Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugali kieltää ilmaiset muovikassit

Maassa on käytetty vuodessa 450 muovikassia henkeä kohti

Ulkomaat
 
Pilvikki Kause
Muovipusseja riippui pyykkinarulla kuivumassa pikkukaupan edessä Vila Nova de Gaiassa Porton lähellä.
Muovipusseja riippui pyykkinarulla kuivumassa pikkukaupan edessä Vila Nova de Gaiassa Porton lähellä. Kuva: Pilvikki Kause

Portugalilaiset heittävät sunnuntaina hyvästit muovisten kauppakassien huolettomalle kulutukselle, sillä ne muuttuvat kaikkialla maksullisiksi.

Ohuista, kertakäyttöisistä kantokasseista ruvetaan perimään kymmenen senttiä kappaleelta uuden ympäristöveron vuoksi. Ympäristöministeriö toivoo, että pussien käyttö vähenee nykyisestä vain kymmenesosaan pelkästään tämän vuoden aikana.

Muovipusseja tursuavia ostoskärryjä työntelevät asiakkaat ovat olleet tyypillinen näky varsinkin hyper- ja supermarketeissa.

Siinä missä keskivertoeurooppalaisilla on pusseja mennyt 176 henkeä kohden vuodessa, portugalilaiset ovat kanniskelleet kotiin samassa ajassa 450 kassia henkeä kohden.

Määrä on ympäristöhallituksen mukaan Euroopan unionin korkeimpia. Portugalin hallitus perusteli uutta veroa myös EU:n tavoitteella vähentää muovisten kassien käyttöä 40 kappaleeseen vuodessa. Tavoite pitäisi saavuttaa jäsenmaissa vuoteen 2025 mennessä.

Maksullisten muovipussien tuloa saattelevat kouluissa järjestettävät luonnonsuojelukampanjat. Isot kauppaketjut ovat uutistoimisto Lusan mukaan varustautuneet ajoissa muutokseen.

Kassojen pieliin on ilmaantunut myyntiin niin paperisia vaihtoehtoja kuin myös vanhemman väen suosikkeja, pyörillä varustettuja vetokasseja.

Pikkuleipomot ovat houkutelleet joillakin paikkakunnilla asiakkaita tarjouksin, jos he tuovat kankaisia leipäpusseja mukanaan. Jotkut kauppaketjut siirtyivät jo aiemmin veloittamaan pusseista.

Ympäristöhallituksen ylijohtaja Nuno Lacasta laski Lusalle, että muovipusseista karttuu 40 miljoonaa euroa valtion budjettiin. Osa varoista käytetään ympäristön hyväksi.

Ympäristöjärjestö Quercusin edustaja totesi perjantaina, että pelkästään Atlantin vuorovesien huuhtomat pussinriekaleet ovat vakava haitta Portugalin rannikkoseudulla.

Pilvikki Kause
Porto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat