Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historian karmeus ja kauneus kohtaavat

Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin on kukkulalla, jonka tyrmissä pidettiin poliittisia vankeja

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Perustuslain kukkula on mielenkiintoinen paikka sen traagisen historiansa vuoksi
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Perustuslain kukkula on mielenkiintoinen paikka sen traagisen historiansa vuoksi
Helsingin Sanomien Johannesburgin-kirjeenvaihtajan Sami Sillanpään lempipaikka kaupungissa on Perustuslain kukkula. Video: Eva-Lotta Jansson.

Oranssi maali sellien seinissä on jo haalistunut. Yhdessä sellissä pidettiin Mahatma Gandhia, tuolla hieman kauempana Nelson Mandelaa.

Runsaan sadan vuoden aikana Etelä-Afrikan hallitsijat vangitsivat tänne lukemattomia vastustajiaan. Nyt vankila on museo ja sen vieressä samalla kukkulalla toimii Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin.

Siksi tämä on suosikkipaikkani Johannesburgissa. Perustuslain kukkulalla (Constitution Hill) tiivistyvät Etelä-Afrikan historian karmeus ja kauneus.

Gandhi ehti taistella Etelä-Afrikassa vuosia kansalaisoikeuksien puolesta ennen kuin hän palasi Intiaan, jossa hän vapautti kotimaansa Britannian siirtomaavallasta. Mandela perusti terrori-iskuja tehneen järjestön rotusortovaltaa vastaan mutta johti lopulta Etelä-Afrikan demokratiaan ja anteeksiantoon.

Demokraattisen Etelä-Afrikan ensiurakka 20 vuotta sitten oli laatia uusi perustuslaki. Sen piti varmistaa, ettei enää kukaan joutuisi koskaan sorretuksi rotunsa, uskontonsa tai mielipiteidensä vuosi. Perustuslaista tuli upea, yksi maailman edistyksellisimmistä.

Nyt perustuslakiin kirjattuja ihmisoikeuksia puolustetaan tuomioistuimessa, joka käyttää kaikkia yhtätoista Etelä-Afrikan virallista kieltä. Tuomioistuimen pääoven vierestä käydään sisään entiseen vankilaan, jossa rikottiin kaikkia mahdollisia ihmisoikeuksia.

Matka ovelta ovelle on sekä lyhyt että pitkä.

Yksi perustuslakituomioistuimen tuomari on Dikgang Moseneke. Hän joutui 15-vuotiaana poliittiseksi vangiksi Robben Islandin saarelle, koska vaati ihmisten tasa-arvoista kohtelua.

Nyt Etelä-Afrikkaa johtavat entiset vangit.

"Työssäni minulla on nyt mahdollisuus panna ihanteitamme täytäntöön", Moseneke sanoi, kun haastattelin häntä viisi vuotta sitten.

Olin silloin Johannesburgissa vain käymässä työmatkalla, mutta Etelä-Afrikan tapa käsitellä historiaansa anteeksiannon kautta teki syvän vaikutuksen. Ajattelin, että jos minulle joskus tulee mahdollisuus muuttaa Etelä-Afrikkaan, tartun siihen.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Eva-Lotta Jansson
HS:n Johannesburgin-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää on syvästi vaikuttunut Etelä-Afrikan tavasta käsitellä historiaansa anteeksiannon kautta.
HS:n Johannesburgin-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää on syvästi vaikuttunut Etelä-Afrikan tavasta käsitellä historiaansa anteeksiannon kautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat