Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset pois tieltä – aikuisen pitää ajatella

Lontoon Victoria & Albert -museossa tajuaa, että kaikki liittyy kaikkeen

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Jos ei tunne historiaa, ei voi tuntea myöskään nykypäivää
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Jos ei tunne historiaa, ei voi tuntea myöskään nykypäivää
Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtajan Annamari Sipilän lempipaikka kaupungissa on Victoria & Albert -museo. Video: Conor O'Leary.

Tenavia pyörii joka paikassa, ja meteli on kamala. Missä viipyy EU-direktiivi, joka kieltää lapsilta pääsyn museoihin?

Tavallisena arkipäivänä Lontoon Victoria & Albert -museossa saa olla rauhassa. Koulujen talvilomaviikolla tilanne on toinen.

Kuudenteen kerrokseen lapset eivät jaksa töppöjaloillaan kivuta. Siellä on esillä lasia ja keramiikkaa: tuhansia ja tuhansia lautasia, laseja ja kuppeja.

Ihmiset ovat tehneet astioita aina ja kaikkialla. Historia on eletty katse lautasessa. Jokainen on syönyt, kunnes on kuollut.

Rikkailla on ollut kultareunaiset posliininsa, köyhillä puu- ja savikuppinsa. Vuosisadat ovat tehneet niistä yhtä arvokkaita.

Kuningatar Viktoria avasi V&A-museon vuonna 1857. Museo sai nykyisen nimensä vasta vuonna 1899.

Kahden vuosiluvun väliin mahtuu myös brittiläisen imperiumin paisuminen ja huippukausi. Imperiumi laajeni mantereelta toiselle ja alisti valtaansa kansan toisensa jälkeen.

Samalla Lontoon Kensingtonissa museokokoelma alkoi kasvaa. Maailman joka nurkasta rahdattiin tavaraa: veistoksia, kirjoja, tekstiilejä, huonekaluja, koruja, astioita, arkkitehtonisia ja muita piirustuksia – kaikkea, mitä taide ja taideteollisuus voivat tuottaa.

Brittiläistä imperiumia ei enää ole. Sen alamäki alkoi kuningatar Viktorian kuoltua vuonna 1901, ja hyvä niin. Kansoille kuuluu itsemääräämisoikeus.

V&A-museon kokoelmat taas voivat paksusti. Taideteoksia ja muita esineitä on lähes viisi miljoonaa noin 5 000 vuoden ajalta. Täällä totisesti näkee, mihin ihmiset ovat panneet aikansa ja vaivansa.

Historia ei ole vain taisteluita ja luetteloita hallitsijoista. Samaan aikaan joku muu on kutonut kangasta, käynyt viljakauppaa, valmistanut kirjoitustarpeita, soittanut huilua ja sovittanut kenkiin uusia solkia.

V&A-museossa tajuaa myös sen, kuinka kaikki liittyy kaikkeen. Kukaan ei voi elää yksin ja riippumattomana omalla saarellaan – ei ennen eikä etenkään nyt. Eivät edes britit, suomalaisista puhumattakaan.

Kovakuntoinen lapsilauma lehahtaa ylimpään kerrokseen. Energiaa riittää. Annetaankohan niille liikaa ruokaa?

Olkaa hiljaa, lapset. Kuunnellaan yhdessä historian havinaa. Antakaa aikuisen ajatella.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Conor O'Leary
HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä on tajunnut Victoria & Albert -museossa, ettei kukaan voi elää yksin ja riippumattomana omalla saarellaan.
HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä on tajunnut Victoria & Albert -museossa, ettei kukaan voi elää yksin ja riippumattomana omalla saarellaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat