Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskujen vavisuttamassa Tanskassa alkoi suruaika

Kööpenhaminalaiset heräsivät järkyttyneinä ja apeina terroritekojen jälkeiseen aamuun. Poliisi päivysti ja teki ratsioita kaupungilla.

Ulkomaat
 
Lars Møller
Silminnäkijät kertovat Kööpenhaminan terrori-iskusta
Silminnäkijät kertovat Kööpenhaminan terrori-iskusta
Silminnäkijä kertoo ammuskelusta Kööpenhaminassa. Kuva Reuters

"En nukkunut koko yönä. Poliisiautot huusivat ja ne helikopterien äänet", Zeinab Rahal huokaili sunnuntaina iltapäivällä pakatessaan tavaroitaan Nørrebrohallenin kirpputorin päätteeksi.

Nukkumisen sijaan kuuden lapsen äiti Rahal oli juonut kahvia lauantain ja sunnuntain välisen yön ja seurannut epäuskoisena uutisia viikonlopun tapahtumista.

Tästä on kyse

 Asemies hyökkäsi lauantaina kulttuuritalolle, jossa oli vieraana Muhammed-pilakuvista tunnettu ruotsalainen piirtäjä Lars Vilks.

 Iskussa kuoli keskustelutilaisuuteen osallistunut elokuvaohjaaja. Sunnuntaiyönä iskun tekijä hyökkäsi synagogaan ja surmasi miehen.

 Poliisi ampui iskujen tekijäksi epäillyn sunnuntaina aamuyöstä.

 Sunnuntaina poliisi teki useita ratsioita ja otti kiinni ihmisiä.

Moni kööpenhaminalainen jakoi sunnuntaina Rahalin tunnelmat. Kaupunki sulatteli surullisena ja hämmentyneenä viikonlopun terrori-iskuja. Vaimeuden katkaisivat aina välillä poliisiautojen ulvonta ja poliisin tekemät ratsiat.

Kööpenhaminan terrori-iskujen viikonloppu alkoi lauantaina iltapäivällä klo 15.30 paikallista aikaa, kun automaattiasein varustautunut mies ampui nelisenkymmentä laukausta Krudttønden-kulttuuritaloon Østerbron kaupunginosassa. Kulttuuritalossa oli käynnissä sananvapautta, jumalanpilkkaa ja taidetta käsittelevä keskustelutilaisuus. Iskussa kuoli elokuvaohjaaja Finn Nørgaard, 55. Ampuja yritti tiettävästi tappaa ruotsalaisen taiteilijan Lars Vilksin.

Yöllä yhden aikaan sama mies hyökkäsi synagogaan ydinkeskustassa Krystalgadella ja ampui juutalaisten 80 hengen konfirmaatiojuhlassa ovivahtina toimineen Dan Uzanin, 37. Laukaus osui päähän.

Viiden maissa aamulla poliisi ampui miehen Nørrebron juna-aseman luona, kun hän poistui läheisestä asunnosta. Poliisilla on selvillä ampujan henkilöllisyys, mutta sitä ei ole vielä paljastettu tutkintasyistä. TV2-televisiokanavan mukaan hän oli Tanskassa syntynyt 22-vuotias mies ja PET tunsi hänet entuudestaan yhteyksistä jengirikollisuuteen. Tanskalainen lehti Ekstra-Bladet kertoi miehen vapautuneen pari viikkoa sitten vankilasta. Lehden mukaan hän oli kärsimässä siellä rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä.

Tanskan turvallisuuspoliisin PET:n mukaan mies oli "todennäköisesti radikaalin islamismin inspiroima". PET tutkii, onko hän ollut esimerkiksi terroristijärjestö Isisin koulutuksessa Irakissa tai Syyriassa. Mikään terroristijärjestö ei ollut ilmoittautunut iskujen tekijäksi sunnuntai-iltaan mennessä.

Rahalin säikkymä helikopteri säksätti Nørrebron yläpuolella myös sunnuntaina iltapäivällä, sillä poliisi ratsasi läheisellä Nørrebrogadella Skodsborggaden kulmassa sijaitsevan Powerplay-kahvilan. Kahvilasta tuotiin silminnäkijän mukaan neljä miestä käsiraudoissa. Kaupungilla oli muitakin ratsioita.

Rahalin poika Mahdi Al-Awadi ei halunnut sunnuntaina osallistua lasten laskiaiskarnevaaliin, koska hän oli niin peloissaan.

"Poika ei mene maanantaina kouluun, hänen pitää saada nukkua", Rahal sanoi.

Hän tuomitsi terrori-iskut kovin sanoin ja epäili, ettei ampujalla ole uskontoa, sillä "Koraani ei kehota tappamaan". Rahal on huolissaan jännitteistä, joita viikonlopun iskuista saattaa seurata tanskalaisten ja muslimien välille.

Myös Tanskan muslimiyhteisöt tuomitsivat iskut sunnuntaina. He sanoivat sunnuntaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei iskuilla "ole mitään tekemistä islamin kanssa".

Krystalgadella ydinkeskustassa sijaitsevat synagogan luo kulki koko päivän tasainen, itkevä ja vakava ihmisvirta. Pääministeri Helle Thorning-Schmidt kävi muistamassa iskussa kuollutta uhria puolilta päivin.

"Pidämme toisiamme kädestä ja varjelemme yhdessä tanskalaista yhteiskuntaa. Juutalaisyhteisö on iso ja hyvin integroitunut osa yhteiskuntaamme", liikuttunut Thorning-Schmidt sanoi.

Henrik Ståhle oli lapsineen iltapäivällä Nørrebron Superkilen-puistossa. Ståhlen lapset Bum ja Sofie leikkivät tavallisesti Fælledparkenissa Østerbrossa lähellä kulttuuritalo Krudttønderiä, jossa ensimmäinen isku tehtiin.

"Tuntuu se vähän surrealistiselta, kun tällaista tapahtuu niin lähellä. Seitsemänvuotias poikani Bum kysyi minulta, tunnenko ammutut", Ståhl kertoi.

Hän oli selittänyt lapsilleen sananvapaudesta ja siitä, ettei siitä huolimatta tarvitse loukata toisia ehdoin tahdoin.

Superkilen-puiston reunalla asuvat Aja Smith ja Mads Brendes sanoivat, että Nørrebrossa on jännitteitä, mutta ne eivät ole maahanmuuttajamuslimien ja tanskalaisten välillä, vaan johtuvat yli sadan kansallisuuden kaupunginosassa rehottavasta huumekaupasta.

Smith ja Brendes uskovat, että terrori-iskun varjo väistyy Nørrebrosta nopeasti.

"Täällä asuvat tietävät, että tämä on oikeasti ihan turvallinen paikka, ja kaupunki tekee paljon tehdäkseen tästä vielä paremman paikan asua."

Superkilen-puisto on heidän mielestään hyvä esimerkki: alueen asukkaat saivat valita puistoon esineitä kotimaistaan. Puistossa on muun muassa thaimaalainen nyrkkeilykehä, marokkolainen lähde ja maata Palestiinasta.

Sunnuntai-illan pimetessä kukkaröykkiö Krystalgadella synagogan luona kasvoi, ja kynttilät syttyivät palamaan Dan Uzanin muistoksi.

Annukka Oksanen, teksti
Lars Møller, kuvat
Kööpenhamina

Lars Møller
Äiti ja poika kävivät jättämässä kukkia sunnuntaina päivällä juutalaisen synagogan luo Kööpenhaminassa. Poika oli pukeutunut poliisiunivormuun, koska Tanskassa lapset pitävät naamiaisia laskiaissunnuntaina.
Äiti ja poika kävivät jättämässä kukkia sunnuntaina päivällä juutalaisen synagogan luo Kööpenhaminassa. Poika oli pukeutunut poliisiunivormuun, koska Tanskassa lapset pitävät naamiaisia laskiaissunnuntaina.
Odd Andersen AFP
Kaupunkilaiset laskivat kukkia sunnuntai-iltana synagogan luona, jossa juutalaisyhteisöön kuulunut henkilö sai surmansa asemiehen hyökkäyksessä.
Kaupunkilaiset laskivat kukkia sunnuntai-iltana synagogan luona, jossa juutalaisyhteisöön kuulunut henkilö sai surmansa asemiehen hyökkäyksessä.
Lars Møller / Lars Møller
Zeinab Rahal vietti unettoman yön lauantain ja sunnuntain välillä.
Zeinab Rahal vietti unettoman yön lauantain ja sunnuntain välillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat