt palkallista äitiyslomaa, päivähoitoa ja verohelpotuksia kahden työssäkäyvän vanhemman perheille Obama yrittää vedota keskiluokkaan – kuten Cristinzioihin, joilla on suuret tulot, mutta myös suuret lastenhoitomenot.

Senaatin jälkeen Cristinzio hakeutui töihin lakifirmaan, josta hän saattoi lähteä viideltä kotiin. Firma oli edistyksellinen: he palkkasivat Cristinzion, vaikka hän odotti toista lastaan, ja antoivat hänelle kolmen kuukauden palkallisen äitiysloman.

"En todellakaan odottanut sitä, koska olin uusi työntekijä", Cristinzio sanoo.

Kuopus Anna oli kotona kolmikuukautiseksi. Vanhemmat pitivät itseään onnekkaina, että saivat vauvalle hoitopaikan, koska niitä ei ole tarpeeksi.

Sitten Cristinziot maksoivat kahden lapsen hoidosta 3 250 dollaria kuussa. Toisen lapsen synnyttyä moni yhdysvaltalaisäiti jääkin kotiin, koska työssäkäynti ei enää kannata.

Cristinziokin olisi halunnut jäädä kotiin, mutta perheellä ei ollut varaa: myös asuntolainanlyhennys on liki 3 000 dollaria kuussa. Cristinzioiden tiilitalo on tilava mutta ei ylellinen.

Lisäksi Cristinzio pelkäsi, että hänen palkkansa laskisi poissaolon takia pysyvästi. Niin on käynyt hänen ystävilleen.

"Jos on kaksi vuotta kotona, joutuu aloittamaan pohjalta. Tässä kaupungissa kaikki perustuu siihen, kenet tuntee, ja kontaktit vanhenevat nopeasti."

Joustavampien työaikojen toivossa Cristinzio vaihtoi työpaikkaa vielä kerran, ja nyt hän työskentelee lobbarina lääkeyritykselle. Uusi esimies odottaa hänen kuitenkin tekevän töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Lomapäiviä on vuodessa 15, palkallisia sairauslomapäiviä 3.

"Jos minulla on iltaisin kaksi tuntia yhteistä aikaa lasteni kanssa, en haluaisi käyttää sitä työsähköpostiin", hän sanoo.

Niin, aika. Se on rahan lisäksi toinen syy siihen, miksi monet yhdysvaltalaisäidit jäävät kotiin. Työpaikalta ei noin vain lähdetä neljältä hakemaan lapsia, lomat ovat lyhyitä, eikä alle 8-vuotiaita lapsia saa Marylandin lain mukaan jättää yksin kotiin. Lapset tarvitsevat siis päivähoidon lisäksi aamu-, ilta- ja lomahoitoa.

Cristinzioiden arki toimii näin: He lähtevät kotoa kahdeksalta aamulla. Vanhemmat vievät vuorotellen 3-vuotiaan Annan tarhaan ja 6-vuotiaan Noahin kouluun. Annan päivähoito maksaa 1 600 dollaria kuussa. Noahin kunnallinen koulu on ilmainen, mutta koulun aamukerho kello 7–9 ja iltapäiväkerho kello 15.30–18.30 maksavat 500 dollaria kuussa. Kotiin Cristinziot hakevat lapsensa puoli kuudelta.

Kesä on erityisen hankalaa aikaa. Yhdysvaltalaisilla on keskimäärin 10 lomapäivää vuodessa, mutta lapsilla 10 viikkoa lomaa koulusta. Noah menee pariksi kuukaudeksi kesäleirille, jolta tullaan illaksi kotiin. Leiri voi maksaa 250–400 dollaria viikolta.

Talvella koulut pannaan kiinni, jos sataa vähänkin lunta. Työnantaja ei kuitenkaan katso vanhempien poissaoloa hyvällä.

Cristinzion mielestä kaikki hyötyisivät, jos valtio tukisi lastenhoitoa enemmän. Yhdysvalloissa valtion tukema päivähoito haiskahtaa kuitenkin monen mielestä sosialismilta.

"Yritykset vetoavat siihen, että he joutuvat irtisanomaan ihmisiä, jos katteet laskevat."

Pitkän äitiysloman ja edullisen päivähoidon maissa, kuten Suomessa, äidit kuitenkin palaavat töihin. Lyhyen äitiysloman ja kalliin lastenhoidon maissa, kuten Yhdysvalloissa, keskiluokkaiset äidit jättäytyvät pois. Kaliforniassa, joka otti ensimmäisenä osavaltiona käyttöön palkallisen äitiysloman, 1–3-vuotiaiden lasten äitien työssäkäynti lisääntyi.

"Viesti ei mene läpi kongressissa, koska se on täynnä vanhoja valkoisia miehiä", Cristinzio sanoo. "Heidän vaimonsa olivat kotona, eivätkä he ole joutuneet tekemään tällaisia valintoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat