Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunta vasemmalle – Podemos aikoo tehdä Espanjassa kreikkalaisen tempun

Pablo Iglesias käyttää espanjalaisten ahdinkoa vasemmistopuolue Podemosin polttoaineena

Ulkomaat
 
Juan Medina Reuters
Podemosin johtaja Pablo Iglesias puhui viime sunnuntaina suositun vasemmistopuolueen kokouksessa Madridissa.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias puhui viime sunnuntaina suositun vasemmistopuolueen kokouksessa Madridissa. Kuva: Juan Medina Reuters

"Tik tak, tik tak!" huusivat arviolta satatuhatta ihmistä Madridin keskustassa tammikuun viimeisenä päivänä.

Tukijoidensa äänijänteitä viritteli vasemmistopuolue Podemosin johtaja Pablo Iglesias. Viesti oli, että Espanjan hallituksen ja pääministeri Mariano Rajoyn aika on käymässä vähiin.

Kuka?

Pablo Iglesias

 Syntynyt 17. lokakuuta 1978 Madridissa.

 Vasemmistopuolue Podemosin (suom. Pystymme) perustajia tammikuussa 2014 ja pääsihteeri marraskuusta 2014.

 Europarlamenttiedustaja kesäkuusta 2014.

 Valtiotieteiden tohtori Madridin Complutense-yliopistosta.

 Tuli tunnetuksi tv-esiintymisillään poliittisissa keskusteluohjelmissa.

 Kuului 1990-luvulla Espanjan kommunistipuolueen nuorisojärjestöön.

Kellon tikittämisen kuvailemisesta on viime viikkoina muodostunut suoranainen iskulause Podemosille ja Iglesiasille.

Euromaat ovat viime viikkoina seuranneet huolissaan Kreikan uuden hallituksen ja vasemmistopuolue Syrizan vaatimuksia Kreikan lainaehtojen muuttamisesta. Sitäkin vakavampaa EU:lle olisi väestöltään nelinkertaisen Espanjan niskurointi talouskurin edessä.

Suursuosioon noussutta Podemosia on verrattu Syrizaan. Tätä vertausta parrakas ja poninhäntäinen Iglesias, 36, on vaalinut itsekin muun muassa kaulailemalla julkisesti Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin kanssa ja jakamalla Tsiprasin solmiokammon.

"Euroopan ongelma ei ole, että kreikkalaiset valitsivat eri vaihtoehdon kuin sen, joka johti heidät tuhoon. Euroopan kolmikerroksinen ongelma on epätasa-arvo, työttömyys ja velka – eikä se ole uutta tai pelkästään kreikkalaista", Iglesias kirjoitti brittilehti The Guardianissa tänä keskiviikkona.

Espanja ei sentään ole taloudellisesti yhtä ahtaalla kuin Kreikka. EU:n tilastoyksikön Eurostatin mukaan Espanjan velkojen suhde bruttokansantuotteeseen on 92 prosenttia, Kreikan 175 prosenttia.

"Tämä on sekoittanut elämäni", valtio-opin professori Iglesias sanoi illalla 25. toukokuuta 2014 sanomalehti El Paísin mukaan. Se oli eurovaali-ilta, jolloin vasta neljä kuukautta vanha Podemos nousi kahdeksan prosentin kannatuksellaan Espanjan neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi. Sillä irtosi europarlamentista viisi paikkaa.

Se oli sokkitulos, mutta enää neljäs sija ei tunnu miltään. Podemos on noussut monissa kyselyissä ykköspuolueeksi, ja sen asema on alkanut tuntua jo melko vakaalta. Tutkimuslaitos Metroscopia on ilmoittanut Podemosin kannatukseksi neljänä peräkkäisenä kuukautena 25,0–28,2 prosenttia.

Podemosin polttoaineena toimii Syrizan tavoin kansan väsymys leikkauksiin ja vuosia jatkuneeseen talousahdinkoon. Uutiset taantuman selättämisestä eivät ole piristäneet, kun Espanjan työttömyysaste on yhä lähes 24 prosenttia.

Suosiota ovat ruokkineet myös korruptioskandaalit perinteisissä valtapuolueissa, konservatiivien PP:ssä ja sosiaalidemokraattien PSOE:ssä. Iglesiasin hampaissa onkin tämän tästä la casta, nykyinen poliittinen eliitti.

Iglesias on taitava puhuja ja alati tyyni. Hän haluaa pienentää poliitikkojen palkkoja, kasvattaa espanjalaisten minimipalkkoja ja madaltaa eläkeikää. Suunnitelmissa ovat myös kansanäänestykset monarkian ja Nato-jäsenyyden jatkamisesta.

Vastustajien korviin tavoitteet kuulostavat epärealistisilta. He arvioivat, että Podemos johtaisi Espanjaa vararikkoon ajautuneen Venezuelan malliin. Monia häiritsevät puolueen johtohahmojen suhteet Latinalaisen Amerikan vasemmistohallituksiin.

Iglesias toimi viime vuosikymmenellä Venezuelan hallituksen strategisena neuvonantajana vasemmistolaisen ajatushautomon kautta.

Iglesias ei pidä määrittelyistä, joiden mukaan Podemos on populistinen ja järjestelmänvastainen.

"Kutsuminen järjestelmänvastaiseksi ei jää paljon vajaaksi kutsumisesta rikolliseksi, joka polttaa käteisautomaatteja. Ei, me emme tee sellaista. Oikea rikollinen on se, joka yksityistää terveysjärjestelmän tai sulkee kouluja", Iglesias sanoi El Paísin haastattelussa viime kesänä.

Espanjan parlamenttivaalit järjestetään vasta loppuvuodesta, todennäköisesti marras- tai joulukuussa. Gallupjohtajan todellista suosiota mitataan jo 22. maaliskuuta, kun väkiluvultaan suurin itsehallintoalue ja sosiaalidemokraattien linnake Andalusia äänestää aluevaaleissa.

Vaikka Podemosin tenho kantaisi läpi pitkän vuoden, se ei vielä tarkoita Iglesiasin nousua pääministeriksi. Yksikään puolue tuskin kahmii suoraa enemmistöä parlamenttipaikoista. Jos vanhat kiistakumppanit PP ja PSOE tekevät yhteistyötä mieluummin keskenään kuin radikaalina pitämiensä nousukkaiden kanssa, Iglesiasin joukot voivat joutua oppositioon jopa suurimpana puolueena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat