Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asemies hyökkäsi Lars Vilks -tilaisuuteen

HS tapasi ruotsalaisen pilapiirtäjän tällä viikolla. Lauantaina hän osallistui Kööpenhaminassa tilaisuuteen, johon tehtiin isku.

Ulkomaat
 
Annukka Oksanen Ann-Mari Huhtanen
Poliisi etsii asemiehiä Kööpenhaminassa
Poliisi etsii asemiehiä Kööpenhaminassa
Kööpenhaminan ammuskelussa menehtyi yksi ihminen ja kolme haavoittui. Kaksi ammuskelijaa pääsivät pakoon. Heidän pakoautonsa löytyi hyökkäyksen jälkeen. Kuva: Reuters.

Turvatoimet olivat tiukat, kun Lars Vilks luennoi viime keskiviikkona Linköpingin yliopistossa. HS tapasi ympärivuorokautisessa suojelussa elävän taitelijan Ruotsissa.

Tuolloin alati vitsaileva Vilks arvioi häntä koskevat turvallisuusuhkat pieniksi. Vilksin henkeä on uhattu toistuvasti sen jälkeen, kun tämän islamin profeetan Muhammedin liikenneympyräkoirana esittänyt piirros julkaistiin ruotsalaislehdessä vuonna 2007.

Kuka

Lars Vilks

Lars Vilks

 Lars Vilks on vuonna 1946 syntynyt ruotsalainen pilapiirtäjä.

 Vilks tuli tunnetuksi profeetta Muhammedia kuvaavista pilapiirroksistaan, jotka julkaistiin vuonna 2007. Kuvat herättivät suurta huomiota, ja Vilksin henkeä on sen jälkeen uhattu monta kertaa.

 Vilks on väitellyt tohtoriksi vuonna 1987 taidehistoriasta. 1990-luvulla hän työskenteli taidehistorian professorina Bergenin taideyliopistossa.

Lauantaina iltapäivällä noin 40-vuotias mies kuoli ja kolme poliisia loukkaantui aseellisessa hyökkäyksessä Kööpenhaminassa. Vilks osallistui teatteri Krudttøndissä Taide, jumalanpilkka ja ilmaisunvapaus -nimiseen tilaisuuteen.

Tilaisuuden järjesti ilmaisunvapautta puolustava Lars Vilks -komitea.

"Kaikki viittaa terrori-iskuun", Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt sanoi lauantai-iltaisessa tiedotteessaan.

HS:n haastattelussa Vilks sanoi, että tähän mennessä hyökkäyksien tekijät ovat olleet amatööreja. Hän viittasi vuoden 2010 tapauksiin.

Tuolloin Irlannissa paljastui salamurhahanke, jonka takana oli yhdysvaltalainen käännynnäismuslimi Colleen LaRose, joka tunnetaan Jihad-Janena. Myöhemmin samana vuonna Vilksin koti yritettiin polttaa ja hänen kimppuun hyökättiin Uppsalan yliopistossa pidetyn luennon aikana.

"Vaikka sinulla olisi ase, yleisön joukosta on melkein mahdotonta osua, ei se mene niin kuin länkkäreissä", Vilks selitti ennen keskiviikkoisen luennon alkua.

"Kaikki jotka ovat käsitelleet aseita, tietävät, että jos haluat osua ihmiseen, sinun pitää mennä todella lähelle ja osua ruumiiseen. Ylös nousemisessa ja kohti ryntäämisessäkin kestää aikaa, joten siinä vaiheessa turvamieheni olisivat jo välissä. Se on epätehokasta, lisäksi vaarannat muut ihmiset."

Aiemmista, Karlstadin ja Uppsalan yliopistoissa sattuneista tapahtumista oppineena turvatoimet Vilksin luennolla olivat mittavat.

Kaikille tehtiin ovella turvatarkastus ja myös henkilöllisyystodistukset tarkastettiin. Luentosaliin ei käytännössä saanut viedä mitään muuta kuin muistiinpanovälineet, kännykän ja tietokoneen.

Lars Vilks on elänyt jo useita vuosia vartioitua elämää, mutta turvatoimia tiukennettiin mittavasti Charlie Hebdon tammikuisten tapahtumien jälkeen.

Kun HS haastatteli Vilksiä Linköpingissä ja seuraavana päivänä tämän synnyinseudulla Höganäsissä, tapaamispaikat ilmoitti turvallisuuspoliisi. Ennen kuin Vilks saapui paikalle, henkilöllisyydet ja laukut tarkastettiin. Haastatteluiden aikana paikalla oli koko ajan useita henkivartijoita.

Vilksia vartioidaan vuorokauden ympäri. Taiteilija ei myöskään saa kutsua ketään kotiinsa, eikä saa käyttää enää entistä työhuonettaan.

Kööpenhaminassa lauantaina teatterin sisäänkäyntiin ammuttiin noin 30 laukausta. Poliisin mukaan kyseessä oli ilmeisesti yksi hyökkääjä, joka pyrki myös sisälle teatteriin. Hän pakeni paikalta, eikä häntä saatu kiinni lauantai-iltaan mennessä.

Tanskan hallituksen turvallisuusvaliokunta kokoontui lauantai-iltana poliisin kanssa.

Kööpenhaminan poliisi etsintäkuulutti lauantaina illalla epäillyn ampujan. Mies on 25–30-vuotias, 185 senttiä pitkä, ruumiinrakenteelta atleettinen ja näyttää arabilta, joskin hänen ihonsa on tavallista vaaleampi.

Ainakin aiemmin tällä viikolla turvatoimet tarkoittivat myös sitä, ettei Vilks saa käydä samoissa paikoissa liian usein peräkkäin tai oleskella pitkiä aikoja yhdessä paikassa.

"Vielä kuukausi sitten pystyin elämään jossain määrin normaalia elämää, mutta nyt on aivan eri agenda. Kaikki täytyy suunnitella hyvin etukäteen, kaikkeen menee aikaa ja on tullut kaikenlaisia sääntöjä, mitä voin ja en voi tehdä."

"En voi silti sanoa, että kärsin liikaa; olosuhteet ovat vaativat mutta eivät mahdottomat. Onni tietenkin on tämä vuodenaika: jos olisi keskikesä ja pitäisi istua sisällä nurkassa, niin. . ." hän huokaisi.

Vilks myönsi, että ajoittain tilanne turhauttaa, mutta painotti löytäneensä tavan hoitaa asioita. Tosin silloin, kun pelkän maidon ja voin hankkiminen kaupasta vaatii kokonaisen pataljoonan liikkumista, joistakin aiemmista rutiineista luopuu luonnollisesti.

"Kun on näitä miehiä tässä pyörimässä, haluan ottaa heidät huomioon."

Vilks vitsaili työllistävänsä näinä vaikeina taloudellisina aikoina ainakin 16 ihmistä. Hän on elänyt samojen henkivartijoiden suojelemana jo useita vuosia, joten myös heidän elämänsä lapsineen ja vaimoineen on tullu tutuksi. Tulee väkisin läheiseksi.

Halutessaan Vilks voisi kieltäytyä valtion tarjoamasta ympärivuorokautisesta suojelusta. Hän kuitenkin katsoo, ettei siihen ole enää mahdollisuuksia.

"Jos kieltäytyisin, tieto leviäisi kyllä julkisuuteen ja se olisi siinä."

Vilksin mukaan hänen saamansa uhkaukset ovat viime vuosina vähentyneet. Aiempiin vuosiin verrattuna puhelinsoittoja, sähköposteja tai Facebook-viestejä, joissa hänet uhataan tappaa, on tullut viimeisen puolen vuoden aikana vain muutamia.

Taiteilija kertoo, ettei ota hänelle henkilökohtaisesti tulleita uhkauksia kovin vakavasti. Jos joku haluaa surmata hänet, tämä tuskin ilmoittaa siitä, Vilks on pähkäillyt.

Vaarallisinta on hiljaisuus.

Kysymykseen siitä, onko vuosien aikana ollut muita uhkaavia tapauksia, sellaisia, joita ei ole käsitelty julkisuudessa, Vilks ei turvallisuussyistä saa vastata. Miehen ilmeestä voi kuitenkin päätellä, että on ollut.

Entä kuolema? Miettiikö Vilks sitä?

"Olen ajatellut eläväni vielä ainakin 15 vuotta. Entä sinä"? Vilks kysyi virne kasvoillaan.

Sitten hän purskahti nauruun.

Annukka Oksanen
Ann-Mari Huhtanen
Kööpenhamina/Linköping

Mathias Oegendal AFP
Poliisit turvasivat Krudttønden-teatterin ympäristön lauantaina. Paikalla järjestetty Taide, jumalanpilkka ja ilmaisunvapaus -niminen tilaisuus keskeytyi, kun rakennukseen alettiin ampua ulkopuolelta.
Poliisit turvasivat Krudttønden-teatterin ympäristön lauantaina. Paikalla järjestetty Taide, jumalanpilkka ja ilmaisunvapaus -niminen tilaisuus keskeytyi, kun rakennukseen alettiin ampua ulkopuolelta.
Denis Sinjakov
Lars Vilks luennoi keskiviikkona Linköpingin yliopistossa Ruotsissa.
Lars Vilks luennoi keskiviikkona Linköpingin yliopistossa Ruotsissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat