Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivalta­uutiset leimaavat Meksikoa

Ulkoministeri José Antonio Meade sanoo, että väkivalta on vähentynyt mutta vaivaa joitain alueita

Ulkomaat
 
Laura Oja HS
"Suuri naapuri sitoo Meksikon ja Suomen yhteen, joskin esimerkiksi siirtolaisuus on isompi asia Meksikon ja USA:n kuin Suomen ja Venäjän välillä", sanoo Meksikon ulkoministeri José Antonio Meade.
"Suuri naapuri sitoo Meksikon ja Suomen yhteen, joskin esimerkiksi siirtolaisuus on isompi asia Meksikon ja USA:n kuin Suomen ja Venäjän välillä", sanoo Meksikon ulkoministeri José Antonio Meade. Kuva: Laura Oja HS

Rikollisjengien väkivalta yhdistää kahta Meksikosta kantautunutta uutista, jotka ovat viime vuosina koskettaneet suomalaisia ja maailmaa eniten.

Ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkola ja hänen kollegansa Bety Cariño ammuttiin Oaxacan osavaltiossa huhtikuussa 2010. Tapauksen tutkinta on yhä pahasti kesken ja valtaosa epäillyistä vapaalla jalalla, vaikka Suomi on valtion johtoa myöten painostanut Meksikoa hoitamaan asiaa.

Artikkeliin liittyvät

Oaxacan naapuriosavaltiossa Guerrerossa 43 opiskelijaa siepattiin ja todennäköisesti tapettiin syyskuussa 2014. Heidän kohtalostaan tai syyllisistä ei ole varmuutta.

Jaakkolan ja siepattujen opiskelijoiden tapauksia yhdistää sekin, että epäiltyjen joukossa on viranomaisia tai julkisissa viroissa toimivia ihmisiä.

"Jos vertaa lähihistoriaan, väkivallan määrä Meksikossa on vähentynyt dramaattisesti, noin 25 prosenttia neljän viime vuoden aikana. Väkivaltaa on selvästi vähemmän kuin Latinalaisen Amerikan maissa keskimäärin ja esimerkiksi Brasilian kaltaisissa maissa", kertoo Meksikon ulkoministeri José Antonio Meade HS:n haastattelussa Helsingissä osana Pohjoismaiden-kiertuettaan.

"Samalla meillä on alueellisia haasteita osavaltioissa, kuten Guerrerossa, jossa paikallishallinto oli selvästi paitsi osallinen tapahtumiin myös heikko ja kykenemätön toimimaan asukkaiden hyväksi odotetulla tavalla."

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi runsas viikko sitten, että Jaakkolan murhan kahta avaintodistajaa on uhkailtu, jotta he eivät todistaisi oikeudessa. Uhkailu sai todistajat pakenemaan kotikaupungistaan.

Amnestyn mukaan viranomaiset eivät pysty takaamaan todistajien turvallisuutta.

"Itse asiassa olemme tarjonneet suojelua todistajille jo jonkin aikaa. Suojelun piirissä on ollut kaksi todistajaa, ja meidän pitää todennäköisesti laajentaa sitä", Meade vastaa arvosteluun.

Neljästätoista epäillystä yksi on kuollut, rikollisryhmän johtaja vangittu muiden rikosten perusteella ja vain kaksi muuta pidätetty, heistä jälkimmäinen kuluneella viikolla.

"Tapaukseen kytkeytyy niin paljon ihmisiä, että vallitsevissa olosuhteissa on vaikeaa selvittää aukottomasti, kuka oli tarkalleen vastuussa mistäkin", Meade sanoo.

"Näiden kolmen pidätyksen ansiosta pääsemme paitsi syyttämään pidätettyjä myös edistämään kokonaistutkintaa."

Opiskelijoiden sieppaamistapaus on lietsonut Meksikossa mielenosoituksia, joissa on vastustettu väkivallan kulttuuria ja syytetty hallitusta kyvyttömyydestä ehkäistä ja tutkia väkivaltarikoksia. Tapauksesta on tullut toistaiseksi suurin koettelemus Meksikon presidentille Enrique Peña Nietolle, joka aloitti virassaan joulukuussa 2012.

Sieppauksen järjestämisestä epäiltynä on pidätetty Igualan kaupunginjohtaja ja hänen vaimonsa. Osallisuudesta epäilty kaupungin poliisipäällikkö on kateissa.

Viranomaisten selvityksen mukaan poliisi otti kiinni mielenosoitukseen matkustaneet opiskelijat ja luovutti heidät paikalliselle rikollisjärjestölle, joka tappoi ja poltti heidät.

Muun muassa opiskelijoiden vanhemmat ovat epäilleet teoriaa, sillä tutkijat ovat tunnistaneet väitetyistä jäänteistä ainoastaan yhden opiskelijoista.

"Hallitus voi vain osoittaa voimavaroja ja sitoutumista sekä johtaa läpinäkyvää tutkintaa. Oikeudenkäyntiä varten on pidätetty yli sata ihmistä, joiden väitetään liittyvän tapaukseen. Olemme kutsuneet riippumattomia kansainvälisiä ihmisoikeustarkkailijoita tutustumaan tutkintaan", Meade sanoo.

"Meksikossa on monta todellisuutta. Toisaalta on Meksiko, joka työskentelee kovasti kohentaakseen talouttaan, jotta se voisi tarjota kasvua, työllisyyttä ja parempia elämän edellytyksiä. Samalla työskentelemme kovasti ja menestyksekkäästi väkivallan vähentämiseksi Meksikossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat