Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n selvityskomissio: Syyrian sotarikoksista epäiltyjen nimiä ehkä julki

Syyrian sotaa tutkinut YK:n komissio uskoo, että nimilista voi hillitä väkivaltaisuuksia

Ulkomaat
 
Muhammed Badra Reuters
Ihmiset kävelivät raunioissa Syyrian Damaskoksen esikaupunkialueella 9. helmikuuta. Talot tuhoutuivat ilmaiskussa ja tykinlaukauksissa, joista aktivistit syyttivät Syyrian hallintoa.
Ihmiset kävelivät raunioissa Syyrian Damaskoksen esikaupunkialueella 9. helmikuuta. Talot tuhoutuivat ilmaiskussa ja tykinlaukauksissa, joista aktivistit syyttivät Syyrian hallintoa. Kuva: Muhammed Badra Reuters

Salaiset listat Syyrian epäillyistä sotarikollisista pitää muuttaa julkisiksi, ilmoitti sisällissotaan perehtynyt YK:n alainen selvityskomissio perjantaina julkaisemassaan raportissa.

Komission kokoamat listat on pidetty salassa, jotta syytettäviksi päätyvien oikeusturva ei vaarantuisi. Komissio on kuitenkin muuttanut mieltään, koska se uskoo nimien julkaisemisen hillitsevän väkivaltaisuuksia ja vähentävän siviilien kärsimyksiä Syyriassa, jossa sota on jatkunut pian neljä vuotta.

Tästä on kyse

Selvittäjät haluavat nimet julki

 Syyriassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2011.

 YK:n alainen selvityskomissio on koonnut listoja epäillyistä sotarikoksiin syyllistyneistä.

 Komissio suosittelee tähän asti salaisina pidettyjen listojen julkaisemista.

YK:n ihmisoikeusneuvosto päättää nimien julkaisemisesta kokouksessaan 17. maaliskuuta, uskoo selvityskomission brasilialainen johtaja Paulo Pinheiro.

"Yritämme vakuuttaa ja saada liikkeelle kansainvälisen yhteisön, jotta se vastuullisuuden nimissä harkitsisi kaikkia pöydällä olevia vaihtoehtoja eikä sivuuttaisi tämän sodan uhrien kammottavaa ja inhottavaa tilannetta", Pinheiro sanoi maanantaina YK:n päämajassa New Yorkissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Komission selvittäjät ovat vastikään saaneet valmiiksi viidennen listan epäillyistä sotarikoksiin syyllistyneistä. Aiemmat neljä listaa koostuvat sotilas- ja turvallisuusjoukkojen sekä ei-valtiollisten asejoukkojen komentajista sekä pidätyskeskusten johtajista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan listoilla on satoja nimiä, joista saatetaan julkaista kaikki tai vain osa.

"Nimien julkaisematta jättäminen neljän vuoden tehokkaan tutkinnan ja tekijöistä kootun neljän luottamuksellisen listan laatimisen jälkeen vain vahvistaisi heidän koskemattomuuttaan, jota vastaan komissio valtuutettiin taistelemaan", selvittäjät sanoivat raportissaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

"Komissio toivoo, että väitettyjen syyllisten varoittaminen auttaa maksimoimaan komission löydösten hillitsevän vaikutuksen ja suojelemaan ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua loukatuiksi."

Komission mukaan kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut velvollisuudessaan suojella syyrialaisia siviilejä. Osasyyllisinä selvittäjät pitävät sodan osapuolia tukevia ulkovaltoja, vaikkakaan he eivät suoraan maininneet esimerkiksi Syyrian hallinnon liittolaisia Venäjää ja Irania tai kapinallisia tukevia Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa ja Qataria.

Komission mukaan kansainvälinen tuki on helpottanut Syyrian hallinnon turvautumista voimankäyttöön sodan ratkaisemiseksi. Toisaalta kansainvälinen tuki kapinallisille on ollut niin vähäistä, että se ei ole auttanut haastamaan hallitusta mutta kylläkin johtanut ääriryhmien kuten Isisin aseman vahvistumiseen.

Komissio on toistuvasti vaatinut Syyrian tapahtumien viemistä Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) Haagiin, mutta asiasta ei ole päästy yksimielisyyteen YK:n turvallisuusneuvostossa, jonka pysyväisjäseninä on sodan kummankin osapuolen tukijoita.

Nyt selvittäjät ehdottavat, että Syyrian sisällissotaa käsittelemään perustettaisiin varta vasten oma kansainvälinen oikeusistuimensa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto perusti selvityskomission elokuussa 2011 tutkimaan ihmisoikeuksien rikkomista Syyrian sisällissodassa, joka alkoi aiemmin samana vuonna. Komissio pohjaa tietonsa muun muassa yli 3 500 haastatteluun uhrien ja silminnäkijöiden kanssa.

Yhä jatkuvassa sodassa on kuollut ainakin 210 000 ihmistä. Noin kymmenen miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa, mikä on näkynyt valtavina siirtolaisvirtoina lähimaissa ja Euroopassa asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat