Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murha minibussissa raivostutti turkkilaiset

Naisaktivistit syyttävät Turkissa valtapuolue AKP:tä naisten sorrosta

Ulkomaat
 
Adem Altan AFP
Turkin asianajajaliiton jäsen piteli tapetun Özgecan Aslanin kuvaa pääkaupunki Ankarassa. Mielenosoituksessa vastustettiin uutta lakia, joka lisää poliisin valtaoikeuksia.
Turkin asianajajaliiton jäsen piteli tapetun Özgecan Aslanin kuvaa pääkaupunki Ankarassa. Mielenosoituksessa vastustettiin uutta lakia, joka lisää poliisin valtaoikeuksia. Kuva: Adem Altan AFP

Opiskelija Özgecan Aslanin, 20, kohtalo oli monelle turkkilaiselle viimeinen pisara. Raiskaukselta puolustautuneen naisen raaka tappaminen minibussissa viime viikolla sai tuhannet turkkilaiset kaduille ja vielä useamman vastustamaan naisten kokemaa väkivaltaa sosiaalisessa mediassa.

Yliopistossa työskentelevän Sevgin mukaan viattoman opiskelijatytön murha johtaa Turkissa sosiaaliseen räjähdykseen.

"Murha osoitti sen, miten ahtaaksi naisten tila on käymässä Turkissa. Tämä on monelle viimeinen pisara", etunimellään esiintyvä Sevgi sanoo HS:lle puhelinhaastattelussa.

Myös tilastot vihjaavat, että naisiin kohdistuva väkivalta on Turkissa pahenemassa.

Viime vuonna Turkissa miehet tappoivat ainakin 281 naista, kertoo riippumaton turkkilainen uutistoimisto Bianet. Se oli lähes kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2013, jolloin määrä puolestaan kasvoi lähes kolmanneksella vuodesta 2012.

Bianetin mukaan joka viidennen tapon taustalla oli naisen halu erota miehestään. Yli puolet tappajista oli naisten aviomiehiä tai rakastajia. Yhdeksän prosenttia tapetuista naisista oli ilmoittanut uhkaavasta tilanteestaan viranomaisille, mutta se ei säästänyt heidän henkeään.

Tilasto perustuu tiedotusvälineissä esiintyneisiin uutisiin naisten tappamisista. Lukujen kasvaminen voi siis johtua osittain siitäkin, että tiedotusvälineet ovat raportoineet tapahtuneista rikoksista aiempaa herkemmin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet naisten aseman kurjuudesta Turkin hallintoa.

Konservatiivinen ja islamiin nojaava AKP-puolue on hallinnut Turkkia vuodesta 2002. Harras sunnimuslimi Recep Tayyip Erdogan toimi pääministerinä vuosina 2003–2014 ja valittiin viime huhtikuussa presidentiksi.

Hänen johdossaan Turkki on etääntynyt maallisista perinteistään ja kaventanut niin naisten kuin kansalaisjärjestöjen ja lehdistön oikeuksia. Alkoholilakeja on tiukennettu ja uskonnollisen huivin käyttämistä työelämässä helpotettu.

Marraskuussa Erdogan arvosteli feministejä sukupuolten välisen tasa-arvon vaatimisesta, koska se on hänen mukaansa epäluonnollista.

"Jokaisessa puheenvuorossaan AKP-puolue kannustaa naisten sortamiseen", sanoo niin ikään etunimellä esiintyvä turkkilainen naisopiskelija Nihal.

"Puolue kannustaa perheitä kasvattamaan lapsetkin niin, että pojat johtavat ja tytöt jätetään taka-alalle. Siitä kaikki lähtee."

Erdoganin mukaan naiset eivät voi tehdä samoja töitä kuin miehet. Hänen mielestään raskaana olevaa naista tulisi kohdella työpaikalla eri tavoin kuin miehiä.

Erdogan on kutsunut aborttia murhaksi ja kehottanut naisia hankkimaan kolme lasta. Vuonna 2012 hallitus joutui perääntymään suunnitelmissaan kiristää aborttilakia, koska aikeet herättivät niin suurta vastustusta.

Naisten sortamisesta on tullut Turkissa sosiaalinen tauti, sanoo yliopiston naisprofessori Zeinep.

"Enää ei voi luottaa poliisiin, oikeuslaitokseen eikä koulutuslaitokseen, että ne turvaisivat naisten oikeudet. Siksi tilanteen muuttaminen on vaikeaa."

Erdogan nauttii silti vankkaa kansansuosiota. Hänen valtakaudellaan Turkki on vakautunut ja vaurastunut.

Viime parlamenttivaaleissa vuonna 2011 AKP-puoluetta äänesti 49,83 prosenttia äänestäjistä. Vuoden 2014 presidentinvaaleissa Erdogan sai yli puolet äänistä jo ensimmäisellä kierroksella. Puolueen odotetaan voittavan myös seuraavat parlamenttivaalit kesäkuussa.

Opiskelija Aslanin murhan jälkeen Erdogan tuomitsi ankarasti naisiin kohdistuvan väkivallan.

"Väkivalta naisia kohtaan on maamme verta vuotava haava", hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Hänen puheensa ja teot ovat aina ristiriidassa", kuittaa yliopistotutkija Sevgi.

Nuoren naisen raaka surma sai turkkilaiset kaduille osoittamaan mieltään
Nuoren naisen raaka surma sai turkkilaiset kaduille osoittamaan mieltään
Nuoren naisen raaka surma johti laajoihin mielenosoituksiin Turkin Istanbulissa. Taksimin aukiolla poliisi pidätti viisi hampurilaisravintolan parvekkeelle mieltään osoittamaan kiivennyttä naista. Pääministeri Ahmet Davutoglu tuomitsi teon jyrkästi, puhuessaan kannattajilleen sunnuntaina Antalyassa. Lähde: Reuters, Editointi: Jukka Hiiro HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat