Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa tarvitsee lisää suudelmia

Ulkomaat
 
Yves Herman REUTERS
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sai komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta päällisin puolin lämpimän vastaanoton helmikuun alussa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sai komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta päällisin puolin lämpimän vastaanoton helmikuun alussa. Kuva: Yves Herman REUTERS

Sinä yönä kenellekään ei jäänyt epäselväksi, millä tuulella euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem oli.

Hollantilainen ilmestyi toimittajien eteen ilmiselvästi turhautuneena kertomaan yhden ainoan viestin. Viesti oli se, ettei ollut viestiä. Euromaiden valtiovarainministereiden Kreikka-hätäkokous oli epäonnistunut.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis esitteli tämän viikon keskiviikkona Brysselissä ministerikumppaneilleen uuden hallituksen toiveita Kreikan velkataakan keventämiseksi.

Toimittajat odottivat yli puolenyön venyneen kokouksen päättymistä ahtautuneena EU:n ministerineuvoston Lex-rakennuksen tunkkaiseen eteisaulaan.

Tarjolla oli vain kurjaa automaattikahvia.

Samaan aikaan suljettujen ovien takana ministerit rustasivat kolmesta neljään eri versiota lausunnosta, jonka kanssa heidän oli tarkoitus tulla ulos. Viimein vähän ennen puolenyön näytti tulleen valmista. Monet ministerit poistuivat paikalta – mukaan lukien Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ja Suomen Antti Rinne (sd). Toimittajat saivat kutsun tiedotustilaisuuteen.

Sitten tapahtui se, mikä sai Dijsselbloemin naaman kurttuun.

Varoufakis tarttui puhelimeen ja soitti Ateenaan, ilmeisesti pääministeri Alexis Tsiprasille. Noin puoli tuntia kestäneen puhelun tulos oli, että Kreikka ei hyväksynyt yhteistä lausuntoa.

Dijsselbloem lähti tiedotustilaisuuteen nyreänä ja tyhjin käsin. Varoufakis poistui Burberryn huiviin kietoutuneena ja tapansa mukaan hymyillen.

EU:ssa on viime viikkoina kiinnitetty erityisen paljon huomiota päättäjien kehonkieleen. Se on kielinyt paitsi johtajien suhteista myös Eurooppaa painavista uhista – Kreikan ongelman lisäksi esimerkiksi Ukrainan sodasta.

Toimittajat ovat todistaneet euroryhmän puheenjohtajan ja Kreikan valtiovarainministerin välillä useaan otteeseen jäätävää menoa. Ensimmäisen kerran tämä nähtiin Ateenassa tammikuun lopussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, josta hollantilainen lähestulkoon syöksyi ulos. Torstaina mediassa levisi parivaljakosta tuore kuva, jossa Dijsselbloem mulkoilee Varoufakisia kädet puuskassa.

Torstain huippukokouksessa toimittajia kiinnosti erityisesti Kreikan pääministeri Tsiprasin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ensikohtaaminen.

Halaavatko ne? Vaihdetaanko poskipusuja?

Ei vaihdettu. Televisiokuvien perusteella kohtaaminen oli pikainen mutta lämminhenkinen. Merkel itse luonnehti sitä "hyväntahtoiseksi".

Syleilyä ei nähty tällä viikolla myöskään Minskissä.

Valko-Venäjän pääkaupungissa käydyistä Ukrainan rauhanneuvotteluista levisi videokuvaa, joissa neuvottelijoiden kehonkieli suorastaan huusi vaivaantunutta tunnelmaa. Nähtiin Ukrainan ja Venäjän presidenttien jäykkä, vastentahtoinen kättely. Nähtiin liittokansleri Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden touhuava tepastelu. Nähtiin vältteleviä katseita ja Vladimir Putinin omahyväinen hymy.

Brysselissä EU-komission puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker, on ottanut kehonkielen pelivälineeksi. Hän yrittää tietoisesti pehmentää vaivaannuttavia kohtaamisia hassuilla, lämpimillä eleillä.

Kun Kreikan Tsipras runsas viikko sitten tapasi Junckerin ensi kertaa, tämä otti hänet vastaan viipyilevin poskisuudelmin ja talutti kädestä pitäen neuvotteluihin. Samanlaisen vastaanoton ovat saaneet myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Sveitsin presidentti Simonetta Sommaruga.

Junckerin koskettelua voi pitää mauttomana, mutta sen tarkoitus on selvä. Se haluaa viestiä kameroille Euroopan yhtenäisyyttä.

Kukaan ei varmaan näinä päivinä panisi pahakseen, jos Euroopassa nähtäisiin enemmän suudelmia nyrpeiden naamojen sijaan.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat