Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningashuoneen suosio matelee

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Mitä kansa nykypäivänä odottaa kuninkaallisilta? Maanisän tai -äidin roolia? Mainosarvoa maalle? Viihdyttävää julkisuutta?

Olipa kyse mistä tahansa, eivät ruotsalaiset tunnu viime vuosina saaneen toivomaansa. Kuningashuone ei ole ollut kovin kovassa huudossa.

Se käy ilmi esimerkiksi Göteborgin yliopiston vuosittain tekemät laajoista SOM-asennetutkimuksista, joissa luottamus kuningashuoneeseen on pienentynyt selvästi 2000-luvun alusta.

Kuningashuoneen viime vuosiin on kuulunut lukuisia iloisia asioita, kuten pikkuprinsessojen Estellen ja Leonoren syntymät, sekä kuninkaallisia häitä ja kihlauksia. Pikkuprinsessat ovat hurmanneet ruotsalaiset ja häitäkin seurataan tarmolla. Näistäkin tapahtumista huolimatta kuningashuoneen kannatus on historiallisesti lähellä pohjalukemia.

Luottamusta kuningashuoneeseen ovat osaltaan koetelleet erilaiset skandaalit. Kaarle XVI Kustaan maine oli puntarissa erityisesti, kun kirja Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, julkaistiin vuonna 2010. Kiistelty ja muun maussa lähteiden epäselvyydestä arvosteltu teos kertoo muun muassa kuninkaan juhlinnasta ja vierailuista strippiklubilla. Ruotsin media on ruotinut aikanaan laajasti myös kuningarar Silvian suvun natsiyhteyksiä sekä prinsessa Madeleinen eroa entisestä sulhasestaan Jonas Bergströmistä.

Erityisesti kirjakohun jälkeen kuningashuoneen suhde julkisuuteen oli pitkään vaikea, ja lehdistö arvosteli sitä haluuttomuudesta antaa haastatteluja. Aivan viime aikoina suunta näyttää kuitenkin muuttuneen, ja kuningashuone on saanut kiitosta entistä avoimemmasta suhteesta kansaan.

Hovi on alkanut käyttää sosiaalista mediaa apunaan ja antanut tavan takaa myös haastatteluja. Ruotsin televisio näytti hiljattain kuningasperheen elämää seuranneen dokumentin Året med kungafamiljen, joka sai suuren suosion katsojien keskuudessa.

Media sai myös seurata prinsessa Estellen ensimmäistä koulupäivää, ja se kutsuttiin oikopäätä linnan pihalle lähettämään suoraa lähetystä, kun prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist viime kesänä halusivat kertoa kihlauksestansa.

Mutkatonta ei silti ole vieläkään. Viimeksi hovi sai kuulla kunniansa medialta helmikuun alussa, kun prinsessa Madeleine ei suostunut vastaamaan toimittajien kysymyksiin maakuntamatkalla oman herttuakuntansa alueella.

Ensi kesänä kuningashuone saattaa saada jälleen uuden sysäyksen suosioonsa, kun prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist aviovituvat ja prinsessa Madeleinen toinen lapsi syntyy samoihin aikoihin. Hääjärjestelyistä kuningaspari ei sano vielä muuta kuin että ne ovat "salaisessa" vaiheessa ja pariskunta itse hoitaa suurimman osan.

"He ovat hyvin tarkkoja siitä, että emme saa puhua yhtään mistään, jos saamme tietää jotakin, emme saa puhua siitä kenellekään. He haluavat, että siitä tulee positiivinen yllätys", kuningas sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat