Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska on kylmäsydäminen ja itsekseen radikalisoitunut maa

Avoin ja vapaamielinen Tanska on yhä olemassa, jos sitä haluaa kuunnella, kirjoittaa kirjailija Carsten Jensen

Ulkomaat
 
Carsten Jensen

Kauhukuva toteutui lopulta.

Kymmenen vuoden ajan eri puolustusministerit ovat kertoneet meille, että hän tulee Afganistanista. Että jonain päivän lukutaidoton talebani, joka hädin tuskin löytää Eurooppaa maailmankartalta, seisoo Nørreportin asemalla selässään reppu täynnä räjähteitä. Ja sitten hän, islamistisen tuskan pakahduttamana, vie hengen paitsi itseltään myös kymmeniltä viattomilta.

Mutta eipä tullutkaan, huolimatta siitä, että olemme sotineet hänen maassaan 20 miljardin kruunun edestä, estääksemme häntä lähtemästä tänne.

Hänen sijastaan nimetön asemies hyökkäsi tapaamiseen, jossa keskusteltiin sananvapaudesta, ja sen jälkeen synagogaan. Myöhemmin mies kuoli itse poliisin luodeista. Hänen postiosoitteensa oli Nørrebro luoteisessa Kööpenhaminassa.

Ketä vastaan siis sodimme nyt? Islamia vastaan? Niitä Tanskan neljännesmiljoonaa muslimikansalaista vastaan, jotka ovat jo hiipineet rajojemme sisään? Nuoria toisen polven siirtolaisia vastaan, jotka on luokiteltu huonosti sopeutuviksi? Vai kaikkia niitä vastaan, jotka eivät suostu käsi Raamatulla vannomaan, että tanskalainen kulttuuri on sisäistetty, perunat ja ruskea kastike ja kaikki?

Tanskassa on nyt uuden väestönlaskennan aika. Neljännesmiljoona muslimia joutuu yksitellen ja tietoisesti ottamaan etäisyyttä tapahtuneeseen. Muuten he joutuvat epäillyiksi. Kaikkia tullaan pitämään syyllisinä ennen kuin päinvastaisesta löytyy todisteita.

Kun ensimmäisestä hyökkäyksestä oli kulunut kolme tuntia, Tanskan pääministeri ei ollut sanonut vielä mitään. Ranskan presidentti François Hollande oli antanut lausunnon, Helle Thorning-Schmidt ei.

Lopulta tulee lehdistötiedote, joka kuulostaa päivystävän poliisikomisarion kirjoittamalta. "Vaikuttaa poliittiselta attentaatilta ja siten terroriteolta", pääministeri sanoo kuin median spekulaatioiden kaikuna. Tanskan kansalle hän ei puhu tv-studiosta kertaakaan koko lauantai-iltana. Hän ilmoittaa väsyneesti kansalaisille, että "heidän olisi elettävä kuin ennenkin".

Syyskuun 11. päivän terroriteon jälkeen Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti amerikkalaisia jatkamaan shoppailua.

Onko Helle Thorning-Schmidtin viesti tanskalaisille sama? Älkää seiskö talouskasvun tiellä. Jatkakaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. "Haluan säilyttää Tanskan sellaisena kuin sinä sen tunnet", sanotaan hänen kuvaansa kantavissa julisteissa ympäri maata.

Niin latteita kuin pääministerin ilmaisut ovatkin, yksi asia tulee selväksi. Lauantai-iltana, kun laukaukset kaikuivat Kööpenhaminassa, Tanskalta puuttui johtajuus. Siellä, missä olisi kaivattu pääministeriä, oli moraalinen tyhjiö.

On tärkeää, että saamme tietää ampujasta ja hänen motiiveistaan kaiken. Oliko hän palannut kotiin Syyrian sodasta? Ulkomailtako terroristitartunta oli peräisin? Yhtä tärkeää on kuitenkin kysyä: Keitä me tanskalaiset kansakuntana olemme?

Voi olla, että lopullinen arvio ampujasta on se, että hän radikalisoitui itsekseen. Mutta eihän kukaan ole saari, vaan motiiveja ja inspiraatiota tulee monelta taholta. Voiko olla niin, että tartunta onkin peräisin meistä itsestämme?

Onko Tanska itsekseen radikalisoitunut kansakunta?

Tanska, samoin kuin Iso-Britannia, on kahdentoista viime vuoden aikana osallistunut neljään sotaan: Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja nyt myös Isisiä vastaan. Tanskasta on Belgian ohella lähtenyt suhteellisesti ottaen eniten taistelijoita Syyriaan.

Tanska on lisäksi kiistatta se Euroopan maa, jolla on parlamentissaan vahvin maahanmuuttajavastainen oikeistosiipi, Tanskan kansanpuolue. Seuraavissa vaaleissa siitä näyttää tulevan myös maan suurin puolue, ja sen muukalaisvastaiset mielipiteet jaetaan monissa muissakin puolueissa, kuten sosiaalidemokraattien riveissä.

Onko siis sattumaa, että terrorismin kipinä kulkeutui Pariisista Kööpenhaminaan?

Tanskassa sananvapauden ongelmana ei ole se, että sitä olisi käytetty väärin. Ongelma on se, ettei sitä ole käytetty riittävästi. Kyllin monet tanskalaiset eivät ole avanneet suutaan.

Se, että tanskalaiset oikeistopoliitikot kuuluvat Euroopan pahimpiin demagogeihin, ei ole sananvapausongelma. Sitä vastoin kyseessä on ongelma arvovallalle ja vastuullisuudelle, joiden aina pitäisi liittyä poliittisesti ja kansanvaltaisesti virkoihinsa valittujen toimintaan. Ja suurin osa tanskalaispoliitikkoja toimii nykyään aivan toisin kuin arvovaltaisesti ja vastuullisesti.

Avoin, avaramielinen Tanskakin on yhä olemassa. Kansalaisyhteiskunta, joka koettaa murtaa aukkoa medioiden ja hallinnon pystyttämään muuriin. Tätä suvaitsevaista Tanskaa poliitikot eivät kuitenkaan puhuttele. Se ei kiinnosta puolueita, eikä sitä kutsuta mikrofonien eteen puhumaan. Suvaitsevaisesta Tanskasta on tulossa mykkä, ja tästedes se pidetään entistä kauempana mikrofoneista.

Viikonlopun terroritekojen sosiaalisessa mediassa herättämistä reaktioista huomattavin oli se, ettei kukaan yllättynyt. Kaikki olivat odottaneetkin, että jotain tällaista tapahtuisi.

Mehän olemme maa, joka on kaksikymmentä vuotta suorastaan puskenut kohti vastakkainasettelua. Nyt se sitten saatiin.

Poliitikkomme ovat valmistelleet meitä tähän, ja me kaikki olemme valmistelleet maahanmuuttajia, pakolaisia ja heidän jälkeläisiään itseään toteuttavalla profetialla: tätä piilee hunnun ja parran takana, moskeijan muurien takana, teissä itsessänne.

Väkivalta väijyy uskonnossanne, kulttuurissanne, historiassanne, vihassanne ja ajatuksissanne.

Pariisin Charlie Hebdo -hyökkäystä seuraavissa keskusteluissa ei Tanskassa tehty juuri eroa satiirin ja kiihotuksen välillä. En ole lukenut lehteä, mutta uskon sen päätoimittajaa Stephane Charbonnieria, kun hän kuvaili lehden satiiria lämpimästi myhäileväksi. Suurin osa siitä, mitä nyt sanotaan muslimeista tai islamista ei ole sen enempää lämmintä kuin myhäilevääkään. Se on pelkkää pahantahtoista, ihmisarvoa vähättelevää demagogiaa.

Arvostin sitä, miten Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi äärioikeistolaisen Pegida-protestiliikkeen johtohahmoja ihmisiksi, joiden sydämessä asuu vihaa ja kylmyyttä. Tanskassa hän olisi joutunut pyytämään tällaista ilmaisua anteeksi, jotta kykenisi ylipäätään jatkamaan poliitikon uraansa.

Itsekseen radikalisoituneessa Tanskassa kylmäsydämisyys on nykyisin vallitseva olotila.

 

Kirjoittaja Carsten Jensen (s. 1952) on tanskalainen kirjailija ja poliittinen kolumnisti. Hänen romaaneistaan on suomennettu 2009 Me hukkuneet, joka oli fiktiomuotoinen kuvaus Tanskan merenkulusta ja yhteiskunnan muutoksista 1800-luvulta nykypäiviin.
Dagens Nyheterissä 16. helmikuuta ilmestyneen kirjoituksen on ruotsista suomentanut Suvi Ahola.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat