Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muhammed-pilapiirtäjä Vilks HS:n haastattelussa: Vastuu on murhaajien, ei minun

Ruotsalaistaiteilija ei ole varma, sopiiko sananvapauden symbolin viitta hänen ylleen

Ulkomaat
 
Denis Sinyakov
Lars Vilks Linköpingin yliopistossa 11. helmikuuta.
Lars Vilks Linköpingin yliopistossa 11. helmikuuta. Kuva: Denis Sinyakov

HS tavoitti kiistellyn ruotsalaistaiteilijan Lars Vilksin puhelimitse piilopaikastaan sunnuntaina. Rauhalliselta kuulostava Vilks kertoi voivansa hyvin, mutta olevansa huolissaan siitä, että terroriteot vaikeuttavat länsimaissa elävien tavallisten muslimien elämää.

"Aina tulee olemaan ääriliikkeitä, eikä niitä saa väheksyä. Vaarallisempi on kuitenkin se negatiivinen kuva, joka islaminuskosta syntyy ihmisille tällaisten tapahtumien vuoksi. Se on ymmärrettävää, mutta voi vaikeuttaa muslimimaahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan", Vilks pohti.

Toisaalta taiteilija katsoo, että myös maallistuneella muslimienemmistöllä on vastuunsa. Hän ei hyväksy sitä, jos sanotaan, ettei lauantaisella terrorilla ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

"Kyse on uskonnon äärimuodosta. Muslimien joukossa on kuitenkin intellektuelleja ja ihan kaikenlaisia ihmisiä. Heidän täytyisi ymmärtää, että on aika näyttää islamin modernit kasvot. Islaminuskon tulisi seurata kristinuskon jalanjälkiä, modernistua."

Lars Vilks -komitean järjestämässä tilaisuudessa ollut Vilks vietiin piiloon heti lauantaina Kööpenhaminassa Krudttønden-kulttuuritaloon kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Tässä ja myöhemmin synagogassa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli kaksi ja haavoittui viisi ihmistä.

Yksi tilaisuuden puhujista oli pitämässä puhetta, kun ulkopuolelta alkoi kuulua laukauksia, Vilks kertoi HS:lle puhelimitse.

"Aluksi sitä oli vaikea ymmärtää, mutta hyvin pian kävi selväksi, että ulkona oikeasti ammuskeltiin. Emme nähneet ampujaa, emmekä mitään siitä, mitä ulkona tapahtui, sillä luentohuoneessa ei ollut ikkunoita."

Vilksin turvamiehet toimivat sekunneissa ja veivät hänet ja komitean puheenjohtajan turvaan varastoon. He odottivat siellä tilanteen selviämistä noin puolisen tuntia, jonka jälkeen Vilks kiidätettiin poliisin päämajaan. Taiteilija kertoi ehtineensä pelätä omasta puolestaan vain hetken, jonka jälkeen iski huoli saliin jääneistä.

"Minun ei tarvinnut miettiä paljoa itseäni, sillä minut vietiin turvaan parissa sekunnissa. Toki mietin, voiko ampuja päästä eteenpäin sisäänkäynniltä. Emmehän tienneet, kuinka raskaasta hyökkäyksestä oli kyse ja oliko siellä useita ampujia. Hehän olisivat voineet tappaa kaikki vartijat, ampua luentohuoneessa ja tulla meidän peräämme."

Turvatoimet kulttuurikeskuksessa eivät Vilksin mukaan olleet yhtä mittavat kuin viime keskiviikkona Linköpingin yliopistossa, jossa pilapiirtäjä luennoi ulkomaanpolitiikan opiskelijoille taiteesta ja sananvapaudesta.

Hänen omien turvamiestensä lisäksi paikalla oli Tanskan turvallisuuspoliiseja, yhteensä 6–8 ihmistä, Vilks arvioi.

Hänen mukaansa tieto siitä, ettei kukaan kahdesta ammutusta poliisista loukkaantunut vakavasti, tuli pian. Hän ei voi kommentoida, oliko joku loukkaantuneista hänen turvamiehiään.

Tieto siviiliuhrista tuli vasta tunnin päästä. "Se on tragedia, surullinen tapaus."

Vilks ei silti kadu mitään ja sanoo, ettei voi ottaa vastuuta tapahtuneesta.

"Ongelma ovat surmat. On ongelmallista, jos vastuu laitetaan minulle eikä murhaajille, jotka ottivat oikeuden omiin käsiinsä. Tappaminen ei voi olla argumentti muuttaa lakeja. Ei tällaisesta voi neuvotella."

Puhelinhaastattelussa Vilks painottikin sananvapautta demokratiaan elimellisesti kuuluvana asiana. Siitä, sopiiko joidenkin medioiden asettama sananvapauden symbolin viitta hänen ylleen, Vilks ei olisi varma.

"Minulla ei ole ongelmaa, jos minua sellaisena halutaan pitää. Mutta se on kiistanalainen juttu, sillä on myös paljon ääniä, jotka ovat sitä vastaan", hän sanoi ja viittasi rasistiväitteisiin.

"Taideteos syntyy katsojan silmissä."

Turvallisuussyistä Vilks ei saa kommentoida, onko hänet jo kuljetettu Tanskasta Ruotsiin. Rutiinimieheksi itseään kutsuva taiteilija kertoi odottavansa paluuta mahdollisimman normaaliin elämään, mutta tiedostavansa, että siihen voi mennä pitkänkin aikaa.

"Se pitää vain hyväksyä."

Kysymykseen siitä, millaisen jäljen tämä kaikki mieheen jättää, Vilks ei tapansa mukaan vastannut vitsillä. Muutenkin ne olivat nyt vähissä.

"Trauma on asia, johon minulla ei ole varaa. Kaikki alkoi jo vuonna 2007, joten olen kokenut nämä tilanteet jo monta kertaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat