Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisille tulvii vihjeitä Kööpenhaminan terrori-iskusta

Turvallisuuspoliisi myönsi saaneensa etukäteen varoituksen iskujen tekijästä

Ulkomaat
 
Hannibal Hanschke REuters
Pomminpurkaja lähestyi epäilyttävää pakettia Kööpenhaminan Østerbrossa kahvilan edustalla. Viikonlopun terrori-iskun tekopaikalle jätetystä paketista ei löytynyt räjähteitä.
Pomminpurkaja lähestyi epäilyttävää pakettia Kööpenhaminan Østerbrossa kahvilan edustalla. Viikonlopun terrori-iskun tekopaikalle jätetystä paketista ei löytynyt räjähteitä. Kuva: Hannibal Hanschke REuters

Kööpenhaminan poliisille on tullut tuhansia yleisövihjeitä viikonlopun ampumistapauksista. Poliisi arvioi tiistaina iltapäivällä, että noin 300 vinkistä on ollut apua tutkinnassa.

Tanskalanen 22-vuotias Omar Abdel Hamid El-Hussein ampui viikonloppuna kaksi ihmistä Kööpenhaminassa. Tekoja tutkitaan terrori-iskuina.

El-Hussein iski ensin lauantaina iltapäivällä Østerbron kaupunginosassa sijaitsevaan kulttuuritaloon, jossa oli käynnissä taidetta, jumalanpilkkaa ja ilmaisunvapautta käsittelevä keskustelutilaisuus. Iskussa kuoli mies.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä El-Hussein ampui kuoliaaksi miehen ydinkeskustassa Krystalgadella sijaitsevan synagogan luona. Iskuissa loukkaantui viisi poliisia. Tiistaihin mennessä he olivat kaikki päässeet kotiin sairaalasta. Iskuja tutkitaan terroritekona.

Kööpenhaminan poliisi kiitti tanskalaisia myös innokkaasta poliisin yleisötiedotteiden tviittaamisesta ja siitä, kuinka paljon heistä on ollut apua tutkinnassa Tanskan nykyajan suurimmassa poliisioperaatiossa.

Kööpenhamina on edelleen tiukassa poliisivartiossa. Poliisi kiitti kaupunkilaisia tuesta, sympatiasta ja kukista. Kaupunkilaiset ovat ottaneet tavakseen vielä poliiseille kukkien lisäksi makeisia, kahvia ja leivonnaisia.

Tanskan turvallisuuspoliisi PET myönsi tiistaina, että se oli saanut kriminaalihuollolta varoituksen El-Husseinista ja hänen mahdollisesta radikalisoitumisestaan.

PET:n mukaan varoitus ei antanut aihetta epäillä, että 22-vuotias olisi suunnitellut iskua. Varoitus tuli julkisuuteen maanantaina Berlingske-sanomalehden kertomana.

Tanskalaismedian kaivamien tietojen mukaan El-Hussein oli radikalisoitunut islamisti, joka koki käyvänsä pyhää sotaa. Hän vapautui vankilasta vain kaksi viikkoa ennen iskuja.

Tanskalaisen TV2-televisiokanavan mukaan El-Husseinin käyttämä M95-rynnäkkökivääri on todennäköisesti varastettu Tanskan armeijalta. Asetta on vaikeaa saada käsiinsä, kun taas kalasnikoveja on Tanskan rikollispiireissä liikkeellä enemmän.

Tiistaina Tanskassa alettiin katsoa eteenpäin viikonlopun iskujen ja maanantain muistopäivän jälkeen. Puolueet vaativat hallitukselta selvitystä radikalisoitumisen ehkäisytyöstä. Hallitus käynnisti Pariisin tammikuun alun terrori-iskujen jälkeen selvityksen turvallisuusresursseista Tanskassa. Pääministeri Helle Thorning-Schmidt lupaili tiistaina, että selvitys valmistuu pian.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat