Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan tulitauko sortui  Debaltsevessä

Venäjän tukemat separatistit valloittivat strategisesti tärkeän Debaltseven kaupungin

Ulkomaat
 
BAZ RATNER Reuters / REUTERS
Venäjän tukemat separatistit istuivat miehistönkuljetusvaunun päällä Debaltseven lähellä tiistaina.
Venäjän tukemat separatistit istuivat miehistönkuljetusvaunun päällä Debaltseven lähellä tiistaina. Kuva: BAZ RATNER Reuters / REUTERS

Itä-Ukrainaan viime viikolla sovittu tulitauko alkoi rakoillen sunnuntain vastaisena yönä ja sortui tiistaina. Venäjän tukemat separatistijoukot valloittivat tiistaina piiritetyn Debaltseven kaupungin Ukrainan joukoilta koko päivän jatkuneissa verisissä katutaisteluissa.

Molemmat osapuolet käyttivät tukenaan raskasta tykistökalustoa, jonka vetäminen pois "puskurivyöhykkeeltä" piti alkaa Minskin sopimuksen mukaan tiistaina. Ukrainan mukaan taisteluja käytiin myös etelässä Mariupolin seudulla.

Ukrainan tappio kuukausia jatkuneessa taistelussa Debaltseven hallinnasta kirvoitti Ukrainassa katkeria kommentteja.

"Toiveet maailmanrauhasta on tuhottu", Ukrainan presidentinhallinnon varapäällikkö Valeri Tšaly julisti lehdistötilaisuudessa Kiovassa.

Niin kutsutun Novorossijan kansanarmeijan taistelijat onnistuivat tunkeutumaan Debaltseven keskustaan varhain tiistaiaamuna.

Päivällä käytiin taistelut poliisin päämajasta ja rautatieasemasta.

Illalla niin kutsutun Donetskin kansantasavallan puolustusvoimien komentaja Eduard Basurin ilmoitti, että hänen joukkonsa hallitsevat 80:tä prosenttia Debaltsevesta.

"90-prosenttisesti vallattu", sanoi Ukrainan Novoje Vremja -aikakauslehden puhelimitse haastattelema ukrainalainen sotilas, joka taisteli Kievskaja Rus -vapaaehtoispataljoonassa.

Haastatellun antamien tietojen mukaan Debaltseven piiritykseen olisi jäänyt ainakin kolme pataljoonaa, prikaati sekä sisäministeriön ja kansalliskaartin joukkoja.

Jos tämä pitää paikkansa, motissa on vähintään 10 000 Ukrainan taistelijaa.

Kiovan edustajat myönsivät vasta tiistaina, että Debaltseve todella on motitettu. Kapinallisten komentajat ovat väittäneet jo usean päivän ajan katkaisseensa viimeisen ukrainalaisten huoltoyhteyden Logvinovon kylän kohdalta Debaltseven länsipuolelta.

"Me olemme piiritettyjä eikä elämäntietä ole", Ukrainska Pravda -lehden haastattelema sotilas sanoi Leningradin piirityksen termistöä käyttäen. "Nyt menossa ovat 'puhdistukset'."

"Meidän on yhä vaikeampi puolustaa asemiamme, jokainen minuutti käy meitä vastaan", kommentoi ukrainalaistaistelija Ukrainan 5-kanavalle.

"Eilen pääsi läpi kaksi autoa, poikien mukaan ihmeen kaupalla", kertoi lääkäri Alla Neštšadyn kansalliskaartin sairaalasta Ukrainan hallussa olevasta Artemivskistä Kyiv Post -lehdelle. "Tänään ei ole tullut ketään."

Venäjän television ykköskanava näytti videokuvaa 72:sta Ukrainan taistelijasta, jotka olivat jääneet separatistien vangeiksi. Kapinallisten mukaan sotavankeja oli iltaan mennessä otettu 300.

Venäläisen Life news -kanavan mukaan Donetskin "kansantasavallan" päällikkö Aleksandr Zahartšenko haavoittui vieraillessaan tiistaina Debaltseven rintamalla. Kanavan mukaan Zahartšenko sai luodin nilkkaansa ja hänet kuljetettiin sairaalahoitoon Altševskin kaupunkiin Luhanskin lounaispuolelle.

Ukrainan ja Venäjän edustajat kävivät illalla neuvotteluja yhteistyöryhmässä Soledarissa Ukrainan valvomalla alueella.

Ryhmä ja sen Ety-tarkkailijat siirtyivät aiemmasta päämajastaan Debaltsevestä Soledariin jo pari viikkoa sitten taistelujen tieltä.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel kävivät tiistaiaamuna puhelinneuvottelun Debaltseven tilanteen vuoksi.

Merkelin esikunnan mukaan keskustelussa sovittiin Ety-tarkkailijoiden päästämisestä alueelle valvomaan "tulitaukoa".

Ukrainan mukaan kapinalliset estivät aiemmin Ety-ryhmän pääsyn Logvinovon kylän lävitse Debaltseveen. The Wall Street Journal -lehti paljasti tiistaina iltapäivällä, että Putin ja Porošenko kävivät puhelinkeskustelussa kunnon riidan, jossa Putin puolusti aiempaa kantaansa: Ukraina on Debaltsevessa motissa, josta sen on vetäydyttävä.

Minsk 2:ksi kutsutun viimeviikkoisen tulitaukosopimuksen romahtamisen ensisijainen syy näyttää olevan sopimustekstin valuvika: Sopimus edellyttää, että Ukraina vetäytyy nykyiseltä rintamalinjalta ja että kapinalliset vetäytyvät syyskuussa sovitun tulitaukolinjan taakse. Väliin jäisi siten puskurivyöhyke.

Teksti siis lähtee oletuksesta, että syys–helmikuun aikana uusia alueita on vallannut vain Venäjän tukema separatistijoukko. Debaltseven seudulla myös Ukrainan joukot ovat vallanneet alueita, joten taistelun leimahdus juuri siellä ei ole yllätys.

Debaltseve jäi syyskuun tulitaukosopimuksessa Ukrainan kiilan kärjeksi syvälle kapinallisalueiden väliin.

Lisäksi kaupunki on rautateiden risteysasema, jota Donetskin ja Luhanskin kapinalliset tarvitsevat ainakin "kansallistamiensa" hiilikaivosten tuotannon kuljetukseen.

Pekka Hakala HS
Moskova

Separatistit kertovat taistelustaan Ukrainan sodan etulinjassa
Separatistit kertovat taistelustaan Ukrainan sodan etulinjassa
Itä-Ukrainassa venäjämieliset kapinalliset ampuivat lähes tauotta kohti Delbatseven kaupunkia tulitauosta huolimatta tiistaina. Kaupungin piiritys on jatkunut jo päiviä. Kapinallisten mukaan heidän etujoukkonsa on onnistunut edetä jo kaupungin laitamille. Lähde: Reuters, Editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat