Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän keskiluokka hurahti Latviaan

Tutkivat journalistit selvittivät, ketkä ovat hankkineet Latvian oleskeluluvan Ukrainan sodan aikana viime vuonna

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Kiinteistönvälittäjä Margarita Serebro markkinoi Latviassa asuntoja pääasiassa venäläisille sijoittajille.
Kiinteistönvälittäjä Margarita Serebro markkinoi Latviassa asuntoja pääasiassa venäläisille sijoittajille. Kuva: Marko Mumm

Venäjän keskiluokka on hankkinut innokkaasti kiinteistöjä ja oleskelulupia EU-valtio Latviasta. Samaan aikaan Venäjän suhteet Euroopan unioniin ovat kylmenneet Ukrainan sodan vuoksi.

Tutkivan journalismin ryhmä Re:Baltica julkaisi torstaina kotisivullaan selvityksen Ukrainan sodan aikana Latvian oleskeluluvan saaneista ulkomaalaisista sijoittajista.

Ylivoimaisesti suurin ulkomaalaisten oleskeluluvan hankkijoiden ryhmä on Re:Baltican selvityksen mukaan Venäjän keskiluokka. Moni tähän ryhmään kuuluvista tai heidän perheenjäsenensä harjoitti pientä tai keskisuurta liiketoimintaa, usein rahoitusalalla.

Lisäksi Latvian oleskelulupia oli hankkinut pieni joukko liberaaleja toimittajia ja taiteilijoita. Pienemmän joukon muodostivat myös Venäjän valtioon kytköksissä olevien yritysten huippujohtajat ja heidän perheenjäsenensä.

Viime vuonna yli 3 000 venäläistä sijoittajaa hankki Latvian "kultaisen viisumin", kuten Re:Baltica nimittää Latvian myöntämiä viiden vuoden oleskelulupia EU:n ulkopuolelta tuleville sijoittajille.

Oleskelulupa takaa viisumin tapaan liikkumisvapauden Schengen-alueella Euroopassa.

Venäläisten kiinnostus Latvian oleskelulupia kohtaan nousi huippuunsa viime kesänä. Samaan aikaan sota Ukrainassa kiihtyi, matkustajakone ammuttiin alas ja EU kovensi pakotteitaan Venäjää kohtaan.

Monet venäläiset kuitenkin kiistivät oleskeluluvan ja kiinteistön ostamisen liittyvän tapahtumiin Ukrainassa. Haastatellut sijoittajat kehuivat Latviaa ja sen sijoituksia suosivaa ilmapiiriä. Monet keski-ikäiset venäläiset ovat lapsina neuvostoaikana lomailleet Latviassa.

Kesällä oli viimeinen mahdollisuus saada Latvian oleskelulupa edullisemmalla, kaupungista riippuen 70 000–150 000 euron kiinteistösijoituksella. Syyskuusta alkaen edellytyksenä on 250 000 euron sijoitus. Syksyllä oleskeluluvan hakijoiden määrä romahti.

Latvia alkoi vuonna 2010 myöntää oleskelulupia sijoittajille elvyttääkseen taloutta. Esimerkiksi Suomesta ei ole mahdollista saada oleskelulupaa sijoitusta vastaan.

Venäläisten oleskeluluvan hankkijoiden määrä alkoi Re:Baltican mukaan lisääntyä nopeasti jo vuoden 2012 vaalien jälkeen, jolloin Vladimir Putin valittiin uudelleen presidentiksi.

Viidessä vuodessa Latvian oleskeluluvan hankkineista 13 000 ihmisestä yli 10 000 on Venäjän kansalaisia.

Latviaan on kertynyt sijoituksia EU:n ulkopuolisilta oleskeluluvan hankkijoilta yli miljardilla eurolla. Re:Baltican mukaan vain viisi prosenttia sijoituksista on päätynyt reaalitalouteen. Rahaa on virrannut kiinteistöihin ja pankkeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat