Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia valmistautuu eroon Espanjasta

Aluehallinto varmistaa otettaan Katalonian kriittisestä infrastruktuurista

Ulkomaat
 
Gustau Nacarino Reuters
Aluejohtaja Artur Mas valmistaa Kataloniaa itsenäisyyteen.
Aluejohtaja Artur Mas valmistaa Kataloniaa itsenäisyyteen. Kuva: Gustau Nacarino Reuters

Katalonian aluehallinto on alkanut varmistella otettaan strategisesta infrastruktuurista siltä varalta, että Katalonia irtautuu Espanjasta.

Aluejohtaja Artur Mas haluaa, että mahdollisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen Katalonia pystyisi välittömästi ottamaan hallintaansa esimerkiksi vesihuollon, sähkö- ja tiedonsiirtoverkot sekä satamat, lentokentät ja rautatiet – riippumatta Espanjan mahdollisesta vastustuksesta.

"Meidän pitää käyttää tulevat kuukaudet hyödyksemme ja valmistautua siltä varalta, että Kataloniasta tulee valtio", Mas sanoi sanomalehti El Punt Avuin mukaan.

Valmisteluja varten Katalonian aluehallinnon alaisuuteen on perustettu niin sanottu kansallinen siirtymäkomissio, jota johtaa oikeustieteilijä Carles Viver Pi-Sunyer.

Aluejohtaja Mas kertoi asiasta tiistaina. Sanomalehti La Vanguardian mukaan hän korosti, että kyseessä on vasta mahdollisen itsenäisyyden valmistelu. Suunnitelmia ei panna täytäntöön, ellei Katalonia julistaudu itsenäiseksi.

Pääministeri Mariano Rajoyn johtama Espanjan hallitus ei ole antanut Katalonian järjestää kansanäänestystä itsenäistymisestä. Siksi asiasta äänestetään käytännössä Katalonian aluevaaleissa 27. syyskuuta.

Itsenäisyysmieliset tavoittelevat alueparlamentista yhteistä enemmistöä, jonka saadessaan ne aloittaisivat Espanjan kanssa neuvottelut itsenäistymisestä. Jos Espanja ei suostuisi neuvotteluihin, uusi alueparlamentti julistaisi Katalonian itsenäiseksi yksipuolisella ilmoituksella.

Mielipidemittausten mukaan itsenäisyysmielisten vaalivoitto vaikuttaa hyvin epävarmalta. Aluehallinnon joulukuussa teettämässä kyselyssä itsenäistymistä kannatti 44,5 prosenttia ja vastusti 45,3 prosenttia vastaajista.

Itsenäisyyden suosio on kasvanut viime vuosina Kataloniassa, jolla on oma kieli ja kulttuuri. Syinä ovat muun muassa Espanjan talouskriisi ja Espanjan perustuslakituomioistuimen päätös perua Katalonian itsehallinnon laajentaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat