Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama valjastaisi arvot ja aatteet Isisiä vastaan

Kansainvälinen huippukokous pui ääriliikkeitä Washingtonissa

Ulkomaat
 
Saul Loeb AFP
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama korosti Los Angeles Times -lehdessä ei-sotilaallisia keinoja ääriliikkeiden suitsimiseksi.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama korosti Los Angeles Times -lehdessä ei-sotilaallisia keinoja ääriliikkeiden suitsimiseksi. Kuva: Saul Loeb AFP

Äärijärjestöjä ei voi voittaa aseilla, vaan tarvitaan aivoja – ja arvoja. Näin voi tiivistää Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kirjoituksen, joka julkaistiin keskiviikkona The Los Angeles Times -lehdessä.

Obaman oli määrä pitää puhe aiheesta myöhään keskiviikkona Suomen aikaa Washingtonissa, jossa järjestetään torstaina väkivaltaisia ääriliikkeitä käsittelevä huippukokous. Kokoukseen saapuu edustajia 60 maasta, erityisesti Lähi-idästä. Suomalaispoliitikkoja ei vieraslistalla ole.

Huippukokoukselta ei odoteta isoja poliittisia päätöksiä, vaan sen tehtävä on koota maailman johtajien rivit ja ideat yhteen kamppailussa Isisiä ja muita väkivaltaisia äärijärjestöjä vastaan.

Huippukokouksessa Yhdysvallat korostaa keinoja, joilla vaikutettaisiin länsimaissa kasvaneiden nuorten maailmankuvaan, jotta ääri-ideologiat eivät vetoaisi näihin. Erityisvastuu nuorten suojelusta on perheillä, ystävillä, opettajilla ja uskonoppineilla, Obama kirjoitti The Los Angeles Timesissa.

"Maailman täytyy edelleen nostaa esiin sellaisten muslimisaarnaajien ja oppineiden viestiä, jotka opettavat oikeaa, rauhanomaista tulkintaa islamista", Obama kirjoitti.

Obamalla oli viesti myös Lähi-idän itsevaltaisille johtajille. Rajoittamalla kansalaistensa oikeuksia nämä pelaavat äärijärjestöjen pussiin.

"Ääriliikkeet voidaan voittaa vain, jos ihmiset saavat oikeutetut huolensa kuulluiksi demokraattisen prosessin kautta."

Osa Obaman viestistä kuulosti eurooppalaisille suunnatulta. Yhdysvalloissa on viime viikkoina ilmestynyt useita kauhistuneita artikkeleita siitä, miten juutalaiset ympäri Eurooppaa joutuvat pelkäävään uskonsa takia. Myös muslimisiirtolaisten huonot olot Ranskan lähiöissä ovat saaneet yhdysvaltalaismediassa paljon huomiota.

Obama korostikin jälleen, että Yhdysvallat on menestynyt juuri monikulttuurisuutensa ansiosta.

"Kaikki me voimme tehdä osuutemme suojellaksemme niitä monikulttuurisia arvoja, jotka tekevät meistä amerikkalaisia", Obama kirjoitti. Terroristit tarjoavat vain kurjuutta ja kuolemaa, kun taas "vapaa yhteiskunta ja monikulttuuriset yhteisöt tarjoavat ihmisille mahdollisuuksia, oikeutta ja ihmisarvoa".

Tällä viikolla Yhdysvaltain kongressi keskustelee laista, joka antaa Obamalle muodollisen oikeuden käydä sotaa Isisiä vastaan. Kongressi on jakaantunut: etenkin demokraatit haluavat välttää sodan laajenemista. Monet republikaanit puolestaan vaativat kovempia otteita, ja osa olisi valmis lähettämään Irakiin taas yhdysvaltalaisjoukkoja.

Korostamalla muita kuin sotilaallisia keinoja kamppailussa äärijärjestöjä vastaa Obama yrittää tasapainotella näiden kahden leirin välillä ja välttää edeltäjänsä George W. Bushin virheitä Irakin suhteen.

Uutiskanava CNN:n tuoreenmielipidemittauksen mukaan 57 prosenttia yhdysvaltalaisista ei hyväksy sitä, miten Obama on hoitanut sodan Isisiä vastaan.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat