Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lampaan vuonna synnyttäminen askarruttaa

Alkavaan lampaan vuoteen liittyvät uskomukset hämmentävät nuoria kiinalaisia

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Jiang Zongbo, 27 (vas.) ja Wei Yao, 27, pekingiläisessä ravintolassa, jossa he työskentelevät. Heidän vanhempiensa sukupolven uskomuksista huolimatta pariskuntaa ei suuremmin huoleta, että heidän toukokuussa syntyvä lapsensa on kiinalaiselta horoskooppimerkiltään lammas.
Jiang Zongbo, 27 (vas.) ja Wei Yao, 27, pekingiläisessä ravintolassa, jossa he työskentelevät. Heidän vanhempiensa sukupolven uskomuksista huolimatta pariskuntaa ei suuremmin huoleta, että heidän toukokuussa syntyvä lapsensa on kiinalaiselta horoskooppimerkiltään lammas. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Olipa hyvä uutinen. Aviopari Jiang Zongbon ja Wei Yaon kasvot alkavat loistaa leveää hymyä.

"Kiitos tiedosta", sanoo tuleva kahden lapsen isä Jiang.

Artikkeliin liittyvät

Toista lastaan odottavat 27-vuotiaat ovat juuri kuulleet HS:ltä, että Kiinan pääministeri Li Keqiang täyttää ensi kesänä tasan 60 vuotta. Siitä pystyy kuka tahansa kiinalainen heti päättelemään, että Li on syntynyt lampaan vuonna.

Aivan kuten Wein ja Jiangin ensi toukokuussa syntyvä kuopus.

Ihminen voi siis menestyä elämässään, vaikka olisi kiinalaiselta horoskooppimerkiltään lammas. Toisin kuin taikauskoiset luulevat.

Lampaan vuosi alkaa ensi torstaina. Silloin on kiinalainen uudenvuodenpäivä.

Lammas ei ole Kiinassa kovin toivottu horoskooppimerkki. Lampaat ovat laumaeläimiä, jotka seuraavat ja alistuvat eivätkä nouse johtajiksi, ja niitä tapetaan ja syödään. Kansanuskomuksen mukaan lampaan vuonna syntyvien ihmisten kohtalo on samantapainen kuin lampailla. Ajatellaan, että heillä on huono onni eikä heistä tule menestyjiä.

Lampaiden mainetta pahentaa vielä sekin, että Kiinaa vuoteen 1908 asti johtanut leskikeisarinna Ci Xi ja kaksi hänen ministeriään olivat lampaita.

"Ihmiset vihasivat heitä ja silloista poliittista tilannetta", sanoo tutkija Zhao Shu Pekingin kirjallisuus- ja historiantutkimusmuseosta. Hänen mukaansa asenteet lampaan vuonna syntyneitä kohtaan ovat perua tuolta ajalta.

Uskomusten takia osa kiinalaisista pariskunnista yrittää ajoittaa lasten tekemisen muille kuin lampaan vuosille. Viime keväänä The Washington Post -lehti kertoi, että Kiinassa oli ruuhkaa hedelmöitysklinikoilla, kun pariskunnat kiirehtivät aloittamaan raskauksia niin, että lapsi ehtisi syntyä ennen ensi torstaita.

Valtiollisen Kansan päivälehden nettiversion viime toukokuussa julkaisemassa kyselyssä yli puolet 2 000 vastaajasta kertoi tuntevansa pariskuntia, jotka välttävät lapsen tekoa lampaan vuonna.

HS:n tiedossa on tapaus, jossa kiinalaisnainen synnytti viime joulukuun lopussa lapsensa keisarinleikkauksella tahallaan etuajassa. Lapsi olisi ehtinyt hyvin syntyä kiinalaisen hevosen vuoden puolella, mutta nainen halusi varmistaa, ettei syntymävuodeksi tule 2015, josta pääosa on lampaan vuotta. Hän ei halunnut tulla haastatelluksi aiheesta.

Kiinan valtiollisessa mediassa on paheksuttu uskomuksista johtuvia ennenaikaisia synnytyksiä. Kolme kiinalaista synnytyssairaalaa kieltäytyi kertomasta ilmiön laajuudesta HS:lle.

Syntymätilastojen perusteella valtaosa kiinalaisista ei kuitenkaan näytä ottavan uskomuksia niin tosissaan, että niiden käytännössä annettaisiin vaikuttaa lasten hankintaan.

Viime lampaan vuosina 2003 ja 1991 syntyi tilastojen mukaan hieman vähemmän lapsia kuin edeltävänä hevosen vuonna, mutta kummankin vuoden jälkeisenä apinan vuonna syntyi vielä vähemmän.

Pudotukset syntyneiden määrissä olivat pieniä, ja ne saattoivat olla sattumaa tai osa pidemmän ajan laskevaa trendiä.

Runsaat 30 vuotta sitten lampaan vuoteen liittyvät uskomukset ovat tilaston perusteella saattaneet vaikuttaa hieman enemmän, mutta siitäkään numerot eivät anna täyttä varmuutta.

Vuonna 1979 syntyi vähemmän lapsia kuin sekä ennen sitä että sen jälkeen, mutta ero oli vain satojatuhansia vauvoja, kun siihen aikaan syntyi kiinalaisia yli 17 miljoonaa vuodessa.

Myös Wei ja Jiang kiistävät uskovansa horoskooppeihin. Lapsen syntyminen lampaaksi on silti hieman askarruttanut.

"Kun huomasin olevani raskaana ja tajusin, että lapsi syntyy lampaan vuonna, mielessä käväisi abortti ihan pienen hetken verran", Wei kertoo. "Mutta totesimme, että eihän lampaan vuodella ole mitään väliä."

"Meidän ikäpolvemme ei ajattele noita uskomuksia, koska ne eivät ole totta", sanoo Wein aviomies Jiang. "Mutta vanhemmista sukulaisistamme osa on hieman huolissaan, että ehkä lapsi ei tule olemaan elämässään kovin onnekas."

"Vanhempamme ovat puhuneet, että olisi parempi saada lapsi hevosen tai apinan vuonna. Mutta raskauteni aikana he ovat kyllä unohtaneet koko jutun ja vain tukeneet minua", Wei sanoo.

Sukulaisten puheet ovat kuitenkin saaneet Wein sen verran pohtimaan horoskooppeja, että hän on tutkinut asiaa internetistä. Tiedot vaikuttavat lupaavilta.

"Vauva syntyy toukokuussa. Siihen aikaan lampaan vuotta syntyvien ihmisten elämä on helppoa, koska kesällä kasvaa ruoho, ja lampaiden elämä on silloin helppoa", Wei sanoo.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Philippe Lopez AFP
Iso mainos esitti lammasta uudenvuoden tapahtumassa Hongkongissa viime perjantaina.
Iso mainos esitti lammasta uudenvuoden tapahtumassa Hongkongissa viime perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat