Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan medialle moitteita Pariisin terrori-iskujen uutisoinnista

Mediaa valvovan elimen mukaan kanavat paljastivat tietoja, jotka vaaransivat panttivangit

Ulkomaat
 

Ranskan suurimmat televisio- ja radioyhtiöt ovat saaneet vakavia moitteita tavasta, jolla ne uutisoivat tammikuussa Pariisissa tehtyjä terrori-iskuja.

Kolmen ranskalaisislamistin tekemissä hyökkäyksissä muun muassa satiirilehti Charlie Hebdoon kuoli kolmen päivän aikana 17 ihmistä.

Moitteet antoi torstaina audiovisuaalista mediaa valvova CSA-neuvosto, joka löysi yhteensä 36 eriasteista rikkomusta uutisoinnissa.

Neuvosto moitti muun muassa sitä, että maassa makaavan poliisin ampuminen näytettiin televisiossa. Arvostelua sai osakseen myös meneillään olleen poliisioperaation näyttäminen suorana lähetyksenä ja tietojen julkistaminen juutalaismarkettiin piiloutuneista ihmisistä.

Vaikka poliisin ampumisen näyttänyt France24-kanava ei näyttänyt itse tappamisen hetkeä, laukaukset ja uhrin äänet olivat videolla selkeästi kuultavissa. Myös uhrin kasvot ja tämän tuska näkyivät videolla, CSA huomautti.

Moitteita CSA antoi myös siitä, että kanavat olivat kertoneet poliisin aloittaneen operaation Kouachin veljeksiä vastaan Dammartin-en-Goëlessa, vaikka kolmas terroristi, Amedy Coulibaly, oli samaan aikaan linnoittautuneena juutalaismarkettiin.

"Sillä olisi voinut olla kohtalokkaat seuraukset kosher-marketin panttivangeille", CSA huomautti.

Valtiollisista kanavista huomautuksen tai astetta vakavamman kirjallisen varoituksen saivat France24, France 2, France 3, France 5 ja radiokanavat France Info, France Inter ja RFI. Yksityisistä kanavista moitteita saivat muiden muassa TF1, Euronews, Canal+ ja BFMTV.

CSA myönsi, että terrori-iskujen kaltainen uutisointi on toimituksille vaikeaa ja että niiden tehtävä on pitää yleisö ajan tasalla. Samalla se kuitenkin totesi, että toimitukset eivät saa häiritä uutisoinnillaan viranomaisten työtä.

Ranskalaisviestimet tyrmistyivät moitteista. Ne arvostelivat CSA:ta siitä, että "se on irrallaan mediatodellisuudesta".

"Tulee olemaan monimutkaista, jos mitään ei enää saa uutisoida suorana", arvosteli TF1-kanavan edustaja Catherine Nayl perjantaina.

"Mitä tehdä? Näytämmekö pimeää ruutua? Piip-ääniä, aina kun kuuluu ääntä?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat