Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kööpenhaminan ampujalla oli ehkä avustajia

Maanantai-iltana järjestettiin muistotilaisuuksia useissa kaupungeissa Tanskassa

Ulkomaat
 
Lars moeller
Muistokulkueessa Kööpenhaminassa maanantai-iltana oli harras tunnelma. Väkeä oli kaikista uskonnoista, ja joukossa oli "Pakolaiset ja muslimit tervetulleita" -kylttejä.
Muistokulkueessa Kööpenhaminassa maanantai-iltana oli harras tunnelma. Väkeä oli kaikista uskonnoista, ja joukossa oli "Pakolaiset ja muslimit tervetulleita" -kylttejä. Kuva: Lars moeller

Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22, halusi tiettävästi Syyriaan taistelemaan Isis-terroristijärjestön joukkoihin. Hän puhui suunnitelmistaan vastikään vankilassa ollessaan paljon. Tanskalainen Berlingske-lehti on vahvistanut tiedon useista lähteistä.

Omar El-Hussein ampui viikonloppuna kaksi ihmistä Kööpenhaminassa. Tekoja tutkitaan terrori-iskuna.

Maanantaina alkoi näyttää siltä, että Omar El-Hussein ei toiminut yksin. Hänestä alkoi myös piirtyä kuva mahdollisesti radikalisoituneena nuorena miehenä.

Poliisi asetti syytteeseen ja oikeus päätti kymmenen päivän tutkintavankeudesta kahdelle miehelle. Heitä epäillään tappojen avustamisesta. Syytteiden mukaan he ovat avustaneet aseen hankinnassa, sen hävittämisessä ja pakopaikan järjestämisessä El-Husseinille. Miehet sanovat olevansa syyttömiä.

Maanantai-iltaan mennessä mikään terroristijärjestö ei ollut ottanut vastuuta Kööpenhaminan iskuista.

Iltapäivälehti Ekstra Bladet paljasti maanantaina iltapäivällä, että Omar El-Hussein oli jakanut Facebook-sivullaan vain 45 minuuttia ennen lauantaista ensimmäistä iskuaan videon aseellisesta jihadista eli pyhästä sodasta.

Poliisi kertoi maanantaina, että vielä ei ole selvinnyt, missä määrin ampujalla on yhteyksiä Syyriaan ja Irakiin.

Tanskan turvallisuuspoliisi PET ei ole kommentoinut tietoja, joiden mukaan Kriminaalihuolto olisi varoittanut PET:tä El-Husseinista. Berlingsken mukaan ampuja oli kriminaalihuollon listalla, johon oli kerätty vankilassa "huomattavasti käytöstään muuttaneita" vankeja.

"Hän oli yksi niistä, joita tarkkailimme ja josta teimme PET:lle niin sanotun huolestuneisuusraportin", kriminaalihuollon turvallisuuspäällikkö Michael Gjørup sanoi Berlingskelle.

22-vuotias oli mukana 39 nimen listalla, jota kriminaalihuolto on kerännyt kolmen vuoden ajan. Tanskassa alettiin kiinnittää huomiota radikalisoitumiseen vankiloissa kolmisen vuotta sitten.

Omar El-Hussein vapautui vankilasta vain kaksi viikkoa ennen terroritekoja. Hänet oli tuomittu sekä väkivallasta että aseiden hallussapidosta.

Tanskalaisen El-Hussein suvun juuret ovat Palestiinassa. Häntä on kuvailtu lahjakkaaksi mutta äkkipikaiseksi oppilaaksi koulussa. El-Hussein kävi lapsena kolme vuotta koulua myös Jordaniassa. Hän ei ollut saanut peruskoulun päättötodistusta, mutta oli suorittanut lukiota vastaavan aikuistutkinnon. Hän oli pyrkinyt yliopistoon lukemaan tietotekniikkaa muttei päässyt sisään.

Aikuisopiskelututkintoa El-Husseinin kanssa yhdessä suorittanut, DR-yleisradioyhtiön haastattelema Martin Milo kertoo El-Husseinin sanoneen, että "yhtenä päivänä hän vielä taistelee veljiensä kanssa". Milon mukaan Omar El-Husseinia pidettiin opistossa uskonnollisena kiihkoilijana. Hän antoi Milolle Koraanin ja kiihtyi "aina kun puhuttiin juutalaisista".

Joidenkin tietojen mukaan El-Hussein kuului Mjølneparkenin asuinalueella toimivaan Brotha-jengiin. Ainakin hänet tunnettiin jengipiireissä. Huume- ja rikollisjengien toiminta on Kööpenhaminassa mittavaa.

Poliisi ampui El-Husseinin varhain sunnuntaiaamuna Nørrebron aseman lähellä. Paikalle oli maanantaihin mennessä ilmestynyt kukkia. Maanantaina iltapäivällä kuolinpaikalla oli välikohtaus, kun mustiin pukeutunut ja kasvonsa peittänyt miesjoukko oli tullut paikalle ja poistanut kukat. Miesten mukaan kuolleiden muistaminen kukilla ei kuulu islamiin. He olivat jättäneet tilanne valkoisen muistonauhan ja silminnäkijöiden mukaan huutaneet "Allah on suuri".

El-Husseinin taustan selviäminen vauhdittaa Tanskassa jo ennestäänkin kiihkeää keskustelua radikaalista islamismista. Kööpenhaminan kaupunki perusti vain muutamia viikkoja sitten asiantuntijaryhmän estämään nuorten radikalisoitumista. Ryhmää johtaa ruotsalainen huipputason terroritutkija Magnus Ranstorp.

Kööpenhaminan katsoi asiantuntijaryhmän tarpeelliseksi, koska sen radikalisoitumisen vastaiseen yksikköön tulee vuosi vuodelta enemmän yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta.

Tanskasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin sotimaan turvallisuuspoliisi PET:n mukaan "ainakin 110" henkeä. Heistä 16 on kuollut. Osa on palannut Tanskaan, mikä on herättänyt suuttumusta paitsi useissa tanskalaisissa myös Tanskan muslimiyhteisöissä.

"Miksi idioottipoliitikot antavat heidän (Isisin joukkoihin sotimaan lähteneiden) palata Tanskaan? Heitä ei saa päästää tänne takaisin", nimettömänä pysytellyt libanonilaistaustainen mies sanoi sunnuntaina Nørrebrossa.

Tanskalaiset jatkoivat iskujen sulattelua maanantaina. Useilla paikkakunnilla järjestettiin muistotilaisuuksia. Kööpenhaminassa Gunnar Nu Hansenin aukiolle alkoi illalla kokoontua uhreja muistamaan väkijoukko, jonka odotettiin paisuvan yli kymmentuhatpäiseksi.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Omar El-Hussein
Omar El-Hussein
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat