Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pelkää terroristeja vähemmän kuin naapurimaat

Tanska, Ruotsi ja Norja kokevat seuraavat iskun olevan jo ovella. Suomea suojaavat tekijät murenevat.

Ulkomaat
 
Heidi Piiroinen HS
Liban Ahmed ja Ali Jape (oik.) kertoivat Itäkeskuksessa, että maailmalla tapahtuneet terroriteot saavat heidän vanhempansa huolestumaan. "He tietysti pelkäävät ja huolehtivat, että joku alkaa syyttää ylipäätään kaikkia muslimeja tällaisesta", Liban Ahmed kertoo. Kuvassa selin Omar Mussi.
Liban Ahmed ja Ali Jape (oik.) kertoivat Itäkeskuksessa, että maailmalla tapahtuneet terroriteot saavat heidän vanhempansa huolestumaan. "He tietysti pelkäävät ja huolehtivat, että joku alkaa syyttää ylipäätään kaikkia muslimeja tällaisesta", Liban Ahmed kertoo. Kuvassa selin Omar Mussi. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Asiantuntijat pitävät terrori-iskun uhkaa Suomessa matalampana kuin muissa Pohjoismaissa – mikä ei kuitenkaan tarkoita, ettei uhkaa olisi olemassa.

Suomi ei ole osallistunut näkyvästi kansainvälisiin, terroristijärjestöjen vastaisiin operaatioihin, eikä täällä ole koettu suurimittaista pilakuvakriisiä.

"Suomi ei ole ollut vahvasti osa länsimaista viholliskuvaa", viestintäpäällikkö Jyri Rantala Suposta sanoo.

Tampereen yliopiston sosiaaliantropologian lehtorin Marko Juntusen mukaan Suomesta puuttuvat paitsi kansainvälisesti tunnetut pilapiirtäjät, myös poliittiset toimijat ja maahanmuuttokriitikot, joihin kohdistuvalla iskulla olisi sokeeraava vaikutus.

"Ei ole sellaista herkkää kohdetta, jolla olisi suuri symbolinen arvo. Se ei toki estä, etteivät yksittäiset sudet voisi toimia täälläkin."

Vaara ei silti ole etäällä. Suomea suojanneet tekijät ovatkin vähitellen murenemassa, sanoo Rantala.

Tästä on kyse

Kööpenhaminan terrori-iskut

 Kööpenhaminassa tapahtui viikonloppuna kaksi terrori-iskuna tutkittavaa ampumistapausta.

 Lauantaina iltapäivällä mies hyökkäsi automaattiaseen kanssa taidetta, jumalanpilkkaa ja ilmaisunvapautta käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen ja ampui tilaisuuden pitopaikkaan nelisenkymmentä laukausta. Iskussa kuoli yksi mies.

 Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sama mies ampui miehen Kööpenhaminan juutalaisen synagogan ovea vartioineen miehen.

 Poliisi ampui iskuista epäillyn miehen Nørrebron paikallisjuna-aseman luona muutamia tunteja synagogaiskun jälkeen.

 Kaksi miestä on asetettu syytteeseen avunannosta terrori-iskuissa.

Terroriuhkan kannalta ongelmallisena ryhmänä Suomessa pidetään Syyriaan matkustaneita ääri-islamisteja. Sen sijaan Suomessa toimivat ääriliikkeet, kuten Suomen vastarintaliike, eivät tällä hetkellä Supon mukaan muodosta yhteiskunnan turvallisuudelle uhkaa.

Suomesta on lähtenyt taistelemaan Syyriaan yli 50 ihmistä, ja poliisin seuraamien, terrorismin torjunnan kohteena olevien henkilöiden määrä on noussut kahdessa vuodessa lähes puolella. Nyt heitä on noin 300.

Heidän mukanaan lisääntyvät myös kansainväliset verkostot ja Suomen tunnettuus ulkomailla.

Rantalan mukaan terrorismin uhka on muuttunut aiempaa monimuotoisemmaksi, ja on entistä vaikeampaa ennakoida, mihin se kohdentuu.

"Yksittäiset tekijät eivät ole välttämättä kertoneet suunnitelmasta etukäteen kenellekään. Jos yhden tekijän päässä naksahtaa, sitä on vaikeampi arvioida kuin laajaa verkostoa, joka suunnittelee massiivista iskua."

Aurinkoisessa Vuosaaressa Kööpenhaminan terrori-isku tuntui maanantaina kaukaiselta. Harva koki, että vastaava olisi mahdollista Suomessa.

"Onhan se tietysti aina mahdollista, mutta en siihen kuitenkaan jaksa uskoa", Per-Erik Sikström pohti. "Meillä ei kuitenkaan ole samanlaista ääriainesta kuin maailmalla."Muiden vuosaarelaisten tunnelmat olivat samankaltaisia. Tämähän on Suomi!

Tanska

Kööpenhaminassa turvatoimet on viritetty äärimmilleen viikonlopun iskujen jälkeen, mutta Tanskan turvallisuuspoliisi PET ei ole nostanut arviotaan maahan kohdistuvasta terroriuhasta. Uhka on arvioitu "vakavaksi" jo pitkään.

PET:n tuoreimman, joulukuisen arvion mukaan uhka tulee ennen kaikkea "militanteilta islamisteilta". PET:n arvion mukaan Tanskassa on "ihmisiä, jotka pystyvät toteuttamaan terrori-iskun".

Arvio oli surullisen oikea.

Kööpenhaminan synagogan edustalla kasvoi maanantaina kukkaröykkiö, jota ympäröi poliisien ja turvamiesten meri.

Tanskan juutalaisen yhteisön johtaja Dan Rosenberg Asmussen tunsi olonsa turvalliseksi. Haastatteluhetkellä hänen takanaan seisoi kolme automaattiasein varustautunutta poliisia.

"Olimme juuri käymässä läpi turvatoimiamme, kun isku tapahtui. Toivon, että poliisi lisää läsnäoloaan jumalanpalvelusten aikana ja myös lasten tullessa ja lähtiessä kouluun", Rosenberg Asmussen sanoi.

Poliisien taskut pullistelivat lahjoja, joita ihmiset heille kantoivat. Nikolaj Khanla kävi viemässä yhdelle Krystalgadea vartioivista poliiseista Matador Mix -karkkipussin.

"Tietysti olen huolestunut muslimien ja tanskalaisten välisestä jännitteestä, olenhan puoliksi muslimi ja puoliksi tanskalainen. Toisaalta nyt tuntuu, että iskuista seuraa entistä voimakkaampi yhtenäisyyden tunne. Sitä ei yksi idiootti pysty murtamaan", Khanla sanoi.

Ulkomaalaisten tekemät analyysit tanskalaisesta yhteiskunnasta päätyvät usein siihen, että Tanskan ehkä arvokkain pääoma on luja keskinäinen luottamus. Pääoma näyttää voiman hyvin myös äärimmäisten turvatoimien keskellä:

Karkkipussin saanut Lars -poliisi kyykistyy ja alkaa esitellä automaattiasettaan nelivuotiaalle Williamille. Hän selostaa herttaisesti hymyillen aseen yksityiskohtia tuijottavalle pikkupojalle.

"Halusimme näyttää lapsenlapsellemme, että tällaista Kööpenhaminassa on nyt ja näyttää hänelle myös tämän muistopaikan", isoisä Peter Rytoft kertoo.

Lars Møller
Terrori-iskun jälkeen Kööpenhaminaan vahvistukseksi tullut poliisi Lars esitteli maanantaina asettaan nelivuotiaalle Williamille.
Terrori-iskun jälkeen Kööpenhaminaan vahvistukseksi tullut poliisi Lars esitteli maanantaina asettaan nelivuotiaalle Williamille.

Ruotsi

Terroriteon uhka on Ruotsissa vähintään yhtä suuri kuin Tanskassa, ellei suurempi, arvioi pitkäaikainen terrorismin tutkija, ruotsalainen Magnus Norell.

Ruotsissa Kööpenhaminan tapahtumat ovat herättäneet suurta huomiota, koska radikalisoituminen ja ääriryhmien toiminta ovat viime aikoina olleet laajasti keskustelussa.

"Meillä on esimerkiksi enemmän ihmisiä, jotka ovat matkustaneet Syyriaan ja Irakiin sotimaan ääriryhmien, kuten Isisin, riveissä", Norell sanoo.

Ruotsin turvallisuuspoliisi puhuu 130 varmistetusta matkustajasta, mutta määrä nousee 250–300:een, jos myös epävarmat tapaukset otetaan huomioon. Noin 40 lähtijöistä on palannut ja 32:n tiedetään kuolleen.

Norellin mielestä Tanska on onnistunut käymään islamismista huomattavasti avoimempaa keskustelua kuin Ruotsi.

"Ruotsissa tästä kysymyksestä on hyvin vaikea keskustella. On suuri riski, että tulee kutsutuksi rasistiksi tai islamofobiseksi hyvin helposti. Me olemme epäonnistuneet tässä", hän sanoo.

Norja

Norjassa tapahtuu terrori-isku todennäköisesti vuoden kuluessa, kuuluu maan turvallisuuspoliisin PST:n virallinen arvio. Uhkakuva ei ole Tanskan terrori-iskujen aiheuttama, sillä arvio on tehty ennen niitä.

"Kyllähän Tanskan tapahtumat tuntuvat tukevan arviotamme", PST:n viestintäpäällikkö Martin Bernsen sanoo.

Norjan historian pahimman terrori-iskun teki äärioikeistolainen Anders Behring Breivik, mutta turvallisuuspoliisi pitää todennäköisimpänä iskijänä jihadistiterroristeja. Näin oli jo kesällä 2011 Oslon autopommin ja Utøyan ampumisten aikaan. Ennen Breivikin paljastumista tekijäksi moni ehti syyttää ääri-islamisteja.

"Äärioikeisto on todella heikko ja vailla johtajia Norjassa, oli jo Breivikin teon aikaan. Yksittäisiä tekijöitä voi tietysti ilmaantua, mutta Breivik oli aivan erityinen tapaus", Bernsen sanoo.

Myös norjalaisissa uhkakuvissa korostuvat Syyrian sisällissotaan lähteneet ja sieltä palanneet. Syyriaan on lähtenyt Norjasta arviolta 70 ihmistä, joista noin 20 on palannut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat