Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään alkaa Kiinan joulu

Eläkeläinen Liu Huai viettää kiinalaista uutta vuotta tyttärensä luona sukulaisten kanssa

Ulkomaat
 
Mikko paakkanen HS
Liu Huai kiinnittää uuden vuoden koristeita asunnon ikkunoihin Pekingissä.
Liu Huai kiinnittää uuden vuoden koristeita asunnon ikkunoihin Pekingissä. Kuva: Mikko paakkanen HS

Eläkeläinen Liu Huai, 65, panee sileitä punaisia sadan yuanin seteleitä punaisiin pahvikuoriin ruokapöydän ääressä tyttärensä asunnossa Pekingissä. Hän valmistautuu kiinalaisen uudenvuoden viettoon.

Tänään keskiviikkona on kiinalaisen uudenvuoden aatto. Uusivuosi on Kiinassa hieman kuin joulu Suomessa. Vuoden kohokohta, jolloin kokoonnutaan viettämään aikaa perheen kanssa ja syödään paljon.

Fakta

Kolmen viikon juhla-aika

 Kiinalainen uusi vuosi perustuu vanhaan kuukalenteriin. Juhla sijoittuu yleensä tammi–helmikuulle.

 Perinteen mukaan vuoden vaihtumiseen aletaan valmistautua viikkoa ennen uudenvuodenaattoa. Juhla-aika jatkuu 5:nteen maaliskuuta, jolloin on niin sanottu lyhtyjuhla.

 Vapaata on kuitenkin vain viikko Manner-Kiinassa. Taiwanilla, Hongkongissa ja Singaporessa vapaita on vähemmän.

Liun punaiset pahvikuoret ovat kiinaksi nimeltään hongbao eli punainen paketti. Niitä on Kiinassa tapana antaa uutena vuotena lapsille.

Perinteen mukaan lapsi polvistuu ja kumartaa lattiaan asti vanhemman sukulaisen edessä osoittaakseen kunnioitusta, ennen kuin saa rahakuoren. Useimmissa perheissä tällainen nöyristely on kuitenkin jäänyt.

"Yritin kerran saada nelivuotiaan serkkuni kumartamaan isoisänsä edessä, mutta ei hän suostunut", sanoo Liun tytär Liu Anping, 34.

Kiinalaisen uudenvuoden aaton kulku noudattaa Liun perheessä peruskaavaa. Sukulaisia kokoontuu ja syödään lounasta. Perinteen mukaan aattona kuuluisi kokoontua perheen miehen eli Liun kotiin, mutta tämä perhe aloittaa monipäiväisen juhlan Liun tyttären kotona, koska se on kätevintä.

Alkuillasta tehdään illallinen ja valmistellaan ravioleja muistuttavat jiaozi-taikinanyytit odottamaan vuoden vaihtumista.

Illallista syödessä tai sen jälkeen useimmissa kiinalaisissa kodeissa avataan televisio, josta tulee aattoiltana monituntinen uudenvuoden gaalaohjelma. Kiinan valtiollisen television CCTV:n vuosittainen sketsi- ja musiikkispektaakkeli on yksi maailman katsotuimmista televisio-ohjelmista. Viime vuonna sitä katsoi CCTV:n mukaan 704 miljoonaa ihmistä.

Kun televisiossa kilautetaan vuosi vaihtuneeksi kello 18 Suomen aikaa, miljoonat kiinalaiset syövät jiaozeja. Niitä kuuluu syödä keskiyöllä. Liun perheessä niitä on tapana syödä yöllä vain vähän ja jättää loput aamuksi.

Vuoden vaihtuessa on tärkeää myös pelotella pahat henget ja huono onni pois paukuttelemalla pihalla ilotulitteita.

"Me emme kyllä paljoa ilotulita, koska ilmanlaatu on muutenkin niin huono", sanoo Liu Anping.

"Mutta hyvän onnen takaamiseksi paukuttelemme vähän", tarkentaa hänen isänsä.

Tärkeintä uudenvuoden vietossa on herra Liun mukaan se, että sukulaisilla on mahdollisuus olla kerrankin yhdessä, kun muulloin kaikki ovat kiireisiä.

"Syöminen ja juominen ei enää ole uutena vuotena niin tärkeää, koska nykyisin syömme hyvin joka päivä", Liu toteaa. "Kun olin nuori, uusivuosi oli ainoa tilaisuus syödä kunnolla ja saada uusia vaatteita."

Uusien vaatteiden hankinta uudeksi vuodeksi kuuluu perinteisiin, mutta sekin on jäämässä pois, koska nykyään shoppaillaan pukineita pitkin vuotta.

"Saatan minä pienelle serkulleni ostaa takin osoittaakseni, että välitän. Muistan itse, kuinka iloiseksi tulin lapsena, kun isoäiti antoi minulle joka uusi vuosi uuden takin", tytär Liu sanoo.

Uudenvuoden aika alkoi oikeastaan jo viime viikon keskiviikkona niin sanotusta pikku-uudestavuodesta, jolloin on tapana uhrata keittiöjumalille. Liun perhe söi silloin illallista yhdessä. Juhla jatkuu vielä monta päivää. Pyhien aikana käydään esimerkiksi vierailuilla.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat