Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

13 ansan miinakenttä – HS analysoi Minskin sopimuksen yksityiskohdat

Jos aseet Itä-Ukrainassa todella vaikenevat sunnuntaina, Minskin neuvotteluiden voidaan sanoa myös johtaneen tuloksiin

Ulkomaat
 
GLEB GARANICH / REUTERS
Ukrainan armeijan panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja Debaltsevessa Itä-Ukrainassa torstaina.
Ukrainan armeijan panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja Debaltsevessa Itä-Ukrainassa torstaina. Kuva: GLEB GARANICH / REUTERS

Moskova. Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat istuivat keskiviikkona ja torstaina yhteensä 16 tuntia neuvottelupöydässä Minskissä. Saavutettu sopimus on nimeltään "keinovalikoima Minskin sopimusten täytäntöön panemiseksi". Sopimus on pitkälti sama, joka solmittiin jo kertaalleen syyskuussa ja joka ei ole pitänyt.

Parhaimmillaan sopimus voi johtaa Itä-Ukrainan sodan hyydyttämiseen niin kutsutuksi jäätyneeksi konfliktiksi. Ansoja näissäkin pykälissä toki riittää.

1 Tulitauko sunnuntain vastaisena yönä kello 24

Kapinalliset ovat riitaista väkeä, mutta erilaisia vapaaehtoispataljoonia riittää myös Ukrainan puolella – eivätkä kaikki Kiovan komennoista välitä.

2 Uusi puskurivyöhyke, raskaat aseet pois

Sopimuksen mukaan Ukrainan on vetäydyttävä nykyisen rintamalinjan taakse, kapinallisten taas syyskuun tulitaukolinjan taakse. Väliin jäävä alue muodostaisi puskurivyöhykkeen.

Ensimmäinen ongelma on Debaltseve. Kapinallisten mukaan kaupunki ja sen länsipuoli ovat motissa ja Ukrainan tulee evakuoida sotilaat, jolloin Debaltseve jäisi puskurivyöhykkeelle ja todellisuudessa Donetskin "kansantasavallan" osaksi.

Yli satamilliset putket pitäisi vetää kahdessa viikossa 50 kilometrin päähän tulitaukolinjasta, mikä käytännössä lopettaisi sodan suosituimman asetyypin eli Grad-raketinheittimien käytön. Raskaampi kalusto pitäisi vetää vielä kauemmas. Kuka valvoo, mitä 140 kilometrin päässä linjasta tapahtuu?

3 Tarkkailu ja valvonta

Minskin sopimuksia on tähän asti tarkkailut Venäjän ja Ukrainan asevoimien yhteistyöelin, jonka työskentelyyn myös Ety-järjestö on osallistunut. Kahdelta ensin mainitulta on puuttunut rauhantahto ja viimeksi mainitulta voimavarat. Nyt päävastuu pitäisi siirtyä Etyjille "kolmen osapuolen kontaktiryhmän tuella".

4 Tilapäinen itsehallinto ja vaalit

Ukrainan parlamentin pitäisi antaa Donbassin alueelle "tilapäinen itsehallinto" kuukauden kuluessa. Tästä sovittiin jo syyskuussa, mutta taistelujen jatkuessa presidentti Petro Porošenko perui päätöksen marraskuussa.

Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa järjestettiin marraskuun alussa "vaalit", joiden lopputulos oli ennalta tiedossa ja joissa kapina-alueiden johtoon asetettiin Moskovan hyväksymät miehet. Tänä vuonna pitäisi järjestää oikeat, Ukrainan lakien mukaiset vaalit – ajatus tuskin houkuttelee "tasavaltojen" nykyisiä johtajia.

5 Sotilaiden armahdus

Rivisotilaiden armahtaminen tuskin tuottaa vaikeuksia, mutta entä todistetusti siviilien surmiin syyllistyneet? Ihmisoikeusrikkomuksia Donbassissa on riittänyt.

6 Vankienvaihto

Alkoi lupaavasti jo syyskuussa ja saattaa toteutua nytkin hyvin.

7 Humanitaarinen apu

Sopimus vaatii avustusten ja haavoittuneiden hoidon tueksi "kansanvälistä mekanismia", jollaista ei tähän asti alueella oli juuri nähty.

8 Sosiaaliset ja taloudelliset suhteet

Kiova lopetti marraskuussa sosiaaliturvan maksamisen ja rahaliikenteen kapina-alueille, jossa ratkaisua on kutsuttu "humanitaariseksi saarroksi". Jos separatistialueet eivät maksa veroja Ukrainalle, miksi Ukraina avaisi kansakoulut?

9 Ukrainan ja Venäjän raja

Ukrainan rajavalvojien pitäisi ottaa Venäjän-vastainen raja valvontaansa myös kapina-alueilla vaalien jälkeen ja viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä – sillä edellytyksellä, että sovitut vaalit on pidetty ja Donbassin perustuslaillinen autonomia päätetty. Ukraina yritti pitää rajan valvonnassaan kesällä, ja seurauksena olivat kammottavat miehistötappiot ja vetäytyminen.

10 Ulkomaisten sotilaiden ja aseiden vetäminen pois

Kuka tietää, onko raketinheitin ukrainalainen vai venäläinen, jos se on neuvostotekoa ja siinä on "kansantasavallan" tunnukset? Ja jos ruotsalaisvapaaehtoinen saa taistella ukrainalaisen Azovin pataljoonan riveissä, mikä estää Rostovin poikaa auttamasta Donbassin nostoväkeä?

11 Ukrainan perustuslain muuttaminen

Ukrainasta pitäisi tehdä liittovaltio, tai ainakin Donetskin ja Luhanskin alueille pitäisi myöntää perustuslaillinen autonomia tämän vuoden loppuun mennessä. Tämä on sopimuksen suurin ja periaatteellisin pykälä, jota ukrainalaisten on vaikea nielaista.

12 Donbassin vaalien valvonta

Tehtävä sälytetään Ety-järjestölle ja sen parlamentaariselle yleiskokoukselle.

13 Kontaktiryhmän työn tehostaminen

Syyskuun "tulitaukoa" on valvonut kolmen osapuolen eli Venäjän, Ukrainan ja kapinallisten niin sanottu Minskin kontaktiryhmä. Tehostamista sen työ todella vaatiikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat