Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingin hutongeissa tiivistyy Kiinan muutos

Vanhat kadut ja kujat ovat alkaneet saada vähitellen uutta arvostusta

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Hutongeissa voi saada käsityksen, millainen Peking oli ennen muutosta
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Hutongeissa voi saada käsityksen, millainen Peking oli ennen muutosta
Helsingin Sanomien Pekingin-kirjeenvaihtajan Mikko Paakkasen lempipaikkoja kaupungissa ovat vanhat hutong-alueet. Video: Nicola Longobardi.

Pekingin Rumputornin lähiympäristö näyttää nykyisin kalsealta. Tornin viereistä aukiota laajennettiin viime vuonna purkamalla matalia taloja ja rakentamalla niiden paikalle jalkakäytävät sekä täsmälliset rivit katulyhtyjä ja istutuksia.

Aukion ympärille nousi siisti, harmaa muuri. Se peittää katseilta ympäröivät hutong-alueet, jotka on jätetty purkamatta.

Hutongit ovat kapeita katuja ja kujia, joiden verkosto kattoi lähes koko Pekingin ennen kuin Kiina alkoi kehittyä. Harmaan muurin takana talot ovat matalia ja nuhjuisia. Kotien ulkoseinillä roikkuu pyykkejä kuivumassa.

Hutongit ovat erinomaisia paikkoja eksyä kujille ja ihmetellä Kiinaa. Varsinkin Rumputornin eli Guloun alueen jäljellä olevissa hutongeissa tiivistyy muutos kehitysmaasta kaupungistuneeksi kulutusyhteiskunnaksi.

Kiinan rikastumisesta ja kaupungistumisesta kertoo yleisellä tasolla se, että hutongeja on jäljellä enää murto-osa entisestä. Vanhoja rakennuksia on jyrätty ja tilalle rakennettu teräksestä, betonista ja lasista jotain, mikä ei suuresti poikkea länsimaisesta arkkitehtuurista.

Rumputornin ympäristö on sikäli poikkeus, että puretun tilalla oleva aukio on näyttävinään samalta kuin Qing-dynastian aikaan sata vuotta sitten. Moni muu hutong-alue on tasoitettu teiden, pilvenpiirtäjien tai markettien tieltä.

Kiinan muutosta voi katsella kulkemalla Guloun hutongeissa kauemmas varsinaisesta Rumputornista. Alueella on kadunpätkiä, joilla köyhät mummot asuvat melkein kuin kulttuurivallankumouksen aikaan. Hutongien taloissa on talvella kylmä ja kesällä kuuma. Useimmissa ei ole edes käymälöitä.

Siksi yleisiä vessoja on paljon. Sellaisessa käydessään saattaa nähdä nuoren asukkaan selaamassa nettiä tabletillaan samalla kun hän kyykkii ilta-asioillaan. Hän on Kiinan kahden kehitysvaiheen rajapinnassa.

Rajapinnan voi ylittää siirtymällä niille hutong-kujille, joille putkahtelee jatkuvasti lisää varakkaalle ja trenditietoiselle kansanosalle suunnattuja kauppoja, baareja ja kahviloita. Niiden asiakasvirrasta valtaosa on uutta keskiluokkaa, jolla on varaa ostella ja matkustella.

Kujilla on myös merkkejä henkisestä murroksesta: vanhoja taloja, joita on remontoitu isolla rahalla. Ne kertovat Kiinan olevan vaiheessa, jossa rikastuneesta väestä osa alkaa arvostaa rahan lisäksi kulttuuriperintöään niin paljon, että ennen väheksyttyyn hutongiin tehdään koti.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Susetta Bozzi
HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen pitää hutongeja erinomaisina paikkoina, koska niillä pääsee seikkailemaan kujilla ja ihmettelemään Kiinaa.
HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen pitää hutongeja erinomaisina paikkoina, koska niillä pääsee seikkailemaan kujilla ja ihmettelemään Kiinaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat