Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastoneuvottelut lykkäsivät kiperiä kysymyksiä

Genevessä syntyi uusi sopimusluonnos Pariisin ilmastokokoukseen

Ulkomaat
 

Lähes 200 valtiota pääsi perjantaina sopuun uudesta sopimusluonnoksesta ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Genevessä viikon ajan sorvattu teksti on symbolisesti tärkeä asiakirja, jonka pohjalta on tarkoitus joulukuussa Pariisissa päästä sopuun maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta.

"Meillä on nyt virallinen neuvotteluteksti, joka pitää sisällään kaikkien maiden näkemykset ja huolenaiheet", sanoi YK:n ilmastosihteeri Christiana Figueres perjantaina.

Figueresin lausunto tiivistää samalla tulevien neuvotteluiden ongelman. Genevessä sovittuun tekstiin on nimenomaisesti kirjattu käytännössä kaikkien maiden näkemykset ja ehdotukset, jotka ovat usein täysin vastakkaisia.

Alun perin Genevessä oli tarkoitus virtaviivaistaa Limassa joulukuussa saavutettua 38-sivuista luonnosta. Toisin kuitenkin kävi, ja perjantaina allekirjoittajat saivat eteensä 86-sivuisen luonnoksen.

Neuvotteluihin osallistuneen Suomen pääneuvottelijan Harri Laurikan mukaan Geneven kokouksessa syntynyt teksti oli välttämätön välitavoite.

"Idea oli, että näin saadaan yhteinen neuvottelupohja. Huonoa on, että teksti paisui niin paljon. Osapuolilla oli paljon lisäysehdotuksia, ja viikko meni pääosin siihen", Laurikka kuvaili lauantaina HS:lle.

Silti neuvotteluihin osallistuneet kuvailivat keskusteluja harvinaiseksi valonpilkahdukseksi. Osallistujien mukaan yleensä erittäin riitaisissa merkeissä käydyt keskustelut käytiin tällä kertaa sopuisissa tunnelmissa.

"Tässä varhaisessa vaiheessa Genevessä nähty käsin kosketeltava myönteinen henki on paljon parempi edistyksen mittari kuin neuvotteluista syntyneen tekstin pituus", arvioi World Resources -instituutin edustaja Jennifer Morgan uutistoimisto AFP:lle.

Geneven paisunut asiakirja tarkoittaa sitä, että kaikki vaikeimmat kysymykset ovat vielä edessä.

Greenpeacen ilmastovastaavan Kaisa Kososen mukaan kiperimpiä kysymyksiä ovat vastuunjako kehittyneiden ja kehittyvien maiden välillä, ilmastotoimien rahoitus ja kuilu tieteellisten tavoitteiden ja poliittisten realiteettien välillä.

"Maat ovat jo vuosia sitten sopineet, että katastrofaalinen ilmastonmuutos pitää torjua ja naulanneet tavoitteen, että maapallon keskilämpötila ei saa nousta kahta astetta enempää", Kosonen sanoo. "Eri maiden tarjoukset päästövähennyksistä, mukaan lukien EU:n, eivät ole linjassa näiden tavoitteiden kanssa."

Laurikan mukaan suurin vääntö tulevissa neuvotteluissa käydään niin kutsutusta palomuurista kehittyvien maiden ja kehittyneiden maiden välillä.

"Se tarkoittaa sitä, miten saadaan aikaan järjestelmä, jossa vastuu kasvaa sitä mukaa kuin varallisuus kasvaa. Toinen suuri kysymys on ilmastorahoitus, eli miten kehittyvien maiden ilmastotoimia rahoitetaan", Laurikka sanoo.

Uutta meneillään olevassa neuvottelukierroksessa on se, että kaikkien maiden on sitouduttava ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin.

Maat saavat kuitenkin itse määritellä tavoitteensa, mikä voi johtaa siihen, että lopullinen teksti on irrallinen kokoelma kansallisia päästötavoitteita, jotka kokonaisuutena eivät riitä mihinkään, Kosonen sanoo.

Ensimmäinen takaraja päästötavoitteiden esittelylle on maaliskuun loppu. Se ei kuitenkaan vielä velvoita maita, ja esityksiä todennäköisesti kannetaan pöytään pitkin kesää ja alkusyksyä.

Laurikan mukaan nyt jo ennakoidaan, että vapaaehtoiset päästötavoitteet eivät tule riittämään niin kutsuttuun kahden asteen tavoitteeseen.

"Seuraava kysymys on, että mitä sitten."

Edessä on haastava vuosi ja kireä aikataulu, mikäli Pariisissa halutaan saada aikaiseksi yhteinen sopimus. Seuraavissa neuvotteluissa aletaan karsia Genevessä syntynyttä tekstiä.

Kosonen uskoo, että Pariisin kokouksesta tulee vaikea, mutta toisaalta hänen mukaansa ilmapiiri on muuttunut oleellisesti vuoden 2009 epäonnistuneesta Kööpenhaminan ilmastokokouksesta.

"Nyt ei enää lähdetä siitä, että Pariisin sopimuksen pitää ratkaista kaikki tai kukaan ei tee mitään", Kosonen sanoo.

Hänen mukaansa taustalla on esimerkiksi uusiutuvan energian hinnan nopea lasku, mikä on tehnyt uusiutuvaan energiaan sijoittamisesta joka tapauksessa kannattavaa.

"Käsitys siitä, että päästövähennykset olisivat vain taakka, on muuttunut paljon viidessä vuodessa. Siksi haaste ei tunnu enää niin ylitsepääsemättömältä. Nyt lähdetään siitä, miten Pariisissa voitaisiin nopeuttaa niitä hyviä trendejä, jotka ovat jo käynnissä."

Ennen joulukuuta edessä on vielä kolme neuvottelukierrosta, joista ensimmäinen käydään kesäkuussa Saksan Bonnissa. Ne eivät yksin riitä.

"Meidän yleinen arvio on, että tahdin pitää nopeutua huomattavasti. Se onnistuu ainoastaan, jos maat ovat aktiivisesti myös kokousten välillä yhteydessä toisiinsa ja poliittinen taso on riittävästi mukana", sanoo Laurikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat