Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyan pommitus repii Egyptin ja Qatarin välejä

Egypti syytti öljyvaltio Qataria "terrorismin tukemisesta"

Ulkomaat
 
Reuters
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi tutki karttoja ilmavoimien lentäjien ja asiantuntijoiden kanssa Egyptin ja Libyan rajalla keskiviikkona.
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi tutki karttoja ilmavoimien lentäjien ja asiantuntijoiden kanssa Egyptin ja Libyan rajalla keskiviikkona. Kuva: Reuters

Arabimaailman runsasväkisimmän maan Egyptin ja Persianlahden upporikkaan öljyvaltion Qatarin välit rakoilevat pahasti.

Qatar veti tiistaina suurlähettiläänsä Egyptistä sen jälkeen, kun Egyptin edustaja Arabiliitossa oli syyttänyt Qataria "terrorismin tukemisesta".

Tätä ennen pieni mutta vaikutusvaltainen Qatar oli paheksunut Egyptin tekemiä ilmaiskuja Libyaan.

Diplomaattinen kriisi alkoi Arabiliiton kokouksessa Kairossa, kun liitto oli valmistelemassa julkilausumaa, jossa tuettiin Egyptin maanantaina tekemiä ilmaiskuja Libyaan.

Egypti iski jihadistijärjestö Isisin kohteisiin Libyan Dernassa kostona siitä, että Isis oli mestannut 21 sieppaamaansa egyptiläistä koptikristittyä.

Qatar esitti Arabiliitossa varauksia iskujen hyväksymiselle. Qatarin edustaja sanoi paheksuvansa "jäsenvaltioon tehtyä yksipuolista iskua, joka saattaa vahingoittaa viattomia siviilejä", uutistoimisto Reuters kertoi.

Qatarin mukaan Egyptin olisi pitänyt neuvotella Arabiliiton jäsenmaiden kanssa ennen pommituksia.

Egyptin Arabiliiton-edustaja Tareq Adel tyrmäsi Qatarin esityksen.

"Meidän tulkintamme Qatarin varauksesta oli se, että Qatar paljasti tukevansa terrorismia", Adel sanoi Egyptin virallisen uutisoimiston Menan mukaan.

Qatarin ja Egyptin välit ovat olleet koetuksella siitä lähtien, kun Egyptin armeija sysäsi islamistipresidentti Mohammed Mursin vallasta kesällä 2013. Qatar tuki Muslimiveljeskuntaa ja pönkitti Mursin valtakaudella Egyptin horjuvaa taloutta miljardien lainapaketeilla.

Mursin syrjäyttämisen jälkeen Egypti luokitteli Muslimiveljeskunnan terroristijärjestöksi ja vangitsi tuhansia järjestön jäseniä. Qatar taas on tarjonnut suojapaikan useille veljeskunnan johtohenkilöille.

Qatarin ja Egyptin välejä on hiertänyt myös oikeudenkäynti arabikanava Al-Jazeeran toimittajia vastaan Egyptissä. Al-Jazeera on Qatarin kuningashuoneen omistuksessa.

Egypti ja Qatar ovat molemmat länsivaltojen läheisiä liittolaisia. Qatar on mukana Yhdysvaltain johtamissa ilmaiskuissa Isis-järjestöä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Samaan aikaan Libya ja Egypti ovat vaatineet YK:ta lopettamaan Libyan asesaarron. Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus on pyytänyt tehokkaampaa aseistusta, jotta se saisi kukistettua useat kapinallisliikkeet.

Libya on ollut sekasorrossa vuodesta 2011 lähtien, kun Naton tukemat joukot syöksivät diktaattori Muammar Gaddafin vallasta. Libyan tunnustettu hallitus pitää majaansa Tobrukissa, kun taas pääkaupunki Tripoli on kilpailevan hallituksen vallassa.

Valtakamppailun katveessa jihadistijärjestö Isis on onnistunut levittäytymään Libyaan. Myös Italia, jonka siirtomaa Libya oli, on huolissaan Isisin asettumisesta Välimeren etelärannalle. Maanantaina julkaisemallaan mestausvideolla Isis uhosi valtaavansa Rooman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat