Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehkää kaikki kuten Mannerheim ja Kekkonen!

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Pohjois-Korean diktatuuri innostui jälleen opastamaan kansalaisia ja laati 310 uutta iskulausetta, joilla pohjoiskorealaisia ohjataan rakentamaan kommunistista utopiaa.

Iskulauseissa käsitellään useita yhteiskunnan ja elämän aloja, kuten maataloutta, tiedettä, taidetta, lääketiedettä, talouselämää ja urheilua.

Suuri osa propagandasta liittyy lisäksi diktatuurin henkilökultin rakentamiseen, maan armeijan pönkittämiseen sekä viholliskuvien ylläpitämiseen.

"Työskennelkööt Puolueen informaatioviranomaiset kuin torvensoittajat Japanin vastaisessa sissisodassa!"

"Rakentakaamme maastamme maailman voimakkain, kansalaisten satumaa, kuten Suuret Toverit Kim Il-sung ja Kim Jong-il toivoivat!"

Vaikka suomalaiselle lukijalle iskulauseet saattavat tuntua huvittavilta, on suhtautuminen niihin Pohjois-Koreassa kaikkea muuta kuin leikin asia.

Kansalaisten on opeteltava iskulauseita ulkoa ja niitä hakataan koirankorkuisin kirjaimin kallioihin tulevien sukupolvienkin nähtäväksi.

Tutkijan silmissä iskulauseissa korostuu sotaisuus.

"On valitettavaa, että sotaisuus on edelleen iskulauseiden kantava voima. Se kertoo siitä, että Pohjois-Koreaa johtava työväenpuolue pysyy vallassa vain uskottelemalla kansalaisille maan olevan sotatilassa ja että Yhdysvallat uhkaa hyökätä kaiken aikaa", arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Iskulauseita on Pohjois-Koreassa ollut aina, samoin kuin muissakin kommunistisissa maissa. Myös Kiinassa näkee edelleen katujen varsille ripustettuja banderolleja, joissa kerrotaan iskulausein viranomaisten kulloinkin menossa olevista kampanjoista. Kuubassa rakennusten seinissä Fidel Castron ajasta muistuttavat kirjoitukset, kuten "Patria o Muerte", Isänmaa tai kuolema.

Ilmiöksi lauseet levisivät Neuvostoliitossa. Tosin esimerkiksi keisarillisessa Kiinassa käytäntö oli tapana jo ennen kommunistisen puolueen vallankumousta, Kallio muistuttaa.

Poikkeukselliseksi Pohjois-Korean iskulauseet tekee niiden määrä. Missään muualla niitä ei enää harrasteta samassa mitassa.

Kunnianhimosta ei iskulauseiden kirjoittajia ainakaan voi syyttää.

Konkurssikypsässä maassa, jonka infrastruktuuri on Neuvostoliiton ajoilta ja jossa kansalaiset näkevät nälkää, suunnitellaan iskulauseiden mukaan muun muassa maailmanluokan brändituotteita, "informaatioteknologiaan perustuvia nopeusjunia" sekä arkkitehtuuria, josta ei tule lainkaan hiilidioksidipäästöjä ja joka on energiaomavaraista.

Samalla tosin kannustetaan lisäämään hiilentuotantoa ja maataloudessa lannoitteita.

"Tukekaamme puoluetta, joka lisää hiilentuotantoa!"

"Lannoitteet tarkoittavat riisiä ja sosialismia!"

Pohjoiskorealaisille opetetaan jo koulussa virallista totuutta, ettei heidän maallaan ole mitään kadehdittavaa muilta valtioilta, sillä missään eivät asiat ole paremmin.

Uuden iskulauseen mukaan kansalaisten tulisikin laulaa tästä onnesta.

"Kaikukoon koko maamme laulusta 'Me olemme onnellisimpia maailmassa'!"

Yli 300 iskulauseen lukemisen jälkeen jää miettimään, millaisia iskulauseet voisivat olla Suomessa, jos niitä laatimaan nimettäisiin komitea.

Miten tiivistäisi suomalaisen yhteiskunnan haasteet yhteen lauseeseen?

Tutkija miettii asiaa hetken.

"Rakastakaa toisianne! Se on varmaan edelleenkin hyvin ajankohtainen kehotus", Kallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat