Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskua osattiin odottaa Tanskassa

Ulkomaat
 

Terrori-iskua on Tanskassa pidetty vain ajan kysymyksenä vuonna 2006 Muhammed-pilapiirroksista alkaneen hälyn jälkeen.

Pariisissa tammikuussa tehdyn terrori-iskun jälkeen Kööpenhaminassa kiristettiin turvatoimia Jyllands-Postenin toimitalolla.

Lehti julkaisi syyskuussa 2005 sivullisen pilapiirroksia Muhammedista. Alkuvuonna 2006 riitely laajeni mielenosoituksiksi muslimimaissa, hyökkäyksiksi Tanskan suurlähetystöihin ja tanskalaisten tuotteiden boikottiin.

Vuosien varrella Tanskassa on ollut useita terrorihälytyksiä ja terrori-iskuyrityksiä. Vakavin oli vuoden 2010 lopulla, jolloin Ruotsin ja Tanskan turvallisuuspoliisit Säpo ja PET estivät viime hetkellä iskun Jyllands-Posteniin.

Muhammed-pilapiirrossivulla töitään esitellyt pilapiirtäjä Kurt Westergaard elää jatkuvassa vartioinnissa. Hänet yritettiin tappaa tammikuussa 2010.

Tanskan poliittinen johto puolusti kriisin aikana tiukasti sananvapautta, eikä tuolloinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen suostunut muslimimaiden vaatimiin anteeksipyyntöihin. Kansainvälisesti Tanska tunnetaan sananvapauden puolustajana kriisin jälkeenkin.

Tanska on osallistunut Irakin ja Afganistanin sotiin, ja se on parhaillaan mukana jihadistijärjestö Isisin-vastaisessa liittoumassa Irakissa. PET:n mukaan vähintään 110 ihmistä on matkustanut Tanskasta Syyriaan tai Irakiin ja suurimmalla osalla heistä on Isis-yhteys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat