Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supermarketissa kaikkea on liikaa – ihanaa!

Kymmenien vaihtoehtojen edessä asiakkaan on päätettävä, millainen ihminen hän haluaa olla

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Amerikkalaisessa supermarketissa on tuotteita, joita en ole aiemmin ymmärtänyt haluta
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Amerikkalaisessa supermarketissa on tuotteita, joita en ole aiemmin ymmärtänyt haluta
Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken lempipaikkoja Yhdysvalloissa ovat supermarketit. Video: Dermot Tatlow.

Amerikkalaiset ovat neroja keksimään tuotteita tarpeisiin, joita ihmisellä ei ole aikaisemmin ollut.

Otetaan lakanapihdit. Ne ovat pienet muoviset nipsut, joiden tehtävä on pitää patjan alle pingotettu lakana siististi paikallaan. Kun olen kerran nähnyt ne, kuinka voisin pärjätä ilman?

Tämän takia rakastan amerikkalaista supermarkettia. Joka kauppareissulla ymmärrän enemmän sekä raportointimaastani että siitä maasta, josta olen kotoisin.

Suomalainen saattaa ajatella, ettei kukaan oikeasti tarvitse lakanapihtejä – tai kahtakymmentä erilaista hammastahnamakua, jäätelölaatua, pahvikahvia.

Meitä saattaa ärsyttää, jos joudumme valitsemaan kahvimukin koon lisäksi myös pavun, vahvuuden, maitolaadun, päälle ripoteltavat mausteet. Rasittavaa, aikaa vievää, tarpeetonta!

Amerikkalaiselle valinnanvapaus on itseisarvo. Jokainen on yksilö, jolla on erilaiset tarpeet ja halut. Siksi hänen pitää saada myös yksilöllinen kahvinsa (tai hammastahnansa, tai jäätelönsä).

Maassa, jossa kaikki ovat alun perin kotoisin muualta, kaikkien ei voi olettaakaan pitävän kaikesta. Jos yksi laatu ei mene kaupaksi, se poistuu hyllystä luonnollisen valinnan kautta.

Entä sitten hinta?

Amerikka on jakautunut jyrkästi rahan perusteella. Supermarketista saa halpaa ruokaa, joka on yleensä myös rasvaista, epäterveellistä ja teollista.

Toisaalta voi valita tuoretta ja luomua, mutta silloin kauppalasku on helposti kaksinkertainen. Ei olekaan ihme, että köyhät ihmiset ovat Yhdysvalloissa lihavampia kuin vauraat.

Sitten on vielä kirjo. Kun amerikkalaisessa supermarketissa on "kansainvälisen ruoan" osasto, se ei tarkoita belgialaista suklaata vaan vuohenlihaa ja lehmännahkaa, jota ostavat asiakkaat Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta. Hyllyjen välissä kuulee useita eri kieliä.

Kun minulta kysyy, millainen Amerikka on, kysyn aina, mikä niistä: vauras, koulutettu Amerikka, auringonkukansiemenleivät, lehtikaalisipsit ja vapaana vaeltaneen biisonin liha?

Vai pienituloinen nacho-Amerikka, jello-Amerikka, friteeratun kanan Amerikka? Vai ehkä uusi, kasvava lehmännahka-Amerikka?

Kaikki kohtaavat supermarketissa, ja kaikki ovat totta.

Laura Saarikoski HS
Washington

Dermot Tatlow
HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken ei tarvitse miettiä, milloin supermarketti on auki. Se on kiinni vain aamuyöllä.
HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken ei tarvitse miettiä, milloin supermarketti on auki. Se on kiinni vain aamuyöllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat