Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousuudistukset repivät sosialistien rivejä Ranskassa

Pääministeri Manuel Valls ajoi parlamentissa talousuudistukset läpi ilman äänestystä

Ulkomaat
 
Jacques Demarthon AFP
Ranskan valtiovarainministeri Emmanuel Macron (vas.) nauroi pääministeri Manuel Vallsin kanssa hallituksen kyselytunnilla.
Ranskan valtiovarainministeri Emmanuel Macron (vas.) nauroi pääministeri Manuel Vallsin kanssa hallituksen kyselytunnilla. Kuva: Jacques Demarthon AFP

Ranskan parlamentti äänestää tänään hallituksen luottamuksesta. Uusin vääntö syntyi, kun pääministeri Manuel Valls runnoi tiistai-iltana kiistellyn talousuudistuspaketin parlamentissa läpi ilman äänestystä.

Poikkeusmenettelyn mahdollisti perustuslain niin kutsuttu 49-3-artikla, joka sallii hallituksen hyväksyttää lakeja ilman äänestystä, jos parlamentin enemmistön tuki on epävarma.

Edellisen kerran sitä on käytetty vuonna 2006.

Kiistellyn lakipaketin hyväksyttäminen "voimatoimin" synnytti parlamentissa arvostelumyrskyn, johon osallistuivat sekä omat sosialistit että opposition edustajat.

Valls päätyi poikkeusmenettelyyn viime hetkellä sen jälkeen, kun oli tullut selväksi, että lakipaketin läpimeno oli epävarmaa omien kapinoivien kansanedustajien takia.

Kymmenien niskuroivien sosialistien lisäksi vihreät ja vasemmistorintama uhkasivat kaataa liian bisnesmyönteisenä pitämänsä paketin.

"Päätin olla ottamatta riskejä, en voinut vaarantaa taloudellemme näin tärkeän suunnitelman hylkäämistä", Valls sanoi vain minuutteja ennen kuin äänestys oli määrä järjestää.

Valls haki luvan menettelylle myös sosialistipresidentti François Hollandelta, joka Le Parisien -lehden mukaan hyväksyi menettelyn ja ilmoitti, ettei hän aio "pelata rulettia" talousuudistuksella.

Opposition oikeistopuolue UMP ja keskustalainen UDI ilmoittivat heti Vallsin ilmoituksen jälkeen esittävänsä hallitukselle epäluottamusta.

Hallituksen kaatuminen on hyvin epätodennäköistä, sillä sosialistit ovat parlamentissa enemmistönä ja niskuroinnista huolimatta he tuskin haluavat kaataa hallitusta.

Turvautuminen harvinaislaatuiseen poikkeusmenettelyyn kertoo kuitenkin Ranskan johdon suurista vaikeuksista pitää omat rivit koossa. Sosialistikansanedustajat ovat viime keväästä asti uhanneet kaataa useita muitakin lakiehdotuksia mutta aina lopulta taipuneet hallituksen tahtoon.

Nyt oli ensimmäinen kerta, kun lain läpimeno todella oli vaarassa, Le Monde kirjoitti.

Kiisteltyjä talousuudistuksia kutsutaan nimellä Macronin laki. Ne viittaavat bisnes- ja uudistusmyönteiseen valtiovarainministeri Emmanuel Macroniin, joka yrittää puskea läpi Ranskan laahaavan talouden kannalta välttämättömiä uudistuksia.

Keskeisimmät uudistukset koskevat kauppojen sunnuntaiaukiolon höllentämistä, tiettyjen ammattikuntien avaamista kilpailulle ja julkisen liikenteen kilpailuttamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat