Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska: Ydinpelotteen aika ei ole vielä ohi

François Hollanden mukaan tilanne ei salli heikkouksia

Ulkomaat
 
Guillaume Horcajuelo / AFP
François Hollande
François Hollande Kuva: Guillaume Horcajuelo / AFP

Ranskan presidentin François Hollanden mukaan kansainvälinen tilanne on niin räjähdysherkkä, ettei nyt ole ydinasepelotteesta luopumisen aika.

"Kansainvälinen tilanne ei salli minkäänlaisia heikkouksia  –ydinpelotteen aika ei siksi ole ohi", sosialistipresidentti sanoi torstaina Istresin tukikohdassa ranskalaisviestimien mukaan. "Elämme vaarallisessa maailmassa – – Meitä suoraan tai epäsuorasti uhkaavien konfliktien uhkaa ei voi sulkea pois."

Hollanden mukaan kulunut vuosi Euroopassa osoittaa, "ettei rauhaa voi koskaan pitää itsestäänselvyytenä". Hän ei suoraan maininnut Venäjää.

Ydinaseriisunnan puolesta kampanjoiva kansainvälinen ICAN-järjestö tuomitsi Hollanden kommentit tuoreeltaan. Myös ydinaseriisuntaa ajava brittiläinen Campaign for nuclear disarmament -järjestö arvosteli puhetta.

"Presidentti Hollanden sapelinkalistelu ei millään tavalla helpota kansainvälisiä jännitteitä", se arvioi.

Ranskassa presidentit ovat ottaneet tavaksi vähintään kerran kautensa aikana pitää maan ydinasepelotetta koskevan puheen. Edellisen kerran vastaavan puheen piti Hollanden edeltäjä Nicolas Sarkozy vuonna 2008.

Tiedossa on pitkään ollut, että Ranskalla on noin 290 ydinkärkeä toimintavalmiudessa. Puheessaan Hollande kuitenkin yksilöi ensimmäistä kertaa Ranskan ydinaseita.

Hollanden mukaan Ranskalla on "vähemmän kuin 300 ydinkärkeä, kolme sukellusveneistä laukaistavaa 16 strategisen (pitkän kantaman) ohjuksen patteria ja 54 ilmasta laukaistavaa keskipitkänmatkan ohjusta."

Luvut ovat lähellä aiempia arvioita. Hollanden mukaan hän halusi ilmoituksellaan kannustaa muitakin ydinasevaltioita kertomaan arsenaalistaan.

Vakiintuneista ydinasevalloista erityisen nihkeästi ydinaseistaan kertoo Venäjä. Ydinaseiden leviämistä estävän NPT-ydinsulkusopimuksen allekirjoittajiin kuuluvat Ranska, Venäjä, Yhdysvallat, Britannia ja Kiina.

Ydinaseen ovat hankkineet myös Intia, Pakistan, Pohjois-Korea ja Israel. Israel ei ole tunnustanut omistavansa ydinasetta.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 16 350 ydinasetta. Niistä noin 4 150 on toimintavalmiudessa, arvioi Ruotsin kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti SIPRI.

Ydinaseiden määrä on laskenut dramaattisesti kylmän sodan jälkeen, ja se laskee edelleen. Silti ydinaseriisunnan aika on toistaiseksi auttamattomasti ohi. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puhe ydinaseettomasta maailmasta oli utopia jo vuonna 2009, mutta tänään se on sitä ehkä enemmän kuin koskaan.

"Ainoa olemassa oleva sopimusprosessi on Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen vuonna 2011 voimaan tullut New START -sopimus, jossa molemmat ovat sitoutuneet supistamaan operatiivisten strategisten ydinkärkien lukumäärän 1550:een helmikuuhun 2018 mennessä", sanoo strategian professori Pekka Sivonen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Yhdysvallat on sanonut olevansa valmis lisäsupistuksiin vuoden 2018 jälkeen.

"Muuten ei ole olemassa mitään suunnitelmia käynnistää uusia sopimusprosesseja, koska kansainvälinen tilanne on niin kiristynyt", Sivonen sanoo.

Guillaume Horcajuelo Reuters
Presidentti François Hollande puhui Ranskan ydinasearsenaalista torstaisella vierailullaan Istresin sotilastukikohdassa Etelä-Ranskassa.
Presidentti François Hollande puhui Ranskan ydinasearsenaalista torstaisella vierailullaan Istresin sotilastukikohdassa Etelä-Ranskassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat