Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Victoria saa vielä odottaa – kuningas ei luovu kruunustaan

HS tapasi kuningasparin yhdessä muiden suomalaisviestimien kanssa

Ulkomaat
 
Denis Sinyakov
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia poseerasivat valokuvaajalle kuninkaanlinnassa maanantaina.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia poseerasivat valokuvaajalle kuninkaanlinnassa maanantaina. Kuva: Denis Sinyakov

Yli 40 vuotta vallassa ja valtiovierailuja Suomeen viiden eri presidentin aikana.

Kun Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia maaliskuun alussa saapuvat valtiovierailulle Suomeen, voi siis hyvällä syyllä sanoa, että on kyse on pitkästä Suomi-suhteesta.

Maanantaina, pari viikkoa ennen vierailua, kuningaspari otti pienen suomalaisen toimittajaryhmän vastaan Tukholmassa.

"Minulle ja kuningattarelle on erittäin jännittävää vierailla taas Suomessa. Suhteemme Suomeen ovat pitkät, ja siksi on hienoa tehdä tällainen vierailu jälleen ja syventää kontakteja, joita meillä jo on. Toivottavasti voimme myös avata hiukan uusia ovia ja kokea uusia paikkoja", kuningas Kaarle XVI Kustaa sanoo huomattavan hyväntuulisena kuninkaanlinnan Gula Salongenin sohvalla.

"On aina tärkeää vierailla Suomessa."

Ruotsin kuningaspari tapaa tehdä yhden valtiovierailun Suomeen jokaisen presidentin aikana. Kuningas naureskelee, että ensimmäisestä vierailusta vuonna 1974 on kulunut jo jonkin aikaa. Entisiin presidentteihin kuningaspari ei ole aiemmilta vuosiltaan pitänyt sen kummempia suoria suhteita, mutta kyllä presidentit mieleen ovat jääneet.

Selvästi ainakin Kekkonen, jonka kuningatar Silvia ottaa esille.

"Kaikki nämä presidentit – on hienoa, että olemme saaneet tavata heidät kaikki, erityisesti presidentti Kekkosen jolla oli hyvin painava, vaikea ja erittäin erityinen rooli historiallisesti katsottuna tuolloin Suomessa", hän sanoo.

Tällä kertaa ohjelmassa on muun muassa vierailu Lappeenrannassa ja tutustumista suomalaisiin startup-yrityksiin.

Haastattelutilaisuus on tarkoin säädelty.

Jokainen toimittajista saa esittää jonkin kysymyksistään, ja kuningaspari on halunnut kuulla kysymykset ennalta. Jatkokysymyksille ei juuri ole mahdollisuutta.

Maailmassa eletään tällä hetkellä hyvin epävarmoja aikoja useine konflikteineen. Miten kuningas näkee roolinsa tällaisessa maailmantilanteessa?
"Valitettavasti ajat tosiaan ovat hyvin epävarmat maailmassa. Kaikki yrittävät selvitä tavallaan ja miettiä, miten voimme auttaa, saada rauhan maailmaan ja auttaa. Tapaan sanoa, että ainoa mitä voi tehdä, on pitää yllä keskustelua jos emme voi jatkaa keskustelua, silloin meillä ei koskaan ole mahdollisuutta saada aikaan rauhaa tai selvittää konflikteja. Pitää olla ymmärrystä, esimerkiksi toisten uskontoa ja kulttuuria kohtaan."

Viikonlopun traaginen terrori-isku Kööpenhaminassa kosketti monia Tanskassa ja Euroopassa. Minkälaisia ajatuksia iskut herättivät? Mitä haluaisitte sanoa niille kansalaisille, jotka ovat huolissaan terrorismista?
"Se oli kauhea teko, ja olen todella pahoillani tanskalaisten ja Tanskan kuningattaren puolesta, joita tämä koskettaa läheisesti. Sekä tietenkin kahden kuolleen omaisten ja työssään haavoittuneiden poliisien puolesta. On kamalaa, että tällaista tapahtuu modernissa Euroopassa."

"Ymmärrykseni mukaan tilanne kuitenkin hoidettiin parhaalla mahdollisella tavalla  olisi voinut käydä vielä paljon pahemmin."

"Tässäkin tilanteessa yhteiskunnan on vain jatkettava toimintaansa ja meidän on luotettava tulevaisuuteen."

Kuningas on nyt ollut vallassa noin 42 vuotta, mikä on ollut vaikeinta sinä aikana?
"Tuohon kysymykseen ei melkein voi edes vastata. On ollut fantastisen jännittävää, hauskaa ja innostavaa saada perspektiiviä niin moniin asioihin tässä elämässä. Olen saanut edustaa Ruotsia ja siitä olen kaikkein ylpein. Se on mukavinta, kuten juuri nyt, ennen tätä vierailua. Parhaassa tapauksessa voimme ehkä saada suomalaiset ja median hiukan kiinnostumaan meistä ja ottamaan selvää siitä, mitä he eivät tiedä Ruotsista ja traditioistamme ja kulttuuristamme."

Kuninkaan valtakauden aikana kuninkaan valtaoikeudet vähenivät entisestään, ja rooli on pääosin seremoniallinen. Miten kuningas on kokenut tämän? Entä tuntuuko koskaan vaikealta, ettei valtionjohtajana voi ottaa kantaa ajankohtaisiin tai poliittisiin kysymyksiin?

"Luulen, ettei minun isoisänikään kommentoinut niin kovin paljon päivänpolitiikkaa. Neutraalius ja epäpoliittisuus ovat aivan ydin koko monarkian ideassa. Siten on mahdollista olla kuulumatta mihinkään ryhmään tai puolueeseen ja olla kaiken tämän yläpuolella. Edustamme koko Ruotsia, kaikkia, niin hyvin kuin osamme. Pitää tietenkin tunnustaa, ettei se aina ihan helppoa ole."

Mikä on kuningasparin tärkein neuvo kruunuprinsessa Victorialle ennen kuin hän aikanaan ottaa vastaan haastavan tehtävän kuningattarena?
"Asia on hänelle hiukan erilainen, hän ottaa tehtävän vastaan vanhempana kuin minä  myös maailma on nyt erilainen. Tähän on hiukan vaikea vastata. Hänestä tulee sitä viisaampi ja tasapainoisempi mitä pidempään hän on siinä roolissa, missä hän on nyt, nuorena äitinä."

Onko mahdollista, että Victoria ottaa tehtävän kuningattarena jo kuninkaan elinaikana?
"Se ei ole ajankohtaista niin kauan kuin olen terveenä, pää kunnossa ja terveys kestää. Yhteiskunta kehittyy, ja se on hyvin jännittävää, minulla on hyvin paljon jäljellä. Harmi, hän saa nyt hiukan odottaa", kuningas sanoo ja nauraa kysymykselle. Hän on kuullut sen selvästi monta kertaa.

"On tärkeää myös, että hän saa aikaa perheensä kanssa. Voi olla hyvin raskasta olla niin paljon tapahtumien keskiössä, jos on pieniä lapsia. Me saamme nyt vain tsempata vielä", kuningatar sanoo.

Miltä isovanhemmuus tuntuu?
"Kaikki isovanhemmat tietenkin ajattelevat, että omat lapsenlapset ovat ihaninta maailmassa. He ovat aivan ihania molemmat. Pieni Estelle täyttää kolme ja Leonore on yksi. Estelle on hirveän hauska, aktiivinen, pirteä. Meillä on hyvä yhteys, ja on hienoa seurata heidän kehitystään, kun he sanovat hauskoja asioita", Silvia sanoo.

Miten näette monarkian tulevaisuuden Ruotsissa?
"Sitä tulevat sukupolvet saavat miettiä pidemmälle. Mutta jatkuvuus ja historian eteenpäin vieminen on uskomattoman tärkeää ja tämä epäpoliittinen ja riippumaton rooli, jolle nykyaikainen monarkia rakentuu. Tulevaisuudessa tarvitaan kokoavaa symbolia maalle ja kansakunnalle, joka on vaalikausien yli ulottuva. Se on yksi monarkian vahvuuksista", kuningas sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat