Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brändi nimeltä Isis syrjäytti al-Qaidan fanaatikkojen houkuttelussa

Useat pienemmät jihadistijärjestöt ovat julistaneet kuuluvansa terroristijärjestö Isisiin. Aiemmin terroristijärjestöt halusivat kuulua al-Qaidaan.

Ulkomaat
 
Isis kahdessa minuutissa
Isis kahdessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö Isis ja miten se toimii? Animaatio näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet lyhyessä ajassa huomattavia alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, graafikko: Uolevi Holmberg HS

Videolla tummiin pukeutuneet jihadistitaistelijat tappavat raa'asti oransseihin haalareihin puetut vangit.

Näky on jo surullisen tuttu jihadistijärjestö Isisin julkaisemilta videoilta Syyriasta ja Irakista.

Viikonloppuna Isis julkaisi videon, jossa surmataan 21 egyptiläistä koptikristittyä.

Tällä kertaa raakuus tapahtui kuitenkin Libyassa.

Egyptiläisvankien tappaminen saa kysymään, onko Isisin vaikutusvalta kasvamassa kansainvälisesti. Libyassa joukko jihadistisia ryhmittymiä on julistautunut Libyan Isis-järjestöksi.

Terrorismitutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) ei kuitenkaan usko, että libyalainen Isis saisi käskyjä Syyriassa ja Irakissa toimivalta emojärjestöltä.

"Tässä vaiheessa aitoa yhteyttä ei ole", Sinkkonen sanoo. "Isisin johtaja Abu Bakr Al-Bagdadi tuskin voi soittaa Libyaan ja sanoa, mitä siellä pitää tehdä."

Kyse onkin enemmän brändistä. Isisin karmeasta maineesta on tullut houkutteleva jihadistijärjestöille myös Syyrian ja Irakin ulkopuolella. Isisille brändin lainaaminen sopii, sillä näin se voi näyttää lonkeroidensa ulottuvan laajalle.

AFP
Kun al-Qaida on viime vuosina heikentynyt, Isis kerää yhä enemmän kannattajia. Kahden kilpailevan verkoston tavoitteissa on eroja. Isisin propagandavideolta vuonna 2014 tehdyssä kuvakaappauksessa asemiehet liikkuvat Irakissa lähellä Tikritin kaupunkia.
Kun al-Qaida on viime vuosina heikentynyt, Isis kerää yhä enemmän kannattajia. Kahden kilpailevan verkoston tavoitteissa on eroja. Isisin propagandavideolta vuonna 2014 tehdyssä kuvakaappauksessa asemiehet liikkuvat Irakissa lähellä Tikritin kaupunkia.

Vielä 2000-luvun alkupuolella tunnetuin terrorismibrändi oli al-Qaida. Se nousi maailman pelätyimmäksi terroristijärjestöksi 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloissa tehtyjen terroristi-iskujen myötä.

Al-Qaida on löyhä verkosto, jonka osaksi terroristiryhmät eri puolilta maailmaa ovat voineet ilmoittautua. Esimerkiksi Pohjois-Afrikassa toimii oma haaransa, samoin Jemenissä. Näiden alahaarojen yhteys keskusjohtoon on ollut melko löyhä.

Itse asiassa Isis oli samanlainen al-Qaidan alajärjestö. Se tunnettiin Irakin al-Qaidana ennen Syyrian sisällissotaa. Syyriassa Isis ajautui kuitenkin erimielisyyksiin al-Qaidan keskusjohdon kanssa. Lopulta al-Qaida julisti, ettei Isis kuulu sen brändin alle.

Nyt terroristijärjestö Isis näyttää kuitenkin syrjäyttäneen al-Qaidan globaalin jihadismin lippulaivana. Isisin suuri esiinmarssi kansainväliseen tietoisuuteen tapahtui, kun se onnistui valtaamaan laajoja alueita viime kesäkuussa Irakissa.

Samalla Isis julisti perustaneensa islamilaisen valtion Irakiin ja Syyriaan. Al-Qaida taas on heikentynyt viime vuosina.

Muutamat jihadistiryhmät ja taistelijat ovat kesän jälkeen julistautuneet Isisin tukijoiksi tai edustajiksi myös Syyrian ja Irakin ulkopuolella. Myös esimerkiksi Nigerian Boko Haram on vannonut uskollisuutta Isisille.

"Isis onnistui menemään al-Qaidan ohi globaalissa houkuttelevuudessa", Sinkkonen sanoo.

Libyan lisäksi esimerkiksi Siinain niemimaalla Egyptissä on jihadistiryhmiä, jotka sanovat nyt edustavansa Isisiä. Toistaiseksi kyse on enemmän Isisin pelottavan nimen hyödyntämisestä kuin aidosta yhteistyöstä.

Isisin viime tammikuussa julkaisemalla videolla näkyivät japanilaiset panttivangit Kenji Goto (vas.) ja Haruna Yukawa. Isis tappoi molemmat panttivangit.
Isisin viime tammikuussa julkaisemalla videolla näkyivät japanilaiset panttivangit Kenji Goto (vas.) ja Haruna Yukawa. Isis tappoi molemmat panttivangit.

Libyassa Isisille uskollisuutta julistavilla toimijoilla on jo hallussaan alueita.

Sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan Isisin johto lähetti läheisiä avustajiaan jo kesällä Libyaan valmistelemaan laajentumista. He loivat yhteyksiä paikallisiin jihadistiryhmiin.

Syksyllä reilun sadantuhannen asukkaan Darna julistettiin Isisin kaupungiksi.

Darna oli ehtinyt olla radikaalien ryhmien vallassa jo monta kuukautta. Isis onnistui yhdistämään paikalliset radikaalit ryhmät lippunsa alle.

"Isis ei siis valloittanut Darnaa, vaan siellä olevat ryhmät julistautuivat Isisin osaksi", sanoo tutkija Wolfgang Mühlberger Upista.

Mühlberger huomauttaa, että Isis on toistaiseksi yksi monista radikaaleista ryhmistä Libyassa. Se ei ole vielä kasvanut vaarallisimmaksi.

Isisistä voi kuitenkin pahimmassa tapauksessa olla kehittymässä samanlainen terrorismin franchising-ketju kuin al-Qaida.

The New York Timesin haastattelemien terrorismiasiantuntijoiden mukaan Isis hyväksyy brändinsä alle toimijoita helpommin kuin al-Qaida. Lehden mukaan Isis on ilmaissut kiinnostustaan toiminnasta Afganistanissa ja Pakistanissa lähettämällä alueelle rekrytoijiaan.

Kahden kilpailevan verkoston tavoitteissa on pieniä eroja.

Molemmat haluavat luoda islamilaisen kalifaatin, jota hallitaan niiden jyrkkien uskontulkintojen mukaan. Al-Qaidalle tämä tavoite on kuitenkin ollut eräänlainen utopia, joka toteutetaan myöhemmin.

"Isisiä sympatisoivat ryhmät pyrkivät taas ottamaan alueita haltuunsa", Sinkkonen sanoo.

Lisäksi Isis pyrkii al-Qaidaa enemmän kylvämään vihaa shiia- ja sunnimuslimien välille. Radikaalin sunnalaisen Isisin propagandassa shiiavastaisuudella on erityinen painoarvo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat