Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Ukrainassa tapahtuu seuraavaksi?

Ulkomaat
 
Baz Ratner Reuters
Nainen tutki tulituksen jälkiä Donetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa.
Nainen tutki tulituksen jälkiä Donetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Kuva: Baz Ratner Reuters

Ukrainan sodan osapuolten välillä oli määrä alkaa tulitauko sunnuntainvastaisena.

Tulitauko on osa sopimusta, jonka Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat saivat puserrettua torstaina Minskissä päättyneissä neuvotteluissa.

Artikkeliin liittyvät

HS kysyi asiantuntijoilta, mitä tulitauon mahdollisesta alkamisesta tai kaatumisesta seuraa.

Onko todennäköistä, että tulitauko pitää?

Asiantuntijat ovat suhtautuneet tulitauon pysyvyyteen varauksella.

"Todennäköisempää on, ettei tulitauko ala. Ja vaikka aamulla olisi rauhallisempaa, se ei tarkoita, että tulitauko kestäisi", katsoo ohjelmajohtaja Arkadi Mošes Ulkopoliittisesta instituutista.

Yksi suurista ansoista, joihin tulitauko voi kaatua alkuunsa, on Debaltseven kaupunki. Ukrainan armeijan hallussa oleva kaupunki on sijainniltaan strategisesti merkittävä, sillä se on tärkeä liikenteen solmukohta.

Venäjän-mieliset separatistit yrittivät vallata kaupunkia raivokkaasti lauantaina ennen tulitauon alkamista.

Sodan osapuolten välille pitäisi muodostaa suojavyöhyke, ja raskas aseistus pitäisi vetää kauemmas. Kaluston pois vetämisessä voi mennä pari viikkoa. Tulitauon soveltaminen voi olla haasteellista kentällä.

"Separatistit eivät toimi yhteisen johdon alla. On pieniä ryhmittymiä, joilla on omia tarkoitusperiä. Tietyllä tavalla Ukrainalla on sama ongelma. Mukana on erilaisia vapaaehtoispataljoonia, jotka eivät ole ihan samanlaisessa kontrollissa, kuin maan asevoimien joukot", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja Tommi Lappalainen.

Lappalainen huomauttaa, etteivät tulitaukoa ennen kiihtyneet taistelut ainakaan helpota tulitauon soveltamista.

"On helppoa olla pessimistinen. Mutta on myös tietyt edellytykset sille, että nyt päästäisiin eteenpäin", Lappalainen sanoo.

Yksi syy tähän on se, että tulitauon rikkoutumisen seuraukset voisivat olla entistä pahemmat.

Jos se ei pidä, mitkä ovat seuraukset?

Jos tulitauko ei pidä, voi Ukrainan sota luisua huomattavasti nykyistä synkempään suuntaan.

Tulitauon epäonnistuminen tekisi neuvottelemisen lännen ja Venäjän välillä entistä vaikeammaksi.

"Tämän sopimuksen takana on erittäin paljon korkeaa arvovaltaa. Jos se ei onnistu, se haittaa paljon jatkoa", Lappalainen arvioi.

Yhdysvalloissa on lisääntynyt poliittinen paine Ukrainan armeijan aseistautumiseksi.

Lappalaisen mukaan synkin skenaario on se, että Yhdysvaltain aseapu kiihdyttää taisteluita entisestään. Silloin Venäjäkin saattaa kasvattaa omaa sotilaallista tukeaan separatisteille.

"Taisteluiden intensiteetti kasvaisi ja ehkä laajenisi", Lappalainen sanoo. "Silloin kaksi suurvaltaa olisi sekaantunut konfliktiin keskellä Eurooppaa."

Mošes pitää todennäköisenä, että sotiminen Itä-Ukrainassa jatkuu. "Donbassista on tulossa Euroopan Gaza. Alue, jolla ei ole omaa taloutta, mutta se saa jonkinlaista tukea Venäjältä. Aina muutaman kuukauden välein leimahtaa uusi väkivallankierros, jonka päätteeksi solmitaan aina uusi sopimus."

Jos tulitauko pitää, mitä tapahtuu?

Tulitauon alkaminen olisi myönteinen askel, mutta suuren epävarmuuden aika jatkuisi.

Tulitauko on vain yksi osa torstaina solmittua Minskin sopimusta. Monet kohdista ovat osapuolille arkoja, joten sotiminen voi leimahtaa myöhemmin.

Ukrainalle yksi vaikea kysymys on vaatimus sen perustuslain muuttamisesta. Sopimuksen mukaan Ukrainasta tehdään liittovaltio, tai ainakin Donetskin ja Luhanskin kapinamaakunnille myönnetään itsehallinto vuoden loppuun mennessä. Näillä alueilla pitäisi myös järjestää vaalit.

Toinen suuri kysymys on Ukrainan Venäjän vastaisen rajan kohtalo. Kun itsehallinto on taattu ja vaalit järjestetty, Kiovan pitäisi saada raja haltuunsa. Siihen on kuitenkin hyvässäkin tapauksessa aikaa.

"On suvereeni valtio, jolla ei ole kykyä hallinnoida omaa rajaansa. Se tarjoaa Venäjälle mahdollisuuden aseistaa Itä-Ukrainan separatisteja. Viimeisenkin vuorokauden tiedot kertovat, että asemateriaalin virta jatkuu Ukrainan alueelle", Lappalainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat