Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kööpenhaminan iskut nousevat Tanskassa vaaliteemaksi

Iskujen poliisitutkinta on vielä kesken, ja neljä puoluetta on jo julkistanut ohjelmansa terrorismia vastaan

Ulkomaat
 
Bax Lindhardt Scanpix
Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt osallistui keskiviikkona Kööpenhaminan terrori-iskussa lauantaina kuolleen vartijan hautajaisiin.
Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt osallistui keskiviikkona Kööpenhaminan terrori-iskussa lauantaina kuolleen vartijan hautajaisiin. Kuva: Bax Lindhardt Scanpix

Kööpenhaminan viikonloppuisten iskujen poliisitutkinta on vielä kesken. Työrauhan antaminen poliisille ja kahden iskuissa kuolleen muiston kunnioittaminen sai poliitikot pidättäytymään väittelystä pari päivää.

Mutta vain pari päivää.

Keskiviikkona neljä oppositiossa istuvaa oikeistopuoluetta rikkoivat linnarauhan.

He julkistivat suunnitelmansa Tanskan terrorismin vastaisen valmiuden kohentamiseksi. Ohjelma vaatii poliisille enemmän resursseja, parempia välineitä, lisää koulutusta, sujuvampaa kansainvälistä yhteistyötä ja tehokkaampaa radikalisoitumisen ennaltaehkäisyä.

Oikeistolla oli kiire, sillä samankaltaisia vaatimuksia on muillakin puolueilla. Hoppu tulee parlamenttivaaleista, jotka pidetään viimeistään syyskuussa. On helppoa ennustaa, että viikonlopun iskut värittävät jo käynnistynyttä vaalitaistelua perusteellisesti.

Hallituspuolue sosiaalidemokraateissa oikeiston ulostuloa arvosteltiin liian aikaiseksi. Puolueen kaksi näkyvintä poliitikkoa, pääministeri Helle Thorning-Schmidt ja oikeusministeri Mette Frederiksen, ovat keskittyneet akuutin kriisin hoitoon ja lupailleet lisätoimia "pian".

On varmaa, että poliisin ja muiden integraatioviranomaisten työ perataan perusteellisesti ja muutoksia tulee. Tanskan tiedustelupoliisia PET:iä ja radikalisoitumisen vastaista työtä pidetään kansainvälisesti korkeatasoisena. Siksi Tanskan toimia seurataan tarkasti monessa maassa.

On toinenkin syy, miksi vaaleihin valmistautuva Tanska voi nyt kiinnostaa yli maan rajojen.

Tanskalla on muuta Eurooppaa pidemmältä ajalta kokemusta siitä, miten maahanmuuttokritiikki kanavoituu valtavirtapolitiikkaan.

Oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue perustettiin 1995. Jo vuonna 2001 se oli mahtiasemassa hallituksen vaa'ankielipuolueena. Se nosti nopeasti agendalle maahanmuuton ja sai Tanskan tiukentamaan ulkomaalaislakejaan. Keskustelu oli niin rajua, että nyt on vaikea kuvitella näkemyksiä, joilla olisi poliittista sokkiarvoa.

20 vuodessa Tanskan kansanpuolue on muuttunut muukalaisvihamielisten möläyttelijöiden joukosta puolueeksi, joka kisaa vaaligallupeissa suurimman puolueen paikasta.

Puolueen linja maahanmuuttajiin on yhtä kova kuin ennenkin, mutta retoriikka on siistiytynyt huikeasti. Puoluetta pari vuotta johtanut Kristian Thulesen Dahl on luonut imagoa hillittynä yleispoliitikkona. Yhden asian puolueesta Tanskan kansanpuolue on laajentunut yleiskonservatiiviseksi koti, uskonto ja isänmaa -puolueeksi.

Pitkän kokemuksen takia maahanmuutto- ja integraatiokeskustelu on Tanskassa vivahteikkaampaa kuin esimerkiksi Suomessa. Tietämättömyyteen perustuvat typeryydet ammutaan nopeasti alas siksikin, että Tanskassa on jo useita nimekkäitä ja sanavalmiita maahanmuuttajataustaisia poliitikkoja.

Keskiviikkona vaalitaistoon ilmoittautui Tanskan tunnetuin Lähi-itä-tutkija Naser Khader.

Syyrialais- ja palestiinalaistaustainen Khader on poliittinen kehäkettu, jonka oma elämä on malliesimerkki onnistuneesta integraatiosta.

Konservatiivipuolueen Khader perusteli ehdokkaaksi lähtöään muun muassa Pariisin terrori-iskuilla, Syyrian valtavalla humanitäärisellä katastrofilla ja sillä, että hänen "tuli ikävä poliittista päätöksentekoa".

Räväkkänä tunnetun Khaderin lähtö vaaleihin tuo kamppailuun uusia sävyjä. Sen lisäksi hän ja muut maahanmuuttajapoliitikot tekevät mitä tehokkainta integraatiotyötä näyttämällä, että demokraattiseen päätöksentekoon voi pyrkiä mukaan taustasta riippumatta.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat