Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brabant-katu näyttää Brysselin toiset kasvot

Ostoskatu toimii näyteikkunana Belgian muslimivähemmistön elämään

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Brabant-kadulle kannattaa tulla, jos haluaa nähdä sunnuntaina Brysselissä elämää
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Brabant-kadulle kannattaa tulla, jos haluaa nähdä sunnuntaina Brysselissä elämää
Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtajan Virve Kähkösen lempipaikka kaupungissa on Brabant-katu. Video: Wiktor Dabkowski.

Jos Brysselissä haluaa sunnuntaina nähdä elämää, yksi vaihtoehto on suunnata Pohjoisen rautatieaseman vieressä juoksevalle Brabant-kadulle.

Marokkolais- ja turkkilaisliikkeiden valtaamalla kadulla voi tehdä halpoja ostoksia, juoda makeaa minttuteetä, syödä halpaa kebabia ja nautiskella päälle suussa sulavaa baklavaa.

Pidän alueesta erityisesti siksi, että se paljastaa Brysselin vähemmän tunnetut kasvot ja toimii näyteikkunana Belgian suuren maahanmuuttajataustaisen muslimivähemmistön elämään.

Siellä pääsee myös todistamaan yhtä kaupungin suurimmista ristiriidoista: kun marokkolaisnaiset tekevät kadulla ostoksia hijabiin kietoutuneina, viereisellä Aerschot-kadulla itäeurooppalaiset naiset pyllistelevät pikkuhoususillaan näyteikkunoissa.

Prostituutio on Belgiassa laillista, bordellit ja paritus puolestaan eivät. Aerschot-katu tunnetaan Brysselin virallisena punaisten lyhtyjen alueena, jonne suurin osa maksullista seksiä etsivistä turisteistakin suunnistaa.

Viranomaiset eivät juuri puutu seksin ostoon, vaikka Belgia tunnetaan yhtenä ihmiskaupan pääkohteista Euroopassa.

Sen sijaan viranomaiset kyllä valvovat, mitä tapahtuu punaisten lyhtyjen viereisellä Brabantilla.

Kadulla partioiva poliisi kiiruhtaa peräämme ja alkaa tivata, mitä teemme kuvaajan kanssa. Hän varoittaa meitä siitä, että ihmiset voivat olla vihamielisiä toimittajia kohtaan.

Poliisi on partioinut samalla kadulla yli kymmenen vuotta. Hän sanoo, ettei sillä ilmene "terrorismiongelmia", mutta koskaan ei tiedä, mikä voi laukaista yhteentörmäyksen.

Poliisi varmaankin siis tuntee kaikki tällä kadulla?

"No jaa, kuinka hyvin voi koskaan tuntea toista ihmistä. Varsinkin kun tässä tulee uskonto kyseeseen", poliisi sanoo.

Poliisin erikoisjoukot tekivät tammikuussa lukuisia suuria terrorisminvastaisia ratsioita ja pidätyksiä ympäri Brysseliä. Niitä tehtiin myös Schaerbeekissa, jolla Brabant-katu juoksee.

Kaupungin kaduille on marssitettu satoja aseistautuneita sotilaita vartioimaan erityisesti hallintorakennuksia ja kansainvälisiä instituutioita. Paikallispoliisin mukaan Brabantilla partiointia ei ole kuitenkaan vahvistettu.

Paikallispoliisin ja Belgian huolet kotikutoisesta terrorismista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä ymmärtää. Pohjoisen rautatieaseman alueelle ei missään nimessä kannata lähteä hortoilemaan ilta-aikaan.

Päivällä voi silti päätyä lämminhenkiseen keskusteluun ajankohtaisista aiheista teepaikan pitäjän tai vaatekauppiaan kanssa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Wiktor Dabkowski
HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen pitää Brabant-kadun vilkkaudesta ja monipuolisesta tarjonnasta.
HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen pitää Brabant-kadun vilkkaudesta ja monipuolisesta tarjonnasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat