Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan tulli valvoo häilyviä rajoja ja taistelee sisäistä korruptiota vastaan

Suomessa vieraillut tullin johtaja vakuuttaa virastonsa taistelevan korruptiota vastaan

Ulkomaat
 
Juha Metso
Ukrainan tullin johtaja Anatoli Makarenko on joutunut toimimaan erityistilanteessa, kun Itä-Ukrainassa käydään sotaa.
Ukrainan tullin johtaja Anatoli Makarenko on joutunut toimimaan erityistilanteessa, kun Itä-Ukrainassa käydään sotaa. Kuva: Juha Metso

Rajasta on kuluneen vuoden aikana tullut häilyvä käsite Ukrainassa.

Vuosi sitten maaliskuussa Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Sen jälkeen sota levisi Itä-Ukrainaan. Ukrainan Venäjän vastaisesta rajasta yli 400 kilometriä on ollut jo pitkään Venäjän-mielisten separatistien hallussa.

Ukrainan tullin johtajan Anatoli Makarenkon haasteet ovat siis kauniisti sanottuna suuret. Hän vieraili tällä viikolla Suomessa tutustumassa tullin toimintaan.

"Joudumme tekemään sellaisia asioita, joita emme ole aiemmin joutuneet tekemään. Olemme tekemisissä sodan kanssa."

Kun Venäjä miehitti Krimin, Ukrainan oli pikaisesti rakennettava uusi raja. Aluksi pystytettiin keveät tarkastuspisteet. Nyt rajalla toimii jo virallinen tulli, vaikka Ukraina pitää virallisesti Krimiä yhä omanaan.

"Krimille vie vain kaksi päätietä, minkä lisäksi on muutama pikkutie. Saimme rakennettua rajanylityspisteet kuukaudessa."

Venäjän vastaiselta rajalta Makarenkon tullimiehet joutuivat vetäytymään kesällä pikavauhtia. Separatistien vallatessa alueita idässä rajalta evakuoitiin 95 tullimiestä perheineen.

"Venäjä toimittaa siellä aseita, varustaa laittomia aseellisia joukkoja. Sillä rajalla ei tänä päivänä noudateta lakia."

Ukrainan armeija on viime viikkoina kärsinyt useita tappioita rintamalla.

Sotilastaustainen Makarenko uhoaa vaikeuksien vain yhdistävän ukrainalaisia. Hän vertaa tilannetta Suomen talvisotaan.

"Suomi joutui vuosina 1939–1940 käymään läpi oman testinsä saadakseen oikean itsenäisyyden. Ehkä me saimme vuonna 1991 itsenäisyytemme liian helposti. Luoja on nyt antanut meille tällaisen koettelemuksen."

Makarenko kertoo ihailevansa Carl Gustav Mannerheimia niin paljon, että hänen aikatauluunsa Suomessa on raivattu aikaa vierailulle marsalkan haudalla.

Ukrainan uusi epävirallinen itäraja kulkee nyt armeijan ja kapinallisten välisellä rintamalinjalla. Tullin miehiä ei tälle rintamalinjalle lähetetä, sillä tulli valvoo valtion ulkorajoja. Sen sijaan tullimiehet ovat kouluttaneet veropoliiseja vahtimaan kapinarajan yli Ukrainan puolelle virtaavaa tavaraa.

Ylityspisteille on rakennettu suojia konteista. Tyhjiä kontteja riittää, sillä Ukrainan vienti on kärsinyt sodasta pahasti.

Merkittävä osa Ukrainan koneenrakennus- ja elintarviketeollisuuden tuotteista meni ennen sotaa Venäjälle.

"Nyt Venäjän osuus Ukrainan tavarakaupasta on 20 prosenttia. Se on pudonnut melkein puoleen entisestä."

Sota ei ole Ukrainan ainoa haaste. Umpikorruptoitunutta hallintoa pitäisi uudistaa. Vuosi sitten valtaan noussut uusi hallinto on luvannut kitkeä korruption, mutta käytännössä uudistukset ovat olleet hitaita.

Makarenko syyttää korruption syvyydestä vuosi sitten kaadettua presidentti Viktor Janukovytšin hallintoa.

Hänen mukaansa korruptiosta tuli Janukovytšin kaudella entistä järjestäytyneempää. Hän uskoo mielialan muuttuneen Ukrainassa.

"Korruption ideologia on rikottu, mutta yhden lohikäärmeen tilalle tuli monta pientä. Nyt ne on tuhottava."

Tulli on ollut yksi pahimmista korruptiopesäkkeistä Ukrainassa. Makarenko vakuuttaa, että myös tullissa otetaan korruptionvastainen työ tosissaan.

Useat Janukovytšin kauden johtajista ovat saaneet lähteä. Muutos vie kuitenkin aikaa.

"Ukrainalainen tullivirkamies tienaa kuukaudessa sata dollaria. Sillä rahalla ei voi elää. Hänestä tulee silloin korruption kohde. Toisella puolella on liikemies, joka ei halua maksaa veroja ja toisella nälkäinen tullimies."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat