Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti pyysi lännen apua Isisiä vastaan Libyassa

Koptikristittyjen mestausvideo kielii Isis-järjestön vahvistumisesta Libyassa

Ulkomaat
 
AFP
Egyptin presidentti Abdel Fattal al-Sisi (oik.) kävi esittämässä surunvalittelunsa koptikirkon paaville Tawadros II:lle Pyhän Markuksen kirkossa Kairossa maanantaina. Kuvan luovutti presidentin kanslia.
Egyptin presidentti Abdel Fattal al-Sisi (oik.) kävi esittämässä surunvalittelunsa koptikirkon paaville Tawadros II:lle Pyhän Markuksen kirkossa Kairossa maanantaina. Kuvan luovutti presidentin kanslia. Kuva: AFP

Egypti pyysi maanantaina kansainvälistä tukea taistelussa Isis-järjestöä vastaan Libyassa.

"Jos Libya jätetään oman onnensa nojaan eikä terroristijärjestöjä taltuteta tiukalla väliintulolla, niistä tulee uhka kansainväliselle turvallisuudelle ja rauhalle", Egyptin ulkoministeriö tiedotti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ulkoministeri Sameh Shoukry matkusti maanantaina Washingtoniin terrorisminvastaiseen tapaamiseen. Presidentti Abdel Fattah al-Sisi puolestaan keskusteli Ranskan presidentin Francois Hollanden ja Italian ulkoministerin Matteo Renzin ja kanssa puhelimassa Libyan pahenevasta sekasorrosta.

EU ilmoitti tapaavansa Egyptin ja Yhdysvaltojen edustajia myöhemmin tällä viikolla ja keskustelevansa yhteistyöstä Libyan tilanteen rauhoittamiseksi.

Avunpyyntö esitettiin sen jälkeen, kun Egypti ilmoitti maanantaina pommittaneensa jihadistijärjestö Isisin kohteita Libyassa kahteen kertaan.

Pommi-iskut olivat kosto egyptiläisten koptikristittyjen mestauksesta. Isis julkaisi sunnuntaina videon, jossa se mestasi 21 Libyassa sieppaamaansa egyptiläistä koptikristittyä.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Isis-järjestölle uskollisuutta vannovat jihadistit julkaisevat mestausvideon Irakin tai Syyrian ulkopuolella. Ensimmäistä kertaa Egypti vedettiin mukaan iskuihin Isis-järjestöä vastaan rajojensa ulkopuolella.

Egypti on aiemmin pommittanut Siinain niemimaalla toimivaa terroristijärjestö Ansar Beit al-Maqdisia. Järjestö on vannonut uskollisuutta Isisille.

Egypti iski Isisin kohteisiin varhain maanantaina, valtiontelevisio sanoi. Kohteena oli harjoitusleirejä ja asevarastoja.

Toinen pommi-iskujen aalto tehtiin tunteja myöhemmin.

Libyan viranomaisten mukaan Egypti pommitti islamistikapinallisten hallussaan pitämää Dernan kaupunkia. Libyan ilmavoimien komentajan Saqer al-Joroushin mukaan ilmaiskut tehtiin yhteistyössä Libyan hallituksen kanssa. Myös Libya osallistui iskuihin, BBC kertoi.

Samaan aikaan maailmalla Isisin mestausvideo tuomittiin laajasti. Yhdysvallat ja YK kuvasivat videota "raukkamaiseksi".

Libyan jihadistit sieppasivat egyptiläiset koptikristityt joulu–tammikuussa. Koptit olivat siirtotyöläisinä Libyassa.

Videolla Isisin jihadistit syyttivät kopteja "ristiretkeilijöiksi".

Koptikirkko on yksi maailman vanhimmista kristityistä kirkoista. Kopteja on ollut Egyptissä satoja vuosia ennen islamin leviämistä. Egyptiläisistä noin kymmenen prosenttia on kristittyjä.

Egypti julisti seitsemän päivän suruajan kristittyjen mestauksen jälkeen. TV-puheessaan presidentti Abdel Fattah al-Sisi kutsui Isisin jihadisteja "epäinhimillisiksi ja rikollisiksi tappajiksi".

Al-Sisi nousi valtaan kesällä 2013 syrjäytettyään islamistipresidentti Muhammed Mursin. Tämän jälkeen al-Sisin hallinto on murskannut islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan.

Maahan on palannut vuoden 2011 kansannousuja edeltänyt sotilashallinto, ja satoja Muslimiveljeskunnan jäseniä on tuomittu kuolemaan. Myös maallistuneita demokratia-aktivisteja on vangittu.

Isisin julkaisemaa videota pidettiin merkkinä siitä, että jihadistijärjestö on saanut jalansijaa kansannousun jäljiltä sekasortoon ajautuneessa Libyassa.

Kapinalliset kaatoivat diktaattori Muammar Gaddafin hallinnon sotilasliitto Naton ilmapommitusten tuella syksyllä 2011. Öljyvaltio ei ole onnistunut kyennyt toipumaan sekasorrosta. Valtakamppailun katveessa jiahdistijärjestö Isis onnistui levittäytymään Libyaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat