Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhyt loikka luksuksesta Afrikkaan – ilmasta kuvattu video näyttää Etelä-Afrikan ääripäät

Ilmakuvat näyttävät Etelä-Afrikan hurjat varallisuuserot

Ulkomaat
 
Ilmakuvat näyttävät Etelä-Afrikan hurjat tuloerot
Ilmakuvat näyttävät Etelä-Afrikan hurjat tuloerot
Luksusalueella asutaan isoissa taloissa uima-altaiden äärellä. Vähän matkan päässä aidan takana hökkelikyliin ei tule vettä tai sähköä. Ilmasta kuvattu video näyttää eri todellisuudet Johannesburgissa. Kuvaja: Teemu Kuusimurto. Toimittaja: Sami Sillanpää HS.

Johannesburg. Toinen näyttää mielikuvien Amerikalta. Toinen Afrikalta.

Teemu Kuusimurron ottamissa ilmakuvissa tiivistyvät Etelä-Afrikan ääripäät, jotka elävät rinta rinnan Johannesburgin laidalla.

Vauraalla, aidoilla suljetulla asuinalueella talot ovat valtavia. Niin myös uima-altaat. Pihalla seisoo monta autoa.

Vain pienen matkan päässä, maantien varressa joutomaalla sijaitsee toisen kuvan hökkelikylä. Pellistä ja lankuista kyhätyissä asunnoissa ei ole sähköä, vettä tai viemäreitä.

Kahdella todellisuudella ei ole juurikaan tekemistä toistensa kanssa. Hökkelikylistä kyllä saatetaan käydä luksusalueella – jos on sattunut saamaan töitä vaikkapa kotiapulaisena.

Luksusalueiden asukkaat pysyvät mieluummin omissa oloissaan. Jos nyt sattuu asiaa tulemaan, Afrikkaan voi ajaa alle puolessa tunnissa.

Teemu Kuusimurto
Kallista asuinaluetta Johannesburgin esikaupunkialueella ympäröi sähköaita ja sisään pääsee vain kutsusta. Monissa taloissa on erillinen piharakennus palvelusväelle.
Kallista asuinaluetta Johannesburgin esikaupunkialueella ympäröi sähköaita ja sisään pääsee vain kutsusta. Monissa taloissa on erillinen piharakennus palvelusväelle.

Teemu Kuusimurto
Luksusalueiden lähellä sijaitsee epävirallinen hökkelikylä, jonne ei tule sähköä tai vettä. Pettymys elinoloihin murentaa valtapuolue ANC:n suosiota.
Luksusalueiden lähellä sijaitsee epävirallinen hökkelikylä, jonne ei tule sähköä tai vettä. Pettymys elinoloihin murentaa valtapuolue ANC:n suosiota.

Etelä-Afrikka on koko Afrikan vaurain ja kehittynein valtio. Johannesburg on sen taloudellinen keskus. Kaupunki on rakennettu kirjaimellisesti kullan päälle. Kaivoksista – kullasta ja muista mineraaleista – tulee edelleen iso osa maan varallisuudesta.

Etelä-Afrikka on maailman 34. suurin kansantalous, eli suurempi kuin Suomi. Väkeä on kymmenen kertaa enemmän.

Iso puheenaihe Etelä-Afrikassa on viime viikot ollut sähkö- ja vesipula. Monopoliyhtiö Eskomilla on ollut vaikeuksia saada verkkoon tarpeeksi virtaa.

Johannesburgissa sähköt ovat monena päivänä katkenneet tunneiksi. Vedentulo on lakannut pari kertaa koko vuorokaudeksi.

Tässä kohtaa hyväosaisten eteläafrikkalaisten on tapana sanoa: This is Africa, tämä on Afrikkaa.

Ei ole. Nuo ovat ensimmäisen maailman ongelmia – koska kyse on häiriöstä perustilassa, jossa vettä ja sähköä tulee ja viemäri vetää. Afrikkaa on se, että näitä ylellisyyksiä ei ole koskaan ollutkaan.

Monet eteläafrikkalaiset ovat kyllästyneet elämään niissä oloissa. Mielenosoitukset ja lakot ovat taas jokapäiväisiä.

Elintasokuilulla on Etelä-Afrikassa erityinen merkitys, koska aiempi poliittinen järjestelmä, rotuerottelu, perustui eriarvoisuuteen. Nyt demokratiassa kaikilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Siksi oheisen kuvan hökkelikylän huusseihin on kirjoitettu ANC. Afrikan kansalliskongressi ANC oli keskeisin mustien vapautusliike. Tällä viikolla tuli kuluneeksi 25 vuotta ANC-johtaja Nelson Mandelan vapauttamisesta vankilasta.

Kun Mandela ja ANC oli valittu vaaleilla valtaan, Parempaa elämää kaikille -ohjelma otti tavoitteekseen rakentaa sorron alla olleelle enemmistölle miljoona uutta asuntoa, jossa on sähköt ja vesivessa. Iso osa tavoitteesta toteutui muutamassa vuodessa. Mutta moni jäi vaille, ja väestökin on kasvanut miljoonilla.

Pettymys elinolojen hitaaseen kohentumiseen 20 vuodessa on keskeinen syy, miksi ANC on nyt epäsuositumpi kuin koskaan. Se on johtanut myös radikaalin oppositiopuolueen syntyyn. Economic Freedom Fighters (EFF) ajaa käytännössä uutta vallankumousta, varallisuuden uudelleenjakoa.

Räikeän eriarvoisuuden vuoksi poliittinen vakaus on yhä horjuvalla pohjalla.

Vauraus ei Etelä-Afrikassa enää määräydy vain etnisen ryhmän mukaan. Luksusalueilla elää mustiakin, mutta hökkeleissä harvemmin valkoisia.

Kasvava arvostelun aihe kuitenkin on, että mahdollisuus vaurastumiseen vaikuttaa yhä usein olevan kytköksissä poliittiseen valtaan, eli ANC:n ympärille kasvaneeseen valtaklikkiin.

Moni ANC-johtaja on siirtynyt siihen Etelä-Afrikan todellisuuteen, jossa arjen puutteita näkee vain auton ikkunasta.

Jännitteet johtivat torstaina noloon kaaokseen Etelä-Afrikan parlamentissa, kun EFF:n kansanedustajat viivyttivät presidentti Jaboc Zumaa pitämästä vuotuista puhettaan.

Opposition arvostelu koski verovaroja, joilla piti parantaa presidentin asunnon turvajärjestelyitä. Rahoilla kustannettiin myös Zuman yksityiskartanon laajennus ja uima-allas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat