Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeyden voimilla on monta kohtua

Terrori-iskujen taustalla on syrjäytymistä ja vankilassa radikalisoitumista

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Madrid. Lontoo. Pariisi. Ja nyt Kööpenhamina.

Radikalisoituneiden muslimien tekemiä terrori-iskuja on nähty eri puolilla Eurooppaa. Monella on mielessä kysymys: missä seuraavaksi?

Samalla yhä useammalla on vaikeuksia välttää yleistystä muslimien ja islamin väkivaltaisuudesta.

"Tämä ei ole islamin ja länsimaiden tai muslimien ja ei-muslimien välinen taistelu, vaan taistelu individualististen vapausarvojen ja pimeän ideologian välillä", kuvaili tilannetta Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

Pimeä ideologia? Sitä terrorismi tietysti onkin. Käsitteen on ottanut käyttöön myös Tanskan oikeusministeri Mette Fredriksen.

"Tanskalaisten on nyt kohdattava uusi todellisuus, eikä naivismille ole sijaa. Pimeyden voimat haluavat vahingoittaa meitä", Fredriksen arvioi.

Asetelma on hedelmällinen maaperä maahanmuuton ja islamin vastustajille sekä äärioikeistolle. Euroopan "islamisaatiolla" pelottelevat voivat iskujen jälkeen hieroa käsiään: katsokaa, juuri tästä olemme varoittaneet.

Vastakkainasettelua on ruokkinut erityisesti Syyrian sota. Syyrian sodan pakolaiset ovat herättäneet vastustusta esimerkiksi Saksassa ja samalla ääri-islamilainen Isis-järjestö yrittää ruokkia vihaa Euroopassa rekrytoimalla jäseniä syrjäytyneiden maahanmuuttajien joukosta.

Aleppon räjähdykset kantautuvat Eurooppaan asti.

Individualistisissa ja liberaaleissa länsimaissa katkeroituneiden muslimien äärimmäisiä tekoja on selitetty osin syrjäytymisellä ja osin radikalisoitumisella vankiloissa. Siksi on katsottu tärkeäksi kaikki keinot, joilla syrjäytymistä voitaisiin estää.

Myös maltillisilta muslimeilta on vaadittu yhä enemmän vastuuta radikalisoitumisen estämiseksi. Kööpenhaminan terrori-iskun kohteena oletettavasti ollut taiteilija Lars Vilks ei ymmärrä väitettä, jonka mukaan Tanskan iskulla ei olisi mitään tekemistä uskonnon kanssa.

"Kyse on uskonnon äärimuodosta. Muslimien joukossa on kuitenkin intellektuelleja ja ihan kaikenlaisia ihmisiä. Heidän täytyisi ymmärtää, että on aika näyttää islamin modernit kasvot. Islaminuskon tulisi seurata kristinuskon jalanjälkiä, modernistua", Vilks totesi HS:n haastattelussa.

Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja -väite leviää isku iskulta.

Suvaitsevaisuus on koetuksella.

Ennen kaikkien muslimien tuomitsemista kannattaa muistaa sellaiset paikat kuin esimerkiksi Tuusula, Kauhajoki, Myyrmäki, Oslo ja Utöya. Näissä paikoissa tapettiin monin verroin enemmän viattomia ihmisiä kuin Pariisissa ja Kööpenhaminassa yhteensä. Eivätkä murhaajat olleet muslimeja, vaan Suomen ja Norjan "kanta-asukkaita".

Radikaaleja muslimeja ja väkivallasta sokeutuneita kanta-asukkaita yhdistää ainakin yksi asia: mielenvikaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat