Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiluokka niskuroi – Johtaja pani kansan taas ojennukseen

Vladimir Putin palasi presidentiksi, mutta Venäjä oli muuttunut ja keskiluokka niskuroi. Alkoi kurinpalautus, joka yltyi Ukrainan sodan myötä. Fjodor Šnaider ja muut nuoret toivot eivät muista Venäjää ilman Putinia, mutta ovat nähneet maailmaa.

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen
Dmitri Astakhov Ria Novosti
Vladimir Putin käveli Kremlin muurin laidalla Moskovassa vuoden 2012 toukokuussa voitonpäivän aattona järjestetyn seremonian jälkeen. Samana keväänä hän vietti kolmansia virkaanastujaisiaan.
Vladimir Putin käveli Kremlin muurin laidalla Moskovassa vuoden 2012 toukokuussa voitonpäivän aattona järjestetyn seremonian jälkeen. Samana keväänä hän vietti kolmansia virkaanastujaisiaan. Kuva: Dmitri Astakhov Ria Novosti
Sarja kertoo, miten Venäjästä tuli Vladimir Putinin Venäjä. Osa 6. Vuodet 2012-2015. Sarja päättyy.

Pietari. Musta Mercedes-Benz lipui kohti Kremliä halki autioiden Moskovan katujen. Limusiinin sisällä istui Vladimir Putin, joka oli matkalla kolmansiin virkaanastujaisiinsa Venäjän presidentiksi. Oli toukokuu vuonna 2012, ilma oli lämmin ja pääkaupungin bulevardit jo vehreitä.

Auton reitti oli eristetty ja vartioitu. Hurraavia kansanjoukkoja ei näkynyt missään. Sen sijaan leveitä puistokatuja pitkin eteni presidenttiä vastustavien mielenosoittajien joukko. Tiedot uusista kokoontumispaikoista ilmoitettiin Twitterissä.

Siellä alkoivat levitä myös vitsit, joissa karmivan tyhjää Moskovaa verrattiin zombie-elokuvien kulisseiksi.

Putin oli valittu yli 45 miljoonan venäläisen eli 63 prosentin äänisaaliin tuella presidentiksi kolmatta kertaa, mutta Venäjä oli muuttunut. Erityisesti Moskovan keskiluokka vaati kaduilla rehellisiä vaaleja ja todellisia vaihtoehtoja politiikkaan. Presidentti oli menettänyt pääkaupungin tuen.

Putinin kotikaupungissa Pietarissa luovan luokan liikehdintää oli siedetty huonommin kuin Moskovassa. Lupia mielenosoituksille annettiin vain harvoin, ja poliisi ja erikoisjoukot hajottivat kovakouraisesti luvattomat protestit. Sätkiviä nuoria kannettiin poliisiautoihin.

Näitä katuprotesteja seurasi sivusta juuri koulunsa päättänyt Fjodor Šnaider. Hän teki johtopäätöksen. Venäjän piti muuttua, mutta mielenosoituksissa notkuminen ei hänen mielestään auttanut.

"Se on absurdi vaikuttamisen muoto, joka ei johda mihinkään."

Šnaider marssi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän puoluetoimistoon ja ilmoitti haluavansa jäseneksi. Halukkaat pääsevät puolen vuoden koeajalle, minkä jälkeen jäsenyys virallistetaan.

"Jos haluaa olla realistinen, pitää vaikuttaa järjestelmän sisällä", Šnaider perustelee valintaansa pietarilaishipstereiden suosimassa kiinalaisessa ruokalassa ja hörppää vihreää teetä muovituopista.

Lisäksi puolueen jäsenyys voi edistää uraa ja ansaintamahdollisuuksia. Šnaiderin opiskelijabudjetilla rahat riittävät teen lisäksi 150 ruplan eli parin euron isoon nuudeliannokseen. Se on Pietarin keskustan sekasortoisimman markkinapaikan, Apraksin dvorin, kiinalaisen työntekijän peruslounas.

Sergei Grachev
Fjodor Šnaider kuvattiin kyrillistä p-kirjainta esittävän graffitin edessä Pietarissa. Se merkitsee sanaa pamjat eli muisto ja on osa Vladimir Putinia tukevan nuorisojärjestön syntymäpäivälahjaa presidentille lokakuussa 2014. Graffiteja maalattiin eri puolille Venäjää, ja yhteensä niistä muodostui sana spasibo, kiitos. Nuorisojärjestö Set ilmoittaa periaatteekseen muun muassa homoliittojen vastustamisen ja suuren isänmaallisen sodan voiton vaalimisen.
Fjodor Šnaider kuvattiin kyrillistä p-kirjainta esittävän graffitin edessä Pietarissa. Se merkitsee sanaa pamjat eli muisto ja on osa Vladimir Putinia tukevan nuorisojärjestön syntymäpäivälahjaa presidentille lokakuussa 2014. Graffiteja maalattiin eri puolille Venäjää, ja yhteensä niistä muodostui sana spasibo, kiitos. Nuorisojärjestö Set ilmoittaa periaatteekseen muun muassa homoliittojen vastustamisen ja suuren isänmaallisen sodan voiton vaalimisen.

Muidenkin venäläisten protestointihalut hälvenivät, kun Putin oli vannonut virkavalansa. Käännekohdaksi muodostui seremoniaa edeltänyt päivä. Bolotnajan aukiolla 6. toukokuuta järjestetty iso opposition mielenosoitus päättyi mellakkaan protestoijien ja poliisin välillä. Kuka provosoi ja ketä, jää edelleen hämäräksi.

Naapurimaiden kansannousut saattoivat kolkuttaa Putinin mielessä, kun hän päätti nujertaa vastarinnan alkuunsa. Bolotnajan mielenosoittajia pidätettiin, ja poliittiseksi syytetyssä oikeudenkäynnissä heille langetettiin 2–4 vuoden vankeustuomiot. Osa tuomituista armahdettiin myöhemmin.

Lakeja alettiin kiristää. Nurmikon tallaamisesta epävirallisessa mielenosoituksessa rapsahti isot sakot. Ymmärrys Putinin valtakauden jatkumisesta, uudet rajoitukset ja Bolotnajan pidätykset tyrehdyttivät protestoinnin.

Krimin liittämisen jälkeisellä Venäjällä protestihengestä ei ole jäljellä sitäkään rahtusta. Putin on toistaiseksi onnistunut tarjoilemaan Ukrainan sodan Venäjän kohtalonkysymyksenä.

Presidentin naurunalaisiksi tehneet hudit unohtuivat. Mielenosoittajien valkoisten nauhojen vertaaminen kondomeihin tai lintujen muuttomatkan johtaminen kurkiasussa liitäen ovat epäolennaisia harharetkiä, kun ihmiset hakevat turvaa ulkoiselta uhkalta.

Šnaider, 21, syntyi vuonna 1993 eli seitsemän vuotta ennen kuin Putin nousi ensimmäistä kertaa presidentiksi. Hän on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Venäjällä, jota Putin on muovannut.

"En muista mitään Venäjästä ilman Putinia."

Ensimmäinen Šnaiderin muistikuva presidentistä puolestaan on 11.9.2001 terrori-iskujen jälkeen, jolloin presidentti vakuutti kumppanuutta Yhdysvaltojen kanssa.

Nyt nuo vakuuttelut hymyilyttävät Šnaideria.

Verovirastossa ikänsä työskennelleiden isoäidin ja äidin jalanjälkiä seuraten Šnaider pyrki opiskelemaan taloustieteitä. Hän pääsi Venäjän presidentin alaisuudessa toimivaan Luoteis-Venäjän hallintoyliopistoon lukemaan johtamista.

Šnaider on yritteliäs nuori mies, jonka ideat ovat eksyneet byrokratiaviidakkoon. Hän toi Intiasta kolme polkupyörää aikomuksenaan tuunata niistä Venäjällä uniikkeja retropyöriä. Se osoittautui kannattamattomaksi, mutta vetoapua venäläisvalmisteisten pyörien hankkimiseksi ei herunut valtion yrityskomitealta.

"He keskittyvät epämääräisten sosiaalihankkeiden tukemiseen, eivät venäläisen tuotannon parantamiseen."

Yhtenäisen Venäjän jäsenhakemuskin viipyi matkalla kaksi vuotta.

"Lopulta soitin toimistolle ja ihmettelin, mitä sille oli käynyt. Koko tämän ajan olin heidän listoissaan kokelaana, mutta kukaan ei vaivautunut ottamaan minuun yhteyttä varsinaisen jäsenyyden antamiseksi."

Šnaider ei myöskään koe, että olisi Venäjän valtapuolueelle erityisen tarpeen.

"He kutsuvat minut vain tilaisuuksiin, joissa pitää laskea kukkia jonkun haudalle tai patsaalle."

Hän ei kuitenkaan syytä Putinia byrokratiasta.

"Presidentti on vain keulakuva, joka vetää puoleensa koko järjestelmäkritiikin."

Hän ei myöskään ole koskaan äänestänyt. Pelkäätkö, että äänesi varastetaan?

Šnaider kiertelee, kuten monen muunkin kysymyksen kohdalla. Krimin liittämisestä ja Ukrainasta kysyessä häneltä saa venäläispoliitikkojen unelmavastaukset, vaikka hänellä onkin vaikeuksia pitää kasvojen ilme peruslukemilla.

Sitten hän vakavoituu.

"Venäjällä järjestelmän arvostelulla voi olla seurauksia."

Energinen ja valtajärjestelmälle kohtalaisen lojaali Šnaider on sitä nuorta sukupolvea, josta Putinin Venäjän pitäisi pystyä pitämään kiinni.

Bolotnajan jälkeinen kurinpalautus oli pientä sen rinnalla, miten lakeja kiristettiin Ukrainan vallanvaihdon jälkeen.

Venäläisten henkilötiedot pitää ensi vuoden syksystä alkaen säilyttää kotimaassa, ja kiroilu elokuvissa on kielletty. Helmikuussa 2015 pietarilainen oikeusistuin teki historiaa ja määräsi vuorokauden pidätyksen rangaistukseksi aktivistille, joka oli jakanut sosiaalisessa mediassa kutsun luvattomaan mielenosoitukseen.

Tilastoitu maastamuutto kasvoi viime vuonna.

Tulevaisuus huolestuttaa Šnaideria. Toistaiseksi hänen suunnitelmansa on lähteä opiskelemaan Ruotsiin tai Kiinaan, minne vain saa helpommin apurahan.

"Sen jälkeen voin myydä työpanokseni kalliimmalla Venäjällä."

Venäjältä hän ei halua muuttaa kokonaan pois, mutta hän harkitsee muuttoa.

"Mennään liian pitkälle, jos aletaan vaatia viisumia maasta poistumiseen tai rajoitetaan valuutan käyttöä."

Hän ei ole Putinin huippuunsa hiotun propagandakoneiston ja television varassa, vaan seuraa talousuutisia New York Timesista ja Financial Timesista. Siellä ei kerrota mitään, mikä voisi piristää Putininkaan ajatuksia tulevasta.

HS: n kirjoitussarjan "Putin vallassa 15 vuotta" päättyy. Sarja kertoi, miten Venäjästä tuli Vladimir Putinin Venäjä. Aikaisemmat osat löytyvät alta.

1. osa: Ljudmila-vaimo leipäjonossa pohjusti Putinin suurvaltauhoa

2. osa: Putinin Pietarin-kavereista tuli Venäjän eliittiä

3. osa: Tappolistalle joutunut agentti HS:n haastattelussa: "Putinin lähipiiri – mahtavia satusetiä!"

4. osa: Ukrainan oranssi šokki muutti Putinin ulkopolitiikan

5. osa: Putin halusi Medvedevistä juoksupojan – jota USA nimitteli "Batman-Putinin Robiniksi"

Denis Sinjakov reuters
Tuhannet ihmiset Venäjän eri kaupungeissa osallistuivat vuoden 2012 toukokuussa Vladimir Putinin vastaisiin protesteihin.
Tuhannet ihmiset Venäjän eri kaupungeissa osallistuivat vuoden 2012 toukokuussa Vladimir Putinin vastaisiin protesteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat