Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija uskoo Ukrainan taistelujen taukoavan ainakin hetkeksi

HS kysyi asiantuntijoilta, mitä Debaltseven menetys merkitsee Ukrainalle

Ulkomaat
 
Gleb Garanich Reuters
Ukrainan uupuneita sotilaita saapui sotilasautoilla Debatsevestä Artemivskiin keskiviikkona. Kapinalliset moukaroivat perääntyviä joukkoja tykistötulella. Osa sotilaista pakeni jalan peltojen poikki.
Ukrainan uupuneita sotilaita saapui sotilasautoilla Debatsevestä Artemivskiin keskiviikkona. Kapinalliset moukaroivat perääntyviä joukkoja tykistötulella. Osa sotilaista pakeni jalan peltojen poikki. Kuva: Gleb Garanich Reuters

Miksi Ukraina perääntyi Debaltsevesta?
Ohjelmajohtaja Arkadi Mošes Ulkopoliittisesta instituutista: "Perääntymispäätöksellä Ukraina pelasti ihmishenkiä. Todennäköisesti se oli järkevää myös sotilaallisesti, koska Debaltseven hallinnasta ei ollut hyötyä Ukrainan sotilasoperaatioille.

Vasta vahvistettu tieto kaatuneiden määrästä – Kiovan hallinnon ilmoitukseen ei voi luottaa – kertoo, oliko kyse järjestäytyneestä perääntymisestä vai katastrofista. Joka tapauksessa tapahtuneella on valtavan kielteinen vaikutus Ukrainan joukkojen taistelutahtoon."

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Ukraina-ohjelman opettaja Arseniy Svynarenko: "Uusi Ilovaiskin kaltainen katastrofi olisi ollut takaisku Ukrainan presidentille ja hallitukselle, ja sellainen haluttiin välttää.

Moni varmasti odotti, että Ukraina taistelisi loppuun saakka, mutta Porošenko yrittää kääntää tilanteen positiiviseksi. Hän haluaa näyttää, että toinen osapuoli pitää kiinni sopimuksista, vaikka toinen ei. Kun kapinalliset jatkavat taisteluita tulitauosta huolimatta, Ukraina vetäytyy."

Alkaako tulitauko pitää nyt, kun separatistit saivat haluamansa?
Mošes: "Olisi johdonmukaista, että taisteluihin tulisi tauko ainakin siksi aikaa, että separatistit kokoavat joukkojaan uudestaan. Hekin ovat kärsineet pahoja tappioita.

Toisaalta on selvää, että kun separatistien on annettu rikkoa sopimuksia ja suhtautua välinpitämättömästi Ety-järjestön tarkkailijoihin ilman mitään rangaistusta, he ajattelevat voivansa hyvin tehdä samoin seuraavalla kerralla ja jatkaa alueiden valloittamista etenemällä Mariupolin kaupunkiin ja Donetskin ja Luhanskin alueiden rajoille asti."

Svynarenko: "Eivät separatistit saaneet haluamaansa. Debaltseve on yksi pieni kaupunki, ja kuvien perusteella pahoin tuhoutunut. Mutta se on tärkeä logistiikan kannalta, se sijaitsee Donetsin ja Luhanskin välissä. Kapinalliset ovat ilmaisseet tavoitteensa useaan otteeseen. He ovat sanoneet haluavansa sekä Luhanskin että Donetskin alueet ja aikovansa 'vapauttaa' Mariupolin.

Taistelut jatkuvat. Kapinallisten joukossa on todella radikaaleja ryhmiä, kuten kasakat. Joukossa on todella kiihkomielisiä venäläisnationalisteja. Ellei Venäjä lopeta tukeaan, separatistit yrittävät iskeä edelleen."

Kuinka suuri merkitys Debaltseven menettämisellä on Ukrainan hallinnolle?
Mošes: "Debaltseven hallinnan vaihtumisella itsessään ei ole mitään sotilaallista merkitystä. Ukrainankin on helpompi puolustaa uutta, lyhyempää rintamalinjaa. Strateginen merkitys on lähinnä logistinen, ja siinä mielessä merkitystä on enemmän separatisteille kuin Ukrainan hallinnolle.

Ukrainan hallinnon ja presidentti Petro Porošenkon on yhä vaikeampi selittää kansalaisille, miksi heidän pitää kärsiä. Ajatus on tietysti ollut, että separatisteille annettavilla myönnytyksillä saadaan aikaan aito rauha. Mutta jos myönnytyksillä ei saada rauhaa, pitää valmistautua poliittisiin seurauksiin."

Svynarenko: "Menetys on suuri, mutta ei niin suuri kuin se olisi voinut olla. Ilovaiskin kaltainen sotilaallinen tappio, jossa olisi kuollut ja vangittu paljon Ukrainan sotilaita, olisi tuonut vaikeuksia Porošenkon hallitukselle. Se olisi johtanut murtumiin poliittisessa rintamassa. Nyt ne saatiin estettyä.

Debaltseve on uusi käännekohta kriisissä. Kansainväliset järjestöt kuten Etyj ovat todenneet, että kapinalliset eivät noudata tulitaukoa ja etenevät edelleen. Jos tilanne jatkuu, Porošenko voi toteuttaa uhkauksensa ja julistaa maahan sotalain."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat