Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somalialaisnainen nousi Instagram-tähdeksi hulvattomilla videoillaan

Somaliaan palannut Ugaaso Abukar Boocow haluaa näyttää Mogadishun kaupunkina muiden joukossa

Ulkomaat
 
Ugaaso Abukar Boocowin Instagram-kuvissa näkyy Mogadishu, jossa kahvilakulttuuri orastaa ja nuoret tapaavat toisiaan rannalla.
Ugaaso Abukar Boocowin Instagram-kuvissa näkyy Mogadishu, jossa kahvilakulttuuri orastaa ja nuoret tapaavat toisiaan rannalla.

Somalialainen  Ugaaso Abukar Boocow on ponkaissut kansainväliseen suosioon kuvapalvelu Instagramiin lataamillaan kuvilla ja humoristisilla videoilla. Ne kuvaavat nuoren naisen elämää pääkaupunki Mogadishussa.

Yllättävintä kuvissa on se, ettei niiden todellisuus muistuta elämää sodasta toipuvassa maassa rikkiammuttuine rakennuksineen ja kärsivine ihmisineen. Sen sijaan se on melko tavallista arkea kaupungissa, jossa ystävykset viettävät aikaa kahviloissa tai vaikka kävelyllä rannalla.

"Olen luova ihminen. Kuvaan asioita, jotka miellyttävät minua esteettisesti", Ugaaso kertoo puhelimitse Mogadishusta.

Rohkeita kuvat ovat, sillä Somalia on edelleen epävakaa maa, jossa naisten asema on heikko.

Kuvillaan Ugaaso on noussut "globaaliksi Instagram-tähdeksi", kuten brittikanava BBC häntä kuvaili tiistaina.

Ugaaso Boocow syntyi Mogadishussa. Perhe hajosi ympäri maailmaa Somalian sisällissodan puhjettua vuonna 1991.

Ugaaso pakeni isoäitinsä kanssa Kanadaan. Hän varttui Torontossa ja palasi Somaliaan viime vuonna. Somaliaan jääneen äitinsä hän näki tuolloin ensimmäistä kertaa vuosiin.

"Suunnittelin aina palaavani Mogadishuun, kunhan se on turvallista. Viime vuosina turvallisuustilanne on parantunut huomattavasti", Ugaaso kertoo.

Instagram-tilin hän aloitti pitääkseen yhteyttä ystäviinsä Torontossa.

"He huolehtivat minusta, mutta puhelut Mogadishussa olivat kalliita ja internet-yhteydet kaatuilevat. Aloin lataamaan kuvia, jotta ystäväni tietäisivät, että olen turvassa ja hyvillä mielin."

Nyt hänen tilillään @ugaasadda on jo lähes 50 000 seuraajaa. Suosion myötä Ugaaso on ottanut tehtäväkseen levittää myönteistä kuvaa Mogadishusta, joka usein mielletään lähinnä vaaralliseksi ja kaoottiseksi paikaksi.

Useimmiten Ugaason kuvat ja videot esittävät häntä itseään jossain päin kaupunkia: hän poseeraa kultaisilla hiekkarannoilla tai kahvilassa ystävänsä kanssa, tai esittelee sodassa tuhoutuneen rakennuksen entisöintiä. Useissa kuvissa hän myös kaulailee aviomiestään.

Hulvattomilla videoillaan hän imitoi somalialaisnaisten ylidramatisoivaa puheenpartta. Ugaason mukaan somalialaiset ovat ottaneet kuvat ja videot vastaan pääosin positiivisesti.

"Enimmäkseen ihmiset ovat ylpeitä, että heidän maansa esitetään myönteisessä valossa", hän kertoo.

Arvostelua tai uhkauksia Ugaaso ei myönnä saaneensa. Jotkut kommentoijat tosin huolehtivat hänen turvallisuudestaan.

"He yrittävät osoittaa minulle, nuorelle naiselle, paikkaani."

Huoli turvallisuudesta ei ole täysin tuulesta temmattu. Pommi-iskuja ja ammuskeluja tapahtuu Mogadishussa yhä. Ugaason mukaan kansainvälisestä uutisoinnista saa kuitenkin liioitellun kuvan.

"Olen asunut täällä seitsemän kuukautta ja kuullut yhden räjähdyksen. Uutisten perusteella niitä tapahtuu kymmenen kertaa useammin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat